Eti yenen hayvanlarýn durumu By: sumeyye Date: 08 Kasým 2011, 17:15:57
BÖLÜM: 55
ETÝ YENEN HAYVANLARIN DURUMU
72- Enes (r.a.)’den rivâyet edilmiþtir: “Ureyne kabilesinden bazý kimseler Medîne’ye gelmiþlerdi, çölde yaþamaya alýþýk olduklarý için Medîne’nin havasýna alýþamadýlar. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v.), zekat develerini çobanýyla beraber onlara verdi ve dedi ki: “Bu develerle Medîne dýþýna gidin, onlarýn süt ve idrarlarýndan için.” Onlarda oraya gidip Rasûlullah (s.a.v.)’in çobanýný öldürdüler develeri de beraberlerinde alýp, Ýslam dininden döndüler. Sonra yakalanýp Rasûlullah (s.a.v.)’e getirildiler ceza olarak elleri ve ayaklarý çaprazlama kesildi, gözleri oyuldu ve Hâre denilen bir bölgeye býrakýlýp ölüme terk edildiler. Hadisin râvîsi Enes der ki: “Onlardan kiminin susuzluktan aðýzlarýyla yeri týrmalar þekilde ölüp gittiklerini görmüþtüm.” Böyle rivâyet etmiþtir. Hammâd, hadisin son bölümünü, “Onlardan kimisi susuzluktan aðýzlarýyla yeri týrmaladýlar” demiþtir. (Ýbn Mâce, Hudûd: 20; Nesâî, Tahara: 191)
ž Tirmîzî: Bu hadis hasen sahihtir. Enes’den baþka yollarla da rivâyet edilmiþtir. Ýlim sahiplerinin çoðunluðu bu görüþte olup eti yenen hayvanlarýn idrarýnda bir sakýnca görmezler.
73- Enes (r.a.)’den rivâyet edildiðine göre, þöyle demiþtir: “Rasûlullah (s.a.v.)’in onlarýn gözlerini oymasýnýn tek sebebi onlarýn da çobanýn gözünü oymalarýndan dolayýdýr.” (Buhârî, Vudu: 70; Nesâî, Tahara: 191)
ž Tirmîzî: Bu hadis garibtir. Bu ihtiyar, Yahya b. Gaylân’dan baþkasýnýn Yezîd b. Zürey’den rivayetini bilmiyoruz.
Mâide süresinin 45. ayeti gereði: “Yaralamalarda kýsas vardýr” gerçeði böylece ortaya konmuþ oldu.
Ýbn Sirin’in, þöyle dediði rivâyet edilir: “Rasûlullah (s.a.v.)’in o kimselere bu cezayý uygulamasý her konuda cezalarýn indirilmesinden önce gerçekleþmiþtir.”
BÖLÜM: 56
YELLENMEDEN DOLAYI ABDEST ALMAK GEREKÝR
74- Ebû Hüreyre (r.a.)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v.) þöyle buyurmuþtur: “Abdest, kokusu ve sesi olan yellenmeden dolayý alýnmalýdýr.” (Müslim, Hayz 26; Nesâî, Tahara: 115)
ž Tirmîzî: Bu hadis hasen sahihtir.
75- Ebû Hüreyre (r.a.)’den bize bildirildiðine göre, Rasûlullah (s.a.v.) þöyle buyurdu: “Mescidde namaz için bulunan bir kimse, iki kalçasý arasýndan bir hareket sezerse koku ve ses duymadýðý sürece abdest almak için mescidden dýþarý çýkmasýn.” (Nesâî,Tahara: 115; Müslim, Hayz: 26)
ž Tirmîzî: Bu konuda Abdullah b. Zeyd, Ali b. Talk, Âiþe, Ýbn Abbâs, Ýbn Mes’ûd ve Ebû Saîd’den de hadis rivâyet edilmiþtir.
Tirmîzî: Bu hadis hasen sahihtir. Alimlerin görüþü þöyledir: “Abdest almak ancak hadesten veya koku ve sesi olan yellenmeden dolayýdýr.”
Abdullah b. Mübarek þöyle demiþtir: “Kiþi abdestinin bozulduðundan þüphe ederse yemin edecek kadar kesinkes bilmedikçe abdestini yenilemesi gerekmez.” Kadýnýn önünden yel çýkarsa abdest almasý gerekir Þâfii ve Ýshâk’ýn görüþü budur.
76- Ebû Hüreyre (r.a.)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v.) þöyle buyurmuþtur: “Abdesti bozulan kimsenin namazý tekrar abdest almadýkça kabul edilmez.” (Buhârî, Vudu: 2; Nesâî, Tahara: 115)
ž Tirmîzî: Bu hadis garib hasen sahihtir.
Ynt: Eti yenen hayvanlarýn durumu By: yagmur_7-c Date: 30 Temmuz 2016, 21:29:47
Esselamu aleykum
Yellenmek abdesti bozan durumlardandir ...Bu yüZden yeniden abdest alýnmasý gerekir...Rabbim namazimizi kabul eylesin inþallah....
Ynt: Eti yenen hayvanlarýn durumu By: ceren Date: 30 Temmuz 2016, 21:40:06
Aleykumselam.ayellenmeden dolayi abdesti bozulan kisinin namaz kýlmasý icin tekardan abdest almasi gerekir....
Ynt: Eti yenen hayvanlarýn durumu By: Bilal2009 Date: 31 Temmuz 2016, 14:15:21
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah. Rabbim bizleri helalinden temiz yiyecekler yiyenlerden eylesin . Rabbim paylaþým için razý olsun.
Ynt: Eti yenen hayvanlarýn durumu By: Yaðmur Gmþ Date: 31 Temmuz 2016, 15:58:05
Bismillah...
Eti yenen hayvanlar genellikle kurban olan ve helal hayvanlardýr. Rabbim helal yemeyi nasip eylesin inþallah...
Ynt: Eti yenen hayvanlarýn durumu By: melda 6D Date: 31 Temmuz 2016, 16:19:36
Selamün aleyküm . Abdest yellenmeden dolayý bozulur kiþinin tekrar abdest almasý gerekir . Abdestli olarak ölen þehit olurmuþ rabbim nasip etsin....
Ynt: Eti yenen hayvanlarýn durumu By: HALACAHAN Date: 06 Aðustos 2016, 15:51:01
Yellenmek vs gibi durumlar abdesti bozan durumlardir..Abdestimizin bozukluðundan suphekendigimiz anda hemen tazelemek durumundayýz..Temizlenmeden Rabbimizin huzuruna çýkamayýz..
Ynt: Eti yenen hayvanlarýn durumu By: Mustafa/Samed Date: 04 Ocak 2017, 14:32:19
Ve Aleykümüsselam. Paylaþým için Rabbim razý olsun.
Ynt: Eti yenen hayvanlarýn durumu By: ceren Date: 04 Ocak 2017, 14:59:09
Aleykümselam.Rabbim razý olsun bilgilerden.Bizleride helal lokma helal et yiyen kullardan eylesin inþallah...
Ynt: Eti yenen hayvanlarýn durumu By: muratb8 Date: 04 Ocak 2017, 16:37:55
Selamün aleyküm alacaðýmýz hayvanýn saðlýklý olmasý belirli yaþa gelmesi helal lokma olmasý gibi birçok þart vardýr ve bunlar kurban bayramý içinde geçerlidir.
Ynt: Eti yenen hayvanlarýn durumu By: HALACAHAN Date: 04 Mart 2017, 16:48:36
Rabbim helal daire icinde yasamamizi nasip eylesin
Ynt: Eti yenen hayvanlarýn durumu By: Sevgi. Date: 04 Mart 2017, 18:02:30
Aleyna ve aleykümselam eti yenen hayvanlar helal olan hayvanlardýr haram olanlarýn etleride yenmez inþaAllah