Diðer Yazýlar
Pages: 1
Melisa By: reyyan Date: 09 Kasým 2011, 21:56:50
Melisa


Eylül 2005 - 81.sayý

Haydar YÝÐÝT
kaleme aldý, DÝÐER YAZILAR bölümünde yayýnlandý.

Yurdumuzda Karadeniz, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yetiþir. Boyu 30- 40 cm . arasýndadýr. Rutubetli ve nemli yerleri sever. Halk arasýnda limon otu olarak da bilinir.

Kan þekerini düþürmeye, kaný sulandýrmaya, yüksek tansiyona, kalp hastalýklarýna, damarlarý açmaya, sinir sistemi düzensizliklerine, baþ dönmesi ve baygýnlýklara, nefes darlýðýna, gribe, mide aðrýlarýna, idrar yolu ve böbrek hastalýklarýna faydalýdýr.

Þeker hastalýðý

100'er gr. melisa, mercanköþk, zeytin yapraðý, kekik, kantaron ve acý pelin otu, 5 litre suya konulup kaynatýlýr. Suyun kaynamasý geriye 1 kg .'lýk karýþým kalýncaya kadar devam eder. Kaynatýlmanýn ardýndan sývý soðutulup süzülür ve buzdolabýna konur. Yemeklerden 1 saat önce 1 çorba kaþýðý içilir. Kan þekeri normal seviyede kontrol altýna alýnýncaya kadar devam edilmelidir.

Astým

25'er gr. melisa, mercanköþk, civanperçemi, melekotu, karabaþ otu, hatmi çiçeði, ebegümeci kantaron çiçeði, ýhlamur ve papatya, 5 litre suda 5 dakika kaynatýldýktan sonra soðutulup süzülür ve buzdolabýna konur. Yemeklerden bir saat önce bir su bardaðý bu sývýdan alýnýp, ýlýk olarak içilir. Üzerine bir kaþýk süzme bal yenilir. Hastalýk geçinceye kadar devam edilir.

Mide aðrýlarý

20'þer gr. melisa, nane, kantaron çiçeði, feslegen, aynýsafa, anason, papatya, andýz kökü ve ebegümeci, 5 litre suda 5 dakika kaynatýlýr. Süzüldükten sonra buzdolabýna konur. Yemeklerden yarým saat önce bir çay bardaðý içilir. Fayda saðlamasý için 30 gün kullanýlmalýdýr.

Sinir sistemini düzene sokma

20'þer gr. melisa, lavanta, kedi otu, ginseng, mercanköþk, fesleðen, nane, hayýt yapraðý, þerbetçi otu, çuha çiçeði, binbirdelik otu ve safran, 5 litre suda 30 saniye kaynatýlýr. Soðutulup süzülür ve buzdolabýna konur. Sabah, akþam ve yatmadan önce balla tatlandýrýp, bu sývýdan ýlýk olarak 1 su bardaðý içilir. En az üç ay kullanýlmalýdýr.

Baþ dönmesi

20'þer gr. melisa, yavþanotu, kiþniþ, karabaþ otu, biberiye, melekotu kökü, lavanta, mýsýr püskülü ve kediotu kökü, 5 litre suda 5 dakika kaynatýlýr. Soðutulup süzüldükten sonra buzdolabýna konur. Yemeklerden yarým saat önce bir çay bardaðý içilir. 60 gün kullanýlmalýdýr. Ayrýca 1 kg . bala 250 gr. öðütülmüþ çörek otu konulup macun yapýlýr. Sabah, öðle, akþam yemeklerden önce birer tatlý kaþýðý alýnýrsa iyileþme çabuklaþýr.

Kalp hastalýklarý

20'þer gr. melisa, biberiye, sinameki, karabaþotu, andýzkökü, civanperçemi, hindiba, sinirli ot, tarçýn (kabuk), nane ve anason 5 litre suda 7 dakika kaynatýlýr. Soðutulup süzülür ve buzdolabýna konur. Yemeklerden yarým saat önce bir çay bardaðý içilir. 60 gün kullanýlmalýdýr.

Hazýmsýzlýk

20'þer gr. melisa, mentollü nane, civanperçemi, kekik, çýban otu, anason ve kantaron çiçeði, 5 litre suda 5 dakika kaynatýlýr. Soðutulup süzülür. Yemeklerden yarým saat önce ýlýk olarak bir çay bardaðý içilir. 30 gün kullanýlmalýdýr.

Böbrek aðrýlarý

20'þer gr. melisa, yoðurtotu, atkuyruðu, altýn otu, kara hindiba, ýsýrgan otu yapraðý, mýsýr püskülü, papatya, kiraz sapý ve anason, 5 litre suda 5 dakika kaynatýlýr. Soðutulup süzüldükten sonra buzdolabýna konur. Yemeklerden yarým saat önce ýlýk olarak bir çay bardaðý içilir. 60 gün kullanýlmalýdýr.



radyobeyan