Süneni Tirmizi
Pages: 1
Ramazan orucunu bozan kimsenin keffareti By: sumeyye Date: 10 Kasým 2011, 16:05:03
BÖLÜM: 28

 RAMAZANDA ORUCUNU BOZAN KÝMSENÝN KEFFÂRETÝ



724- Ebû Hüreyre (r.a.)’den rivâyete göre, þöyle demiþtir: Peygamber (s.a.v.)’e bir adam geldi ve Ey Allah’ýn Rasûlü helak oldum dedi. Peygamber (s.a.v.) seni helak eden þey nedir dedir? Buyurdular. Adamda Ramazan ayýnda oruçlu iken hanýmýma yaklaþtým dedi. Bunun üzerine Peygamberimiz (s.a.v.): Bir köleyi hürriyetine kavuþturabilir misin? Buyurdular. Adam hayýr dedi. Peþ peþe iki ay oruç tutabilir misin? Buyurdular. Adam yine hayýr dedi. Altmýþ fakiri sabah ve akþam doyurabilir misin? Deyince, Adam yine hayýr cevabýný verdi. Bunun üzerine Peygamber (s.a.v.) otur bakalým dedi. O da oturdu. Bu arada Peygamber (s.a.v.)’e büyük bir kap dolusu hurma getirildi. Peygamber (s.a.v.) ise bu hurmalarý al götür ve sadaka olarak daðýt buyurdu. Adam Medîne’nin iki taþlýðý arasýnda bizden fakiri yok ki deyince Peygamber (s.a.v.) azý diþleri gözükünceye kadar güldüler ve þöyle buyurdular: “O hurmalarý al götür çoluk çocuðuna yedir.” (Ýbn Mâce, Sýyam: 14)

 Tirmîzî: Bu konuda Ýbn Ömer, Âiþe ve Abdullah b. Âmir’den de hadis rivâyet edilmiþtir.

Tirmîzî: Ebû Hüreyre hadisi hasen sahihtir. Ýlim adamlarý bu hadisle amel ederek Ramazan’da bilerek cinsel iliþkide bulunan kimsenin durumuna göre bu hadisi uygulamaya koymuþlardýr.

Ramazan’da bilerek yiyip içen konusunda ise deðiþik görüþler ortaya koymuþlar bir kýsmý o kimseye hem kaza hem de keffâret gerekir diyerek yeme içmenin cezasýný cinsel iliþkinin cezasýna benzetmiþlerdir. Sûfyân es Sevrî, Ýbn’ül Mübarek ve Ýshâk bu görüþtedirler.

Bir kýsým ilim adamlarý ise: O kimse hakkýnda kaza lazýmdýr keffâret gerekmez derler çünkü Peygamber (s.a.v.) keffâreti cinsel iliþki için söylemiþtir, yeme- içme hakkýnda böyle bir þey gelmemiþtir. Dolayýsýyla yeme-içme cinsel iliþkiye benzetilemez. Þâfii ve Ahmed bu görüþtedirler.

Þâfii der ki: Rasûlullah (s.a.v.)’in orucunu bozan ve sadakayý alan o adama “Al çoluk çocuðuna yedir” sözü birkaç manaya gelebilir. Birinci olarak; Keffâret gücü yeten kimseye gereklidir. Bu adam ise keffârete gücü yetmeyen birisidir. Ýkinci olarak: Keffâret, yiyecek içecekten artarsa gereklidir. Bu kimse o hurmalarý alýnca burada bizden fakiri yoktur demekle çok fakir olduðunu ortaya koymuþ ve ondan çoluk çocuðuyla yemesi emredilmiþ.

Þâfii: “Bu durumda olan kimsenin eline geçen rýzký yemesi gerekir, keffâret ise üzerinde borç olarak kalýr. Ne zaman maddi imkana kavuþursa o zaman keffaretini öder demektedir.”

Ynt: Ramazan orucunu bozan kimsenin keffareti By: yagmur_7-c Date: 30 Haziran 2016, 22:14:36
Esselamu aleykum;
Ramazan orucunu bozan kimse gücü yetiyorsa bir köleyi azad etmeli yada altmýþ kiþi sabah akþam doyurmalýdýr...Rabbim bu hataya düþürmesin inþallah...Rabbim Ramazan oruçlarýný eksiksiz tutabilmeyi nasip eylesin inþallah...
Ynt: Ramazan orucunu bozan kimsenin keffareti By: ceren Date: 30 Haziran 2016, 22:20:25
Aleykumselam.Ramazan ayindan bir seyi olmadan bozmanýn hukmu 61 gun oruc tutmaktir.Rabbim orucunu hakkiyla tutanlardan eylesin inþallah...

radyobeyan