Süneni Ebu Davud
Pages: 1
Cimrilik By: reyyan Date: 10 Kasým 2011, 18:45:13
46. Cimrilik
 

1698. ...Abdullah b. Amr (r.a.)'den; demiþtir ki: Resûlullah (s.a.) bir hitabesinde þöyle buyurdu:

"Cimrilikten sakýnýn, çünkü sizden öncekiler cimrilik sebebiy­le helak oldular. Cimrilik onlarý, vermemeye þevketti de vermediler, akrabaya iyiliði kesmeye þevketti de kestiler, (mal toplamak için) günah iþlemeye sevk etti de günah iþlediler."[382]

 

Açýklama
 

Hadiste geçen helâkla ilgili birkaç görüþ vardýr:

1. Buradaki helâk, uhreyî hdâk olabiIir. Çünkü bu helâk, hadisin sonunda zikredilen günahlarý ve benzerlerini iþleme sonucu meydana gelmektedir.

2. Dünyevî helak olabilir. Müslim'in Câbir (r.a.)'den rivayet ettiði bir hadis buna delâlet etmektedir: Resûlullah (s.a.)i "Zulümden sakýnýn, çünkü zulüm kýyamet gününde karanlýklardýr. Cimrilikten de sakýnýn zira o sizden Öncekileri helak etti. Kanlarýný dökmeye ve haramlarýný helâl say­maya þevketti." buyurdu.

3. Hem dünyevi hem de uhrevî, her iki helak olabilir. Bu üçüncü ihtimal daha uygundur. Zira cimriliðin sebebi, mal sevgisi ve malla ulaþý­lan nefsânî arzulardýr. Çaresi azla yetinmek, takdir-i ilâhiye sabretmek, sýk sýk ölümü hatýrlamak, emsalinin mal toplarken nasýl didinip sonra onu dünyada býrakýp gittiðini ve âhirette sadece Allah yolunda harcanan malýn fayda verdiðini göz önüne getirmektir. Hadis cimrilikten ve malý hayýr yollarýna harcamamaktan sakýndýrmaktadýr.[383]

 

1699. ...Esma bint Ebî Bekr (r.anhâ); demiþtir ki, Resûlullah (s.a.)'a dedim ki:

Ya Resûlldlah! Benim, (kocam) Zübeyr'in evine getirdiðin­den baþka hiç bir þeyim yok, ondan vereyim mi? Resûlullah (s.a.):

"Ver, saklama, yoksa senden de saklanýr." buyurdu.[384]

 

Açýklama
 

Hadiste geçen verme, israfa varmaksýzýn verilmesi âdet olan þeyin verilmesidir. Belki de Peygamber (s.a.) Esmâ'-ya kocasýnýn izninden bahsetmeksizin "ver'* demesi, Zübeyr'in cömertliði­ni ve Esma'nýn vereceði þeye ses çýkarmayacaðýný bilmesinden dolayýdýr. Esmâ'ya -daha önceki hadislerde[385] geçtiði gibi- "kötülük kastetmeksizin ver" dememesi, onun dindarlýðýný, yerli yerince infakta bulunacaðýný bil­diði içindir.

Hattâbî'nin beyân ettiði üçüncü bir yorum daha vardýr. O da ev sahi­bi evine bir þey getirirse, âdeten bunun tasarrufu evin hanýmýna býrakýlmýþ olur. Ev hanýmý vakti gelince yeteri kadar infak eder veya ilerisi için sak­lar. Buna göre Resûlullah (s.a.), Esmâ'ya; "tasarrufu sana býrakýlan bir þey olursa, ihtiyaç miktarýný býraktýktan sonra artaný tasadduk et. saklama" demiþ olur.[386]

 

1700. ...Abdullah b. Ebî Müleyke'den rivayet edildiðine göre Âiþe (r.anhâ), Resûlullah (s.a.)'a bazý fakirlerden söz etti.

Ebû Dâvûd dedi ki: Veya Abdullah b. Ebî Müleyke'den baþ­kalarýnýn rivayetine göre "bazý sadakalardan söz etti" Resûllah (s.a.) ona:

"Ver, sayma, yoksa sana da sayýyla verilir" buyurdu.[387]

 

Açýklama
 

Resûlullah (s.a.) Âiþe (r.anhâ)'ya verdiðin sadakalarý sayma, sayarsan sana çok gelir ve çok gördüðün için infaký kesersin. Allah da senin rýzkýný daraltýr, demek istemiþtir.

Hadis-i þerif, bir önceki hadis gibi cimrilikten sakýndýrmakta ve cö­mertliðe teþvik etmektedir. Zira cömertlik rýzýk kapýlarýnýn açýlmasýna, cim­rilik de rýzkýn daralmasýna sebeb olur.[388]

 

 


[382] Hakim, el-Mustedrek, I, 415.

    Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnlarý: 6/331-332.

[383] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnlarý: 6/332.

[384] Buharý, zekât 21; Tirmizî, birr 40; Nesâî, zekât 62; Ahmed b. Hanbel VI, 344, 354.

   Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnlarý: 6/332.

[385] Bkz. 1685-1688 no'lu hadisler.

[386] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnlarý: 6/333.

[387] Buhârî, zekât 21; Hibe 15; Müslim, zekât 88-89; Nesâî, zekât 62; Ahmed b. Hanbel, VI, 71, 108, 345, 346, 352, 354.

    Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnlarý: 6/333.

[388] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Þerhi, Þamil Yayýnlarý: 6/333.

Ynt: Cimrilik By: Haktan7/b Date: 09 Nisan 2015, 16:56:46
Selaymun Aleyküm . Cimrilik Çok Kötü Birþeydir . Hatta Þöyle Buyurulmuþtur : "Cimrilikten sakýnýn, çünkü sizden öncekiler cimrilik sebebiy­le helak oldular. Cimrilik onlarý, vermemeye þevketti de vermediler, akrabaya iyiliði kesmeye þevketti de kestiler, (mal toplamak için) günah iþlemeye sevk etti de günah iþlediler." diye buyrulmuþtur . Paylaþým Ýçin Allah Razý Olsun .
Ynt: Cimrilik By: RAMAZAN 7/D Date: 09 Nisan 2015, 17:22:08
Ve Aleykümüs Selam ve Rahmetullahi ve Berekatühü . Dinimiz, baþta hac, zekât, öþür, fitre olmak üzere bazý malî harcamalarda bulunmamýzý emretmiþtir. Aile bireylerinin geçimi, akrabalarýn görülüp gözetilmesi de bu emirler arasýndadýr. Çevremizdeki yoksullara imkân ölçüsünde malî yardým yapmak ise bir insanlýk görevidir. Parasý ve malý olduðu halde bir insan bu görevlerini yapmaz ve malýný elinde tutar ve sarf etmekten çekinirse, cimrilik yapmýþ demektir.Kur'an'da cimrilik þöyle ifade edilir :

“Kim nefsinin (mala olan) hýrsýndan ve cimriliðinden korunursa iþte muratlarýna erenler onlarýn ta kendileridir.”

“Allah’ýn (fazl ve kereminden) kendilerine verdiðini (infak etmekte) cimrilik edenler, (sakýn) bunun, kendileri için bir hayýr olduðunu sanmasýn(lar). Aksine bu, onlar için bir þerdir.”


radyobeyan