Fazla ve eksik kıldığında şüphe eden iki secde yapar By: sumeyye Date: 12 Kasım 2011, 14:47:19
Bölüm: 291
Fazla ve eksik kıldığında şüphe eden iki secde yapar
396- Iyâd b. Hilâl (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Ebû Saîd’e sordum: “Kiminiz namaz kılıyor nasıl kıldığını bilmiyor” dedi. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v.)’in şöyle dediğini bize haber verdi: “Biriniz namaz kılar ve nasıl kıldığını bilmezse oturduğu yerde iki secde yapsın.” (Nesâî, Sehv: 27)
Tirmîzî: Bu konuda Osman, İbn Mes’ûd, Âişe ve Ebû Hüreyre’den de hadis rivâyet edilmiştir.
Tirmîzî: Ebû Saîd hadisi hasendir. Bu hadis Ebû Saîd vasıtasıyla değişik şekillerde de rivâyet edilmiştir.
Rasûlullah (s.a.v.)’den şu şekilde de rivâyet edilmiştir: “Bir mi? iki mi? diye şüpheye düşerseniz bir kabul edin, iki mi? üç mü? diye şüpheye düşerseniz iki kabul edin ve selam vermeden önce iki secde yapıverin.” Hadisçiler bu hadise göre amel ederler. Bazı ilim adamları da “Namazın da şüpheye düşen kaç rek’at kıldığını bilemeyen namazını yeniden kılsın.” Demektedirler.
397- Ebû Hüreyre (r.a.)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Şeytan namaz kılarken size gelir ve ne kadar kıldığını bilmeyesiniz diye kafanızı karıştırır ve siz de ne kadar kıldığınızı bilmezsiniz. Kim böyle bir şey hissederse oturduğu halde iki secde yapsın.” (Nesâî, Sehv: 27)
Tirmîzî: Bu hadis hasen sahihtir.
398- Abdurrahman b. Avf (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v.)’den işittim şöyle diyordu; “Sizden biriniz namazda yanılır veya unutursa iki rek’at mı? Tek rek’at mı? Kıldığını bilemezse bir rek’at kabul ederek namazına devam etsin. İki mi? Üç mü? Kıldığını bilemez ise iki kabul ederek namazına devam etsin. Üç mü? Dört mü? Kıldığını bilemez ise üç kabul ederek namazına devam etsin ve selam vermeden önce iki secde yapsın.” (Nesâî, Sehv: 25)
Tirmîzî: Bu hadis hasen garib sahihtir.
Yine bu hadis Abdurrahman b. Avf yoluyla değişik bir biçimde de rivâyet edilmiştir. Zührî bu hadisi Ubeydullah b. Abdullah b. Utbe’den, İbn Abbâs’tan, Abdurrahman b. Avf’tan da rivâyet etmiştir.
Ynt: Fazla ve eksik kıldığında şüphe eden iki secde yapar By: Hadice Date: 12 Kasım 2011, 17:28:27
398- Abdurrahman b. Avf (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v.)’den işittim şöyle diyordu; “Sizden biriniz namazda yanılır veya unutursa iki rek’at mı? Tek rek’at mı? Kıldığını bilemezse bir rek’at kabul ederek namazına devam etsin. İki mi? Üç mü? Kıldığını bilemez ise iki kabul ederek namazına devam etsin. Üç mü? Dört mü? Kıldığını bilemez ise üç kabul ederek namazına devam etsin ve selam vermeden önce iki secde yapsın.” (Nesâî, Sehv: 25)
Allah razı olsun kardeşim...
Mevlam unutturmasın kıldığımız rekatları gaflet içinde kılınan namazlardan korusun..Şeytanı bizden bizi şeytandan uzak eylesin..
Ynt: Fazla ve eksik kıldığında şüphe eden iki secde yapar By: HALACAHAN Date: 05 Temmuz 2016, 22:28:28
Rabbim namazlarimizi eksiksiz k ilmamizi nasip eylesin ..Eksikleimizi de tamamlamamizi nasıp eylesin
Ynt: Fazla ve eksik kıldığında şüphe eden iki secde yapar By: Kevser D Date: 06 Temmuz 2016, 00:03:22
Esselamu aleykum ve rahmetullah
Namazda şeytanın bizleri oyalayarak bizlerin kafasını namaz dışında şeylerle meşgul ederek bizlerin namazimizda yanilgiya dusmemize sebep olur. Rabbim şeytani bizlerden uzak etsin bizleri nefsimizle imtihan etmesin İNŞALLAH.
Ynt: Fazla ve eksik kıldığında şüphe eden iki secde yapar By: Mustafa/Samed Date: 22 Aralık 2016, 14:39:27
Ve Aleykümüsselam. Bunu bilmiyordum. Paylaşım için Rabbim razı olsun.
Ynt: Fazla ve eksik kıldığında şüphe eden iki secde yapar By: HALACAHAN Date: 22 Aralık 2016, 16:16:19
Sehv secdesi.denilen bu secde biLere.buyuk kolaylik saglamaktadir ..
Ynt: Fazla ve eksik kıldığında şüphe eden iki secde yapar By: Bilal2009 Date: 30 Aralık 2016, 14:36:24
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri Peygamberimizin yolundan ayırmasın Rabbim paylaşım için razı olsun