Týp Dünyasý
Pages: 1
Bir damla kan ile kanser riski belirlenebiliyor By: hafiza aise Date: 10 Kasým 2011, 11:56:36
Bir damla kan ile kanser riski belirlenebiliyor

Yurt dýþýnda uzun süredir üzerinde çalýþýlan ve ön sonuçlarýndan baþarýlý sonuçlar elde edilen ''Protomik tarama'' yöntemiyle kiþiden alýnan bir damla kanla, kanser henüz hücreye dönüþmeden moleküler boyuttayken tespit edilebiliyor.

Test sonucunda, ilgili molekülün ne kanseri olabileceði belirleniyor ve ilaç ya da cerrahi ile yok ediliyor ve kiþinin söz konusu kansere yakalanma riski sýfýrlanýyor. Test, saðlýklý bireylere yapýlabilecek bir taramadan ziyade, risk grubu yüksek kiþilere uygulanabiliyor.

Hematoloji Uzmanlýk Derneði Baþkaný Prof. Dr. Süleyman Dinçer, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, her kanserin, insan vücudunda ''kanserin kök hücresi'' ile ortaya çýktýðýný söyledi.

Kansere çözüm bulabilmek, erken taný ve tedavi metotlarý geliþtirilebilmek için bilimin her gün yeni çalýþmalar yürüttüðünü dile getiren Dinçer, ''Protomik Tarama'' diye isimlendirilen yeni yöntemle kanserde erken taný ve tedavi imkaný saðlanabileceðini belirtti.

Yeni tarama yöntemiyle, kanserin henüz moleküler boyuttayken hastadan alýnacak bir damla kan ile belirlenebileceðini müjdeleyen Dinçer, bununla ilgili özellikle Amerika, Japonya ve Çin'de çalýþmalarýn devam ettiðini, 10 yýldýr süren çalýþmanýn son aþamasýna geldiðini ifade etti. Bu konuda yapýlan çalýþmalarýn ön sonuçlarýndan son derece baþarý elde edildiðini dile getiren Dinçer, ''Her kanser, insan vücudunda bir kanserin kök hücresi ile ortaya çýkýyor. Bir hücrede kromozomal deðiþiklik oluyor ve bunlar kontrolsüz büyüyen bütün vücuda yayýlan kanser dokusu haline geliyor. Söz konusu tek hücre oluþmadýðýnda kanser diye bir þey de söz konusu olmuyor'' diye konuþtu.

-''Erken taný, tedavi baþarýsýný artýrýyor''-

Dinçer, insan vücudunun 23'ü spermden 23'ü yumurtadan olmak üzere toplam 46 kromozomdan oluþtuðunu anlatan Dinçer, þunlarý söyledi:

''46 kromozomlu hücre, bütün dokulara dönüþebilir. Bir karaciðer hücresi ancak kendi dokusu içinde yaþarken, kanser kök hücresi kontrolsüz ve sýnýrsýz çoðalabilir. Kontrolsüz ve sýnýrsýz büyüyebilen kök hücre de kanser hücresini oluþturur. Karaciðerde, akciðerde veya beyinde kitleler oluþturur. Bunlarýn hepsi kanser kök hücresidir. Bu kanser kök hücresi ne kadar önce tespit edilir ve tedavi edilmeye baþlanýrsa baþarý þansý o kadar artar.''

Kanser kök hücrelerinin önceden tanýmasýnýn çok önemli olduðuna dikkati çeken Dinçer, metastaz geliþtiðinde artýk kanserin ortadan kaldýrýlabilmesi içi çok seçenek kalmadýðýný dile getirdi.

Dinçer, ''Bu duruma en iyi örnek Steve Jobs olabilir. Pankreas kanseriydi ve 6 yýl yaþayabildi. Ancak tümör çok küçükken yakalanabilseydi problem ortadan kaldýrýlabilirdi'' dedi.

-''Tek hücre iken taný konulabilecek''-

Protomik analiz testiyle alýnacak bir damla kanla kiþinin bütün genetik yapýsýnýn ve bütün amino asit diziliminin ortaya çýktýðýný anlatan Dinçer, þunlarý kaydetti:

''Bu amino asit dizilimindeki deðiþiklikler, kanser açýsýndan bazý ipuclarýný vermektedir. Bunun en büyük hedefi amino asit dizilimindeki bozulmanýn çok yoðun olduðu bölgelerdir. Kanda baktýðýnýz protomik analiz yaklaþýk 40 GB'lik bilgi biriktiriyor.

Test sonucunda henüz daha kanser, hücre haline gelmeden daha moleküler haldeyken yakalanabiliyor. Ýlgili molekülün ne kanseri olabileceði belirleniyor. Test sonucunda hastaya yapýlacak farklý tarama testleri ile kiþide görülmesi öngörülen kansere iliþkin gerekli ilaç ya da cerrahi müdahale çok erken dönemde yapýlabiliyor. Bu durumda da kiþide daha tümör geliþmeden yok ediliyor. Molekül düzeyinde yok edildiðinden kanser oluþumu söz konusu olmuyor.

Test, saðlýklý bireylere yapýlabilecek bir taramadan ziyade, risk grubu yüksek kiþilere uygulanabiliyor. Özellikle ailesinde kanser öyküsü bulunan ya da herhangi bir yerindeki tümöre eðilimli kitlenin takip edildiði kiþilerde tercih ediliyor.''


radyobeyan