Seyyid Velavet By: armi Date: 15 Temmuz 2009, 13:27:14
Anadolu'da yetiþen büyük velîlerden. Sevgili Peygamberimizin mübârek soyundan olup, ismi, Seyyid Velâyet bin Seyyid Ýshak’týr. Silsile-i nesebi, Seyyid Muhammed Bâkýr bin Zeynel’âbidîn’e kadar ulaþmaktadýr. 1451 (H.855) senesinde Bursa’ya baðlý Kýrmasti kasabasýnda doðdu. 1522 (H.929) senesinde Ýstanbul’da vefât etti. Evinin yakýnýnda bulunan mescidin bahçesine defnedildi.
Zamânýnýn âlimlerinden, aklî ve naklî ilimleri tahsîl etti. Hadîs ilmini Molla Gürânî’den okudu. Âþýkpaþa evlâdýndan Þeyh Ahmed hazretlerine talebe oldu. Onun hizmetinde bulunup feyz aldý ve yüksek mânevî derecelere kavuþtu. Hocasý Þeyh Ahmed’in kýzýyla evlendi. Tasavvuf yolunda kemâle erdikten sonra, Allahü teâlânýn dînini ve Peygamber efendimizin güzel ahlâkýný insanlara anlatmak husûsunda icâzet alýp, bu iþle vazifelendirildi. 1475 senesinde hacca gitmek için yola çýkýnca, Mýsýr’a uðradý. Orada Þeyh Seyyid Vefâ bin Seyyid Ebû Bekr hazretlerinin de sohbetlerinde bulundu. Ýrþâd, insanlara hak ve hakikatý anlatmak için icâzet aldý. Mekke-i mükerremede Þeyh Abdülmu’tî ile karþýlaþýp, âlimlerin ve tasavvuf ehli zâtlarýn bulunduðu bir mecliste, Esmâ-i hüsnâ okumaða icâzet aldý. Bu yolculuðu esnâsýnda, annesi Ýstanbul’da vefât etti. Babasý da 1481 senesinde Ýstanbul’da vefât edip, oturduðu evin bir köþesinde defnedildi. Babasýnýn vefâtýndan kýrk iki gün sonra, Fâtih Sultan Muhammed Hân vefât etti.
Seyyid Velâyet, ilk hacca gidiþinden baþka, iki defâ daha hac ibâdetini yerine getirdi. Üçüncü gidiþi, Yavuz Sultan Selim Hânýn pâdiþâh oluþunun ikinci yýlýnda idi. 73 yaþýna vardýðý sýrada, Ýstanbul’da vefât etti. Cenâze namazýnda, âlim ve sâlih birçok kimse bulundu. Þeyhülislâm Zenbilli Ali Cemâlî Efendi cenâze namazýný kýldýrdý. Vasiyeti gereði, evinin yakýnýnda bulunan mescidin bahçesine defnedildi. Derviþ Muhammed adýndaki oðlu, vefâtýndan sonra onun yerine irþâd vazifesiyle vazifelendirildi. O da 1535 (H.942) senesinde vefât etti ve babasýnýn yanýna defnedildi.
Seyyid Velâyet, zâhirî ve mânevî ilimlerde yüksek derece sâhibi, âlim, fazîletli bir zât idi. Derin ilmi ve tasavvuftaki yüksek derecesiyle etrâfýna yýllarca feyz verdi. Sultanlar ve vezîrler onu ziyârete giderlerdi. Bereketli ve feyzli sohbetleriyle, binlerce insanýn Allahü teâlânýn rýzâsýna kavuþmalarýna ve kemâle ermelerine vesîle oldu.
Yüksek hâller ve kerâmetler sahibi olan Seyyid Velâyet hazretleri, herkese iyi davranýr, güler yüzlü ve hoþsohbet idi.
Nakledilir ki: Seyyid Velâyet, hac ibâdeti için Arafat'ta bulunduðu sýrada, Þeyh Ahmed Mahmûd da yanýnda idi. Bir ara Þeyh Ahmed Mahmûd ona; "Bugün imâmýn saðýnda kim bulunuyorsa, zamânýn kutbu odur" dedi. Seyyid Velâyet namazý kýldýktan sonra, imâmýn sað yanýnda bulunan zâta dikkatlice baktýðýnda, Bursalý Mevlânâ Ayas hazretleri olduðunu gördü.
Hicâz'dan döndüðünde, Bursalý sâlihlerden biri onu ziyârete gelip, bu sene Arafat'ta imâmýn saðýnda kimin bulunduðunu tesbit edip, edemediðini sordu. Seyyid Velâyet de; Þeyh Ahmed Mahmûd hazretlerinin hatýrlatmasý üzerine tesbit ettiðini ve Bursalý Mevlânâ Ayas hazretlerinin olduðunu söyledi. O akþam çok hastalandý, hayattan ümîdini keser gibi oldu. Ýyileþip, sabahleyin kendini toparlayýnca, o sâlih kiþiyle berâber Mevlânâ Ayas hazretlerini ziyârete gitti. Duâsýný almak istiyordu. Huzûruna varýp elini öptükten sonra oturdu. Mevlânâ Ayas ona sert bir þekilde bakýp; "Neden benim gizli hâlimi baþkalarýna yaydýn. Dilini ve gözünü bu iþten korumadýn. Ben, bu gece senin vefâtýn için üç kere Allahü teâlâya duâ edip yöneldim, her seferinde Resûlullah efendimizin azîz rûhu benimle duâmýn arasýna perde oldu. Bu sebepten senin nesebinin temizliðini kesin olarak bilmiþ oldum" dedi. Seyyid Velâyet, Mevlânâ Ayas'tan özür dileyip, özürü kabûl edildi ve bunun üzerine ellerini öpüp hayýr duâsýný aldý.
Seyyid Velâyet hazretleri, vefâtýndan iki yýl kadar önce aðýr bir hastalýða tutulmuþtu. Dostlarý ve talebeleri ondan ümidlerini kesmiþlerdi. O sýrada gözlerini açýp onlara; "Üzülmeyin dostlarým. Bugün, sabah güneþ doðduktan sonra, ölüm meleði Azrâil aleyhisselâm, Müftî Ali Çelebi'nin sûretinde bana geldi. Rûhumu teslim alacaðýný zannettim ve teslimiyet içinde ölüme hazýrlandým. Azrâil aleyhisselâm bana; "Hayýr, rûhunu almaða deðil, seni ziyârete geldim" diye tesellî ettikten sonra gitti" dedi. Ýki yýl daha yaþayýp, sonra bu fânî âlemden ayrýldý.
Seyyid Velâyet'in sohbet meclisinde bir gün, SünbülSinân Efendinin hastalanýp, birkaç gün sonra da vefât ettiði haberi söylendi. SeyyidVelâyet bu sözü kabûl etmeyip; "Hayýr, Sünbül Efendi benden sonra vefât edip, benim namazýmý kýlacaktýr." buyurdu. Buyurduðu gibi,Sünbül Efendi vefât etmemiþti. Ondan sonra vefât edip, cenâze namazýnda bulundu.
Pîrî Mehmed Paþa, Ýstanbul'da büyükçe bir dergâh yaptýrmýþ ve içinde de Þeyh Cemâl Efendiyi oturtmuþtu. Rebî'ul-Evvel ayý olunca, mevlid okutmak üzere geniþ hazýrlýk yaptý ve yaptýrdýðý dergâhta, o geceyi tes'îd için âlim ve sâlih kiþileri dâvet etti. Sohbet esnâsýnda Seyyid Velâyet baþýný kaldýrýp, bir müddet düþünüp, murâkabe ettikten sonra; "Bu dergâh, Cemâl Efendinin vefâtýndan sonra medrese olup, aslâ dergâh olmayacaktýr." buyurdu. Sað kalanlar, bu kerâmetini gördüler. Þeyh Cemâl Efendi vefât edince, dergâhý medreseye çevrildi.
PEK UZUN SÜRMEYECEK
Nakledilir ki: Sultan Ýkinci Bâyezîd Hân, ömrünün sonuna yakýn; "Yerime, en lâyýk olan Yavuz Sultan Selim’dir. Saðlýðýmdayken saltanat vazifesini ona vereyim" diye, onu Ýstanbul’a dâvet etti. Ancak Þehzâde Sultan Ahmed’in sevenlerinin ýsrâr etmesi üzerine, Ýkinci Bâyezîd tereddüde düþtü. Bunun üzerine Yavuz Sultan Selim, sâlih ve âlim zâtlardan yardým ve duâ istedi. Bu sýrada Seyyid Velâyet ile de görüþmek istedi. Fakat Seyyid Velâyet onunla görüþmeyi kabûl etmedi. Þehzâde Yavuz Sultan Selim’in ýsrârý üzerine görüþtü. Yavuz Sultan Selim, Seyyid Velâyet hazretlerinden duâ istedi ve pâdiþâh olup, olamýyacaðýný sordu. Seyyid Velâyet bir müddet cevap vermedi. Sonra; "Üzülmene lüzûm yok. Saltanat yakýnda sana nasîb olacaktýr. Ancak, pek uzun sürmeyecektir" buyurdu. Dediði gibi olup, Yavuz Sultan Selim’in pâdiþâhlýðý sekiz yýl sürdü.
1) Þakâyik-ý Nu'mâniyye Tercümesi (Mecdî Efendi); s.352
2) Câmiu Kerâmât-il-Evliyâ; c.2, s.281
3) Sicilli Osmânî; c.4, s.609
4) Tâc-üt-Tevârih; c.2, s.578
5) Sefînet-ül-Evliyâ; c.5, s.248
6) Ýslâm ÂlimleriAnsiklopedisi; c.14, s.310
Ynt: Seyyid Velavet By: Bilal2009 Date: 09 Aðustos 2015, 16:15:34
Esselamü aleyküm ve rahmetüllah, Allah ( celle celaluhu ) yolunda gidenlerden feyz almalýyýz. Rabbim ( celle celaluhu ) bizleri feyz alanlardan eylesin.
Ynt: Seyyid Velavet By: Sevgi. Date: 07 Ekim 2020, 06:44:45
Aleyküm Selâm. Rabbim bizleri sevdiklerinin yolundan gidenlerden eylesin inþaAllah
radyobeyan