Abdullah Ibn Mes'ud (r.a.) ile Annesinin Fazileti By: saniyenur Date: 10 Kasým 2011, 11:29:00
22- Abdullah Ibn Mes'ud (r.a.) ile Annesinin Fazileti
2228- Abdullah Ýbn Mes'ud (r.a)'tan rivayet edilmiþtir:
“Þu “Ýman edip de salih amel iþleyenler, bundan böyle sakýndýklarý ve imanlarýnda sebat ettikleri müddetçe daha önceden yedikleri þeyler hususunda kendilerine bir günah yoktur” [618] ayeti indiði zaman, Resulullah (s.a.v.), bana:
“Senin bu kimselerden olduðun söylendi” buyurdu. [619]
Açýklama:
Abdullah Ýbn Mes'ud'un annesi, Ümmü Abd'dýr. Babasý da annesi de Huzeyl kabilesindendir. Babasý, cahiliye döneminde vefat etmiþti.
Abdullah Ýbn Mes'ud, Ýslam'a ilk giren altý kiþinin altýncýsýdýr. Bu sebeple de sahabilerin kýdemlilerindendi. önce Habeþistan'a, sonra da Medine'ye hicret etmiþtir. Bedir savaþýndan itibaren bütün gazalara katýlmýþtýr. Kur'an hýfzý ve kýraati hususunda maharetliydi. Hafýzasýnda çok hadis olduðu halde hadislerin lafýzlarýnda son derece dikkatli olmaya çalýþtýðýndan dolayý çok hadis rivayet etmemiþtir. Rey ekolü, Abdullah Ýbn Mes'ud'a dayanýr, Hicretin 32. yýlýnda Medine'de vefat etmiþtir.
2229- Ebu Musa (r.a)'tan rivayet edilmiþtir:
“Ben ve kardeþim, Yemen'den Medine'ye geldik. O sýrada Peygamber (s.a.v.)'in yanýna sýkça girip çýkmasý ve onun yanýnda sürekli kalmasý nedeniyle Abdullah Ýbn Mesudu ve annesini, Resulullah (s.a.v.)'in ev halkýndan olduðunu zannederdik.” [620]
2230- Ebu'l-Ahves'den rivayet edilmiþtir:
“Abdullah Ýbn Mes'ud vefat ettiði zaman, Ebu Musa el-Eþ'arî ile Ebu Mes'ud'un yanýnda bulundum. Biri, diðerine:
“Abdullah Ýbn Mes'ud'un kendinden sonra bir benzerini geride býraktýðýný zannediyor musun?” diye sordu. O da:
“Sen böyle söyledin. Doðrusu bize perde çekildiði zaman ona Resulullah'ýn huzuruna girme için izin veriliyordu. Biz ortada bulunmadýðýmýz zaman da o hazýr bulunuyordu” dedi. [621]
2231- Abdullah Ýbn Mes'ud (r.a)'tan rivayet edilmiþtir:
“Abdullah Ýbn Mes'ud;
“Her kim bir þeyi gizlerse, kýyamet gününde gizlediði þeyle gelir” [622] ayetini okuyup sonrada da:
“Bana kimin kýraati üzere okumamý emrederdiniz. Gerçekten ben Resulullah (s.a.v.)'e yetmiþ küsur sûre okumuþumdur. Resulullah (s.a.v.)'in sahabileri gerçekten bilirler ki, ben, Allah'ýn kitabýný onlarýn en iyi bileniyim. Kendimden daha iyi bilen birini bilsem mutlaka onun yanýna gider bilmediklerimi öðrenirdim” dedi.
Hadisin ravisi Þekîk:
“Sonra ben Muhammed (s.a.v.)'in sahabilerinin içerisinde oturdum. Abdullah Ýbn Mes'ud'un bu sözlerini cemaattan hiç kimsen reddettiðini ve Abdullah Ýbn Mes'ud'u ayýpladýðýný iþitmedim”dedi. [623]
2232- Abdullah Ýbn Mcs'ud (r.a)'tan rivayet edilmiþtir:
“Kendisinden baþka ilah olmayan Allah adýna yemin ederim ki, ben, Allah'ýn kitabýndan her bir surenin nerede indiðini ve her bir ayetin kimin hakkýnda nazil olduðunu kesin olarak bilmekteyim. Allah'ýn kitabýna benden daha bilgili bir kimsenin var olduðunu ve sevemin de beni kendine ulaþtýracaðýný bileydim, muhakkak ben deveme binip onun yanýna gider bilmediklerimi ondan öðrenirdim.” [624]
2233- Mesrûk'tan rivayet edilmiþtir:
“Abdullah Ýbn Amr'ýn yarýmdaydýk. Bir ara Abdullah Ýbn Mes'ud'dan bir hadis andýk. Bunun üzerine Abdullah Ýbn Amr:
“Bu kimse yok mu? Resulullah (s.a.v.)'den buyururken iþittiðim bir þeyden sonra onu sevmekte devam edceðim. Resulullah (s.a.v.)'i:
“Kur'an'ý þu dört kiþiden okuyun:
1- Abdullah Ýbn Ümmü Abd-Resulullah (s.a.v.) isimleri saymaya Abdullah Ýbn Mes'ud'dan baþladý.
2- Ubeyy b. Ka'b.
3- Ebu Huzeyfe'nin azadlýsý Salim.
4- Muaz b. Cebel'den” buyururken iþittim' dedi.[625]
Açýklama:
Abdullah Ýbn Mes'ud, annesi Ümmü Abd'e nispetle “Abdullah Ýbn Ümmü Abd” diye de meþhur olmuþtur.
[618] Mâide: 5/93.
[619] Tirmizî, Tefsiný'l-Kur'an 6, 3053.
[620] Buhârî, Fezâilu's-Sahabe 37, Meðâzî 74; Tirmizî, Menakýb 38, 3806; Nesâî, Fezailu's-Sahabe, 159, 282; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 4/401.
[621] Nesâî, Fezailu's-Sahabe, 156.
[622] Al-i Ýmran: 3/161.
[623] Buhârî, Fezâilu'l-Kur'an 8; Nesâî, FezâÝlu'I-Kur'an, 22.
[624] Buhari, Fezâilu'l-Kur'an 8.
[625] Buhârî, Fezâilu's-Sahabe 26, 27, Menakýbu'l-Ensar 14, 16, Fezailu'l-Kur'an 8; Tirmizî, Mcnakýb 38, 3810; Nesai, FezaÝlu's-Sahabe, 137, 174; Fezallui-Kur'an. 26; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 2/163, 189, 190.