Bir Tutam Zencefil By: hafiza aise Date: 19 Kasým 2011, 17:22:22
Bir Tutam Zencefil
Mayýs 2008 32.SAYI
Son yýllarda mutfak kültürümüze sunulan yüzlerce þifa deposundan biri de zencefil. Geleneksel damak tadýmýza çok yatkýn olmasa da içerdiði zengin vitamin kaynaklarý sebebiyle zencefil hayatýmýzýn kapýlarýný açmamýz gereken müthiþ bir bitki.
Alternatif ya da destekleyici týp olarak nitelendirilen bitkisel tedavi yöntemlerinin geliþmesiyle her geçen gün yeni bitki türleri giriyor mutfaðýmýza. Kimi bedensel, kimi ruhsal sýkýntýlarýmýza çare olur ümidiyle vakit kaybetmeden baharat takýmlarýmýzdaki yerini alýyor. Son yýllarda mutfak kültürümüze sunulan yüzlerce þifa deposundan biri de zencefil. Geleneksel damak tadýmýza çok yatkýn olmasa da içerdiði zengin vitamin kaynaklarý sebebiyle hayatýmýzýn kapýlarýný açmamýz gereken müthiþ bir bitki…
Kokusu tarçýna benzeyen zencefilin taze kökleri sökülüp dilimlenerek bazý Uzakdoðu yemeklerine katýlýyor. Kurutulup öðütülerek toz haline getirilmiþ kökleri ise ekmek, tatlý, pasta ve þerbet yapýmýnda kullanýldýðý gibi birçok insan tarafýndan da baharat olarak tüketiliyor. Anavataný Hindistan, Malezya, Çin gibi Güney Asya ülkeleri olan bu bitkiden Kur’an-ý Kerim’de de bahsedilir. Cennet ehline katkýsý zencefil olan bir içeceðin sunulacaðý Rabbimiz tarafýndan bildirilir (Ýnsan, 16-17). Allah’ýn hem dünyada, hem ahirette kullarýnýn tatmasý ve faydalanmasý için sunduðu nimetlerden biri olan zencefil ülkemizin sýcak bölgelerinde de yetiþtiriliyor ve baharatçýlarda, süpermarketlerde kolaylýkla bulunabiliyor.
Faydasý çok
Taþýt tutmasý, hamilelik, ameliyat sonrasý ya da ilaç tedavisi uygulanmasý esnasýnda ortaya çýkan mide bulantýlarýný önler.
Þiþkinlik, hazýmsýzlýk ve kolik gibi sindirim problemlerinde olumlu tesiri vardýr.
Antiseptik etkisi sayesinde, mide ve baðýrsak enfeksiyonlarýna ve hatta gýda zehirlenmelerine karþý kullanýlabilir. Kan dolaþýmýný uyarýr ve böylece kanýn yüzeysel bölgelere de rahatça ulaþmasýný saðlar. Bu etkinliði sayesinde, ýsýnmayan el ve ayaklarýn ýsýtýlmasýnda çok önemli görevler üstlenebilir.
• Terletici ve ateþ düþürücü etkileri vardýr.
• Doðum sonrasýnda annenin emzirme döneminde, anne sütünü artýrýr ve baðýþýklýk sistemini güçlendirir.
• Ýþtah açar. Kabýzlýðý önler, ishali keser. Dolayýsýyla baðýrsaklarda düzenleyici bir etkisi vardýr.
• Zihin açýcýdýr, hafýzayý güçlendirir.
• Soðuk algýnlýðý, grip gibi hastalýklarda insanýn içini ýsýtarak bronþlarýný açar ve temizler. Balgamý söktürür, öksürüðü keser.
• Doðal aspirindir; kaný sulandýrýr, damarlarý açar, pýhtýlaþmayý önler.
Zencefil çayý: Bir kahve kaþýðý ince kýyýlmýþ zencefil kökü demliðe konur. Üzerine 300-400 ml kaynar su ilave edilerek 8-10 dk demlenmeye býrakýlýr ve sonra süzülerek içilir. Zencefil kökünün acý bir tadý olmasý sebebiyle diðer þifalý bitkilerle karýþtýrýlarak çay harmaný yapýlmasý tavsiye edilir.
Esra MERT
Ynt: Bir Tutam Zencefil By: sümeyra Date: 30 Ocak 2013, 23:33:48
Soðuk algýnlýðýnda (baþlangýç aþamasýnda) çok faydalý oluyor ,Rabbimizin izniyle..Toz halindeki zencefil balla karýþtýrýlýp tüketilince,daha da faydalý oluyor..Tavsiye ederim..