Týp Dünyasý
Pages: 1
Hekimlere negatif performans geliyor By: ehlidunya Date: 05 Kasým 2011, 16:51:03
Hekimlere 'negatif' performans geliyor

Hekimlere, baktýðý hasta ve yaptýðý ameliyat sayýlarýna göre döner sermaye payý ödenmesini öngören performans sisteminden sonra þimdi de 'negatif performans' uygulamasý geliyor. Buna göre gereksiz ve fazla ilaç yazdýðý tespit edilen doktorlarýn performans ücreti düþürülecek. Her bir ilacýn hangi durumlarda gerekli, hangi durumlarda gereksiz olduðunu Saðlýk Bakanlýðý belirleyecek.
- Saðlýk harcamalarýndaki hýzlý artýþ üzerine doktorlara sýký takip geliyor. Gereksiz ilaç yazan hekimlere, 'negatif performans' verilecek. Gereksiz ilaç yazan doktorlarýn döner sermaye paylarý düþürülecek. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Baþkaný Fatih Acar, negatif performans uygulamasý kararýnýn Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda alýndýðýný söyledi.

Saðlýk Muhabirleri Derneði Yönetim Kurulu üyelerini kabul eden Fatih Acar, saðlýk harcamalarýný disiplin altýna almaya dönük tedbirler hakkýnda bilgi verdi. Acar, "Doktorlar halen, bakýlan hasta sayýsýna göre ücret alýyor. Gereksiz ilaç yazan doktorlara negatif performans uygulamasý getirilmesi kararlaþtýrýldý. Hekimlerin ilacýn ne olduðunu bilerek yazmalarý lazým. Önüne geldiði gibi reçeteye 9-10 ilaç yazmamalý. Ýhtiyaç neyse o ilacý yazmalý. Bunu da hep beraber saðlamamýz gerekir." dedi. Acar'ýn verdiði bilgiye göre, bir ilacýn hangi durumlarda gerekli, hangi durumlarda gereksiz olduðunu Saðlýk Bakanlýðý belirleyecek. 2010 yýlýnda SGK 22,4 milyar lira tedavi, 15,3 milyar lira ilaç harcamasý yaptý.

SGK Baþkaný Acar, saðlýk hizmetlerine ulaþým kolaylaþtýrýlýrken, artan usulsüzlüklerin önüne geçmek için de sýký tedbirlerin alýndýðýný aktardý. Aile hekimlerine 3 lira reçete parasý getirildiði belirtilirken, 3 kutudan sonra yazýlan her kutu ilaç için 1 lira ilaç katký payý uygulamasýna baþlayacaðýný dile getirdi. Ancak raporlu hastalardan ve kronik rahatsýzlýðý bulunanlardan ek katký payý alýnmayacak. Hayali muayenenin önüne geçmek için pilot olarak uygulanan avuç içi damar izi okuma ile tedavi uygulamasý hakkýnda da bilgi veren Fatih Acar, sistemin 2012 yýlýnda Türkiye genelindeki bütün hastanelere yaygýnlaþtýrýlacaðýný kaydetti.

E-reçete uygulamasýyla da hastalarýn ellerinde reçete taþýmaktan kurtulacaðýný anlatan SGK Baþkaný, her doktorlara bir þifre verileceðini, bu þifreyle hastaya yazýlacak ilacýn yine eczanede bilgisayar üzerinden görüleceðini ve hastanýn ilacýný temin edeceðini bildirdi. Bu sayede sahte reçetenin önleneceðini ifade etti.

zaman


radyobeyan