Umra By: sidretül münteha Date: 09 Kasým 2011, 18:21:54
37. Umra[55]
43. Cabir b. Abdullah el-Ensarî (r.a.)'den: Resûlullah (s.a.v.) þöyle buyurdu: «Herhangi bir kiþiye ve çocuklarýna bir Umra hibe edilirse, bu o kiþinin olur. Bu Umra, hiç bir zaman hibe eden kiþiye geri dönmez. Çünkü hibe edenin hibesi, miras hükümlerinin geçerli olduðu bir hibedir.»[56]
44. Mekhul ed-Dýmeþkî, el-Kasým b. Muhammed'e Umra'yý ve bu hususta halkýn fikirlerini sordu.
el-Kasým b. Muhammed:
«— Beraber yaþamýþ olduðum bütün insanlar mallarý ve kendilerine verilen hibeler konusunda þartlarým sürdürüyorlar» dedi.
îmam Malik der ki: Bizdeki hüküm þöyledir: Hibe eden «Umra sana ve çocuklarýna» kaydýný söylememiþse, Umra kendisine gerisin geri dönebilir.
45. Nafi (r.a.) der: Hz. Ömer'in oðlu Abdullah (r.a.)'a kýz kardeþi Hz. Hafsa'dan miras olarak bir ev düþtü. Hz. Hafsa (r.anha) bu evi Zeyd b. Hattab'ýn kýzýna ömür boyu mesken olarak kullanmasý için vermiþti. Zeyd'in kýzý ölünce, Abdullah b. Ömer kendisinin olduðu görüþüyle eve sahip oldu.[57][55] Umra, bir mülkün menfaatinin, hibe edilenlerin ya da hibe edilenlerle birlikte çocuklarýnýn ömür boyu faydalanabilecekleri bir þekilde hibe edilmesidir.
Ümranýn, üç þekli vardýr:
a) Hibe eden kiþi, «sana bu evi ömür boyu faydalanman için verdim. Sen ölünce varislerinin veya çocuklarýnýn olacak» derse, bu þekilde yapýlan hibe sahih olup bu sözle hibe edilen kiþi, evin kendisine sahip olur. Ölünce varislerine kalýr. Varisleri yoksa, hazineye kalýr. Hiç bir þekilde hibe edene dönmez.
b) Hibe eden daha kýsa olarak, sadece «Sana ömür boyu evin menfaatim hibe ettim. Senden baþkasýna geçmiyecek» demesidir. Bu takdirde iki görüþ vardýr. Birincisi Ýmam Þafii'nin görüþüdür. Bu þekildeki hibe sahihtir ve hükmü birinci maddedekine benzer. Ýkinci görüþe göre, ev, hayatý boyunca hibe edilenindir, öldükten sonra hibe edene ya da varislerine döner. Ýstediði zaman da geri alabilir.
c) Hibe edenin «Sana bu evi Ömür boyu faydalanman için verdim. Sen ölünce, bana vaya varislerime dönecek» demesidir. Bunun sýhhatinde ihtilaf edilmiþ ise de, bize göre þahindir ve hükmü de birinci maddenin hükmü gibidir. (Kastalânî, Irþadu's-Sarî, c.7, s. 75-76).
[56] Müslim, Hibât, 24/4, no: 20; Þeybanî, 811.
[57] Þeybanî, 812.
Ynt: Umra By: sumeyye Date: 15 Mayýs 2015, 01:16:44
s.a.. , miras ve hibe konularinda paya düsen haricinde verilenin ne sekilde ve ne zamana kadar verilecegi hususunda söylediklerimizi unutmayip o sekilde davranmaliyiz.