Seyyid Muhammed Muradi By: armi Date: 14 Temmuz 2009, 12:58:58
Þam'ýn büyük velîlerinden ve Hanefî mezhebi fýkýh âlimlerinden. Peygamber efendimizin neslinden olup seyyiddir. Ýsmi, Muhammed bin Murâd bin Ali bin Dâvûd'dur. Hazret-i Hüseyin'in neslinden olduðu için Hüseynî, Nakþibendiyye yoluna mensûb olduðu için Nakþibendî, aslen Buhârâ taraflarýndan olduðu için Buhârî, Þam'da yetiþtiði için de Dýmeþkî nisbeleriyle anýldý. Daha çok Murâdî nisbesiyle meþhûr oldu. Silkü'd-Dürer kitabýnýn sâhibi olan Seyyid Muhammed Halil Murâdî'nin dedesidir. 1683 (H.1094) senesinde Ýstanbul'da doðdu. 1755 (H.1169) senesinde Þam'da vefât etti. Kabri Þam'dadýr.
Aslen Buhârâlý olan Seyyid Muhammed Murâdî, babasýnýn Ýstanbul'da vazîfeli bulunduðu sýrada doðdu. Küçük yaþtan îtibâren ilim tahsîline baþladý. Ýlk tahsîlini babasýndan gördü. Ayrýca; Abdürrahîm el-Kâbilî el-Özbekî, Abdurrahmân el-Mücelled ed-Dýmeþkî, Abdülganî Nablüsî gibi âlimlerden de okuyup, sohbetlerinde bulunarak, aklî ve naklî ilimlerle birlikte tasavvuf yolunda da yetiþti. Bilhassa tasavvufta, ilim ve mârifette çok ince bilgilerin sâhibi oldu.
Babasý vefât edinceye kadar onun maddî ve mânevî himâyesinde bulundu. Babasý vazîfeli olarak bulunduðu Ýstanbul'da vefât ettiðinde, o, Dýmeþk'te bulunuyordu. Babasýnýn vefâtýný haber alýr almaz, hemen Ýstanbul'a gelmek üzere yola çýktý. Yolculuk esnâsýnda birçok tasavvufî hallere ve üstün derecelere kavuþtu. Tekrar Þam'a döndüðünde ilim ve ibâdet hâricinde her þeyi terk etti. Elinde bulunan mallarý ihtiyaç sâhiplerine daðýttý. Kendini tamâmen ibâdet ve tâate verdi. Elinde hiç para bulundurmadý. Fakir ve sâdelik içinde yaþamayý tercih etti, derviþlik yolunu seçti. Ýstikâmet, doðruluk üzere bulundu. Çok talebe yetiþtirdi. Ýnsanlara çok faydalý oldu. Þöhreti her tarafta duyuldu.
Seyyid Murâdî'ye talebe olup, onun vesîlesiyle tasavvuf yoluna girerek, yüksek derece sâhibi olanlarýn sayýsý, hesap edilmiyecek kadar çoktur. Defâlarca hacca gitti ve Resûlullah efendimizin kabr-i þerîflerini ziyâret etti. Yine ziyâret maksadýyla Kudüs'e ve baþka yerlere gitti. Evliyâlýk yolunda bir deryâ olarak tanýndý. Bir ara Medîne-i münevvere kadýlýðýnda bulunduktan sonra, tekrar Dýmeþk'a döndü.
1752 senesinde Osmanlý Sultâný Birinci Mahmûd Hân, Seyyid Murâdî'yi Ýstanbul'a dâvet etti. O da kabûl edip yola çýktý. Þam'dan çýkýp Ýstanbul'a gidinceye kadar, yolculuðu esnâsýnda uðradýðý her beldede büyük bir hürmet ve edeb ile karþýlanýp uðurlandý. Bu yolculukta birçok kimse ona talebe oldu. Ýstanbul'a geldiðinde Sultan onu çok güzel karþýladý. Çok hürmet ve ikrâmda bulundu. Murâdî'nin oradaki îtibârý daha çok arttý. Devlet erkâný arasýnda da tanýnýp sözü dinlenir oldu. Sultan Birinci Mahmûd Hân onu, kendisine vekil olarak hacca gönderdi. Hacdan sonra yine Ýstanbul'a dönen Murâdî'yi çok güzel karþýlayýp, kendisini memnun etmek üzere, öncekinden daha çok hazýrlýklar yapýldý. O da Ýstanbul'a geldiðinde kendisi için hazýrlanan yerde kaldý. Ýkinci geliþinde yanýnda oðlu ve yakýn akrabâsýndan birkaç kiþi daha vardý. Sultan Mahmûd Hân vefât edip yerine kardeþi Ýkinci Osman Hân geçince, o da Seyyid Murâdî'ye çok alâka ve hürmet gösterdi. Seyyid Murâdî bundan sonra Þam'a gitmeyi arzu ettiðinden müsâade edildi. Þam'a gittiðinde bir sene kadar kalýp 1755 (H. 1169) Safer ayýnda vefât etti. SarýcaPazarý mahallesinde bulunan evinin yanýnda defnolundu. Cenâzesi çok kalabalýk oldu. Onu sevenler þiirler söyleyerek vefâtýna üzüntülerini bildirmiþlerdir.
Seyyid Muhammed Murâdî hazretleri, insanlara ebedî saâdet yolunu gösteren, onlarýn doðru yolda yürümelerine rehberlik eden, âriflerin ve ilmi ile âmil olan âlimlerin önde gelenlerinden, fazîletler sâhibi bir zât idi. Çok ibâdet ederdi. Gece, herkes uyurken o kalkýp namaz kýlar, ibâdetle meþgûl olurdu. Gâyet sâkin, aðýrbaþlý, vakar ve heybet sâhibi, güzel huylarý kendinde toplamýþ bir zât idi. Dînimizin emirlerine çok baðlýydý. Hoþ sohbet, yumuþak ve ince tabiatlý, dünyâdan yüz çevirmiþ, her haliyle âhirete yönelmiþ bir zâttý. Devamlý Allahü teâlânýn ihsân ettiði nîmetleri düþünür ve hep hamdederdi. Arabî, Fârisî ve Türkçe'yi çok iyi bilirdi. Delâil-ül-Yümn vel-Berekât, Tuhfet-ül-Ahbâb fis-Sülûkî ilâ Tarîk-il-Eshâb, Müzîl-ül-Hafâ isimlerinde eserleri vardý.
1) Silk-üd-Dürer; c.4, s.114
2) Mu'cem-ül-Müellifîn; c.12, s.11
3) Esmâ-ül-Müellifîn; c.2, s.330
4) Îzâh-ül-Meknûn; c.2, s.471
5) Ýslâm ÂlimleriAnsiklopedisi; c.17, s.213
Ynt: Seyyid Muhammed Muradi By: Bilal2009 Date: 09 Aðustos 2015, 16:26:45
Esselamü aleyküm ve rahmetüllah, Gece namazý çok önemli gerçekten . Rabbim ( celle celaluhu ) bizlere gece namazýný nasýb eylesin.
Ynt: Seyyid Muhammed Muradi By: yagmur_7-c Date: 09 Aðustos 2015, 16:31:24
Ve aleykum selam;
Seyyid Muhammed Muradi çok kez hacca gitmiþ ve Birinci Murad Han (Osmanlý'nýn o zamanki padiþahý) onu yeniden hacca göndermiþ..Kardeþi de ondann memnun kalmýþ..Rabbim onun gibihacca gitmeyi nasip etsin inþalalh..Rabbim cele celaluhu razý olsun..
Ynt: Seyyid Muhammed Muradi By: ikranur 7d Date: 09 Aðustos 2015, 16:36:19
Rabbim paylasim icin razi olsun. Bizleride Hacca gitmeyi nasip etsin.insAllah.
Ynt: Seyyid Muhammed Muradi By: Sevgi. Date: 07 Ekim 2020, 06:52:23
Aleyküm Selâm. Rabb'im bizlere de hac ibadetini yerine getirebilmeyi nasip eylesin inþaAllah
Ynt: Seyyid Muhammed Muradi By: ceren Date: 08 Ekim 2020, 01:21:56
Esselamu aleyküm.rabbim bizleri peygamber efendimizin yolunda giden Allah dostu kullarýn yolunda gidenlerden eylesin inþallah..
radyobeyan