Diðer Yazýlar
Pages: 1
Nefsimiz ve Biz By: reyyan Date: 09 Kasým 2011, 22:03:21
Nefsimiz ve Biz


Eylül 2005 - 81.sayý

Mehmet ILDIRAR
kaleme aldý, DÝÐER YAZILAR bölümünde yayýnlandý.

Alimlerimizin beyanlarýna göre herkesin vücudunda nefs bulunur ve hiçbir zaman oradan çýkmaz. Nefs , Allah'ýn emridir, vücuda konulmasý bir hikmet ve bir ilâhi irade sebebiyledir. Bilinmelidir ki insan vücudundaki nefsin sýfatlarýný deðiþtirmek yani kötü sýfatlarý iyi hale çevirmek mümkündür; bu da mücahede ve riyazet ile olur.

Tasavvufun gayesi, mücahede ve riyazet ile nefsi yenmektir. Sýfatlarý deðiþen nefs , emmareden levvameye , levvameden mülhimeye ... yükselir. (Nefsin mertebeleri daha önce birçok farklý yazýda anlatýlmýþtý.)

Þeytan, insanýn maddi ve manevi temizliði için elzem olduðu gibi, nefs de elzemdir. Ataullah Ýskenderî k.s. “el- Hikemü'l Ataiyye ” isimli eserinde buyuruyor ki: “Þeytan taharet mendili gibidir. Ýnsan vücudunu temizler. Þeytana itaat edenleri gördüm, kendilerine hiç faydasý dokunmadý. Karþý duranlarý da gördüm, onlara hiçbir zararý dokunmadý.”

Nefs nasýl bir varlýktýr? Ulemanýn bildirdiðine göre nefs bir sýfat deðidir . Bir varlýktýr. Yani göz gibi kulak gibi bir yaratýktýr. Haset, hýrs, kin, nefret, kendini beðenme gibi haller onun sýfatlarýdýr.

Allah Tealâ bize nefsin meselesini þöyle bildirmi þtir: “Bizim uðrumuzda mücahede edenlere gelince, elbette biz onlara yollarýmýzý gösteririz. Þüphesiz ki Allah iyi davrananlarla beraberdir.” (Anke but , 69) Buradaki mücahede nefsle mücahedeye de iþaret eder. Hadis-i þerifte ise Rasulullah s.a.v. Efendimiz buyurmuþtur ki:

- Küçük cihaddan büyük cihada dönmüþ bulunmaktayýz.

Sordular:

- Ey Allah Rasulü , büyük cihad nedir?

Buyurdu ki:

- O nefsle yapýlan cihaddýr .

Bazýlarý nefsin ruh gibi olduðunu söylerler. Silsile-i Sâdât'tan Abdülhakim Hüseynî k.s. Hazretleri bu konuda þöyle buyurmu þtur:

“ Nefs , iki baþý olan kýrkayaða benzer. Bir baþý alnýnýn ortasýndadýr. Öbürü de karnýnýn altýndadýr. Alný ortasýndaki nefis vücudun baþ ve gövde kýsmýna hükme­der. Gözler, kulak ve aklýn birçok meseleleri onun tesirinde kalýr. Karnýn altýndaki nefs de bulunduðu mýntýkaya hükmeder.”

Kötü huylarýn ve çirkin iþlerin ortaya çýkmasýna sebep nefstir . Nefsin böyle yaratýlmýþ olmasýnýn hikmeti ise kemalâta basamak olmasý, er kiþi ile her kiþinin ayýrt edilebilmesidir.

Nefs yaratýlmýþlarýn en karanlýðý ve en cahilidir. Allah'a ve Rasulullah'a karþý adeta harp eder. Allah Tealâ , emmare olan nefsine uyan için, “onlar nefsini ilâh edindi” buyurmuþur . Bu halden kurtulmanýn ilacý nefsle mücadele ve onun isteklerine muhalefettir.

Alimlerimizin beyanýna göre nefs ile þeytanýn fitnelerinin farký þöyledir: Dinin kötü gördüðü bir hale inat halinde geliþen arzu nefstendir . Bu sürekli haldeki meyil duruma göre halden hale giriyorsa, deðiþiyorsa, bu da þeytandandýr.

Mürþid eli tutan nefs , emmareden levvameye girer. Levvamede bulunan kiþi, günah iþlediði zaman kendini ayýplar. Mülhime mertebesinde ise günahlardan kesilme baþlar.

Allah Tealâ buyurmaktadýr ki: “Rabbinin makamýndan korkan ve nefsini kötü arzulardan uzaklaþtýrmýþ kimse için, þüphesiz cennet onun yegâne barýnaðýdýr.” ( Naziat , 40-41 )

Bir diðer ayet-i celile de þöyledir: “... nefs aþýrý þekilde kötülüðü emreder; Rabbim acýyýp korumuþ, müstesna...” (Yusuf, 53)

Hadis-i þerifte de þöyle buyurulmuþtur : “Allah bir kuluna hayýr murad ederse nefsinin ayýplarýný ona gösterir.”

Hz. Þuayb a.s.'a soru soran bir kiþi:

- Ben her türlü günahý iþliyorum, Allah beni cezalandýrmýyor, demiþti.

Allah Tealâ da Þuayb a.s.'a þöyle buyurmu þtu:

- Ey peygamber! O kimse günah iþleyip duruyor. Günahlarýndan ötürü kederlenmiyor, vicdan azabý duymuyor. Günah günahý artýrýrken piþman olup tövbe etmiyor. Bu, benim ondan uzaklýðýmýn, onu muaheze ettiðimin, cezalandýrdýðýmýn alameti deðil midir?

Ynt: Nefsimiz ve Biz By: saniyenur Date: 09 Kasým 2011, 23:54:08
Kötü huylarýn ve çirkin iþlerin ortaya çýkmasýna sebep nefstir . Nefsin böyle yaratýlmýþ olmasýnýn hikmeti ise kemalâta basamak olmasý, er kiþi ile her kiþinin ayýrt edilebilmesidir.

Nefs yaratýlmýþlarýn en karanlýðý ve en cahilidir. ALLAH'a ve Rasulullah'a karþý adeta harp eder. ALLAH Tealâ , emmare olan nefsine uyan için, “onlar nefsini ilâh edindi” buyurmuþur . Bu halden kurtulmanýn ilacý nefsle mücadele ve onun isteklerine muhalefettir.


Er kiþi ile her kiþi...Paylaþým için Rabbim razý olsun.
Ynt: Nefsimiz ve Biz By: Hadice Date: 10 Kasým 2011, 16:09:34
“ Nefs , iki baþý olan kýrkayaða benzer. Bir baþý alnýnýn ortasýndadýr. Öbürü de karnýnýn altýndadýr. Alný ortasýndaki nefis vücudun baþ ve gövde kýsmýna hükme­der. Gözler, kulak ve aklýn birçok meseleleri onun tesirinde kalýr. Karnýn altýndaki nefs de bulunduðu mýntýkaya hükmeder.”

Mevlam nefsin elinde bizi oyuncak etmesin onunla bizi baþ baþa býrkamsýn..
Elimize dilimize nefsimize hakim olabilmek duasýyla..

radyobeyan