Karpuz By: hafiza aise Date: 10 Kasým 2011, 17:26:57
Lezzetli Bir Serinlik: Karpuz
Temmuz 2008 34.SAYI
Yazýn bunaltan sýcaðýnda soðuk bir dilimiyle imdadýmýza yetiþen karpuz, yaz sofralarýnýn vazgeçilmezlerinden. Lezzetli ve bol sulu olan bu meyve birçok þifalý özelliðiyle vücudumuzun toksinlerden arýnmasý için de ideal.
Karpuz, protein, yað, karbonhidrat, demir, selüloz, kalsiyum, fosfor, A vitamini, C vitamini ve potasyum gibi daha birçok þifalý madde içeriyor. Karpuzun % 90’ýnýn sudan oluþmasýndan dolayý vücuttaki kavgalarý bitiren barýþçýl, toksinlerden arýnmak için ideal bir meyve olduðunu vurgulayan uzmanlar, karpuzun böbrekleri çalýþtýrdýðýný, idrar söktürdüðünü, böbreklerdeki üre ve ürat tuzlarýnýn atýlmasýna yardýmcý olduðunu belirtiyor. Dolayýsýyla böbreðindeki kumdan ve taþtan þikayeti olanlara ayrýca öneriliyor. Karpuzu çekirdekleri ile tüketmemiz halinde ise çekirdeðinde bulunan “cucurbocitrin” adlý madde sayesinde kalp ve böbrek fonksiyonlarýnýn düzenlenmesinde etkili oluyor.
Anne adaylarýna karpuz önerisi
Karpuz hamilelerin mide yanmalarýný hafifletiyor, vücutta fazla su toplanmasýný önlemeye yardýmcý oluyor. Ýçeriðindeki yüksek sývý ve meyve þekerleri ile bulantýlarý hafifletiyor ve vücudun susuz kalmasýný önlüyor.
Ýçerdiði minareler ile gebeliðin son üç ayýnda görülen kramplarýn azaltýlmasýna yardýmcý oluyor, gebelik nedeniyle hassaslaþan cildin doðal güneþ koruma faktörünü arttýrýyor.
A, C ve B6 Vitaminleri ile potasyum ve maðnezyum içermesi, anne karnýndaki bebeðin sinir sisteminin geliþimi açýsýndan da büyük önem taþýyor.
Canlý ve sýký bir cilt için
Cildin su tutma kapasitesini arttýrarak daha dolgun ve sýký görünmesini saðladýðý gibi, ince kýrýþýklarýn daha az belirgin olmasýna ve cildi nemlendirerek elastikiyetini korumasýna yardýmcý oluyor.
Karpuzun diðer faydalarý ise þöyle;
• Bol miktarda C vitamini ve beta-karoten içeren karpuz kanser türlerine karþý koruyucu etkiye sahip.
• Ýyi bir lif kaynaðý olduðundan doygunluk hissini arttýrýyor ve baðýrsak hareketlerini düzenliyor.
• Vücut ýsýsýnýn artmasýyla oluþabilecek sývý kaybýný azaltarak su miktarýný dengeliyor.
• Karpuzun çekirdeðindeki B vitamini sinir sistemi için önemli.
• Ýçerdiði potasyum sayesinde kalbi güçlendiriyor.
• Kemiklerin geliþmesine yardýmcý olduðundan özelikle çocuklarýnda tüketmesi gereken bir meyve.
• Karpuzun þifalý özellikleri daha fazla faydalanmak için yemeklerden çok önce mide boþken tüketilmesi gerekiyor. Çünkü yemek sonrasýnda yenirse sindirim sorunu yaþanabiliyor.
Potasyum içeriðinden dolayý böbrek hastalarýnýn karpuzu dikkatli tüketmesi gerek. Ayrýca karbonhidrat içerdiði için kilo sorunu olanlarýn da kontrollü tüketmeleri gerekiyor.
Sivilce temizleme kremi hazýrlamak için
Ýki yemek kaþýðý atkuyruðu bitkisini bir su bardaðý sýcak suda demledikten sonra bir gece bekletin. Daha sonra bu karýþýmýn 3 katý kadar karpuz suyu ekleyin ve cildinize sürün, 10 dakika sonra ýlýk suyla yýkayýn.
Seçmece bunlar!
Lezzetli, sulu ve içi geçmemiþ bir karpuz almak için karpuz seçmeyi bilmek önemli. Karpuz seçerken ise þunlara dikkat edilmeli:
• Karpuzun kabuðu koyu renk ve mat olmalý.
• Þekli düzün yani simetrik olmalý.
• Kabuðunu týrnaðýnýzla kazýdýðýnýzda yeþil kýsmý kolayca çýkmalý.
• Topraða gelen tarafý yani açýk renk olmasý gerek yeri sarý olmalý.
• Kesmece alýyorsanýz çekirdekleri beyaz olaný almayýn. Bu, karpuzun olgunlaþmadan toplandýðýný gösterir. Olgunlaþmýþ bir karpuzun çekirdekleri koyu renk olur.
Naciye ÜNLÜ ÞÝRÝN