Seyyid Hasan Berzenci By: armi Date: 14 Temmuz 2009, 12:53:20
Irak'ta yetiþen evliyâdan. Ýsmi Hasan bin Þeyh Muhammed el-Berzencî'dir.Seyyid olup soyu Peygamber efendimize ulaþýr. 1677 (H.1088) târihinde Nûdî köyünde doðdu. 1743 (H.1156) târihinde Gelezer'de vefât etti.
Seyyid Hasan ilim, edeb sâhibi bir âile içinde büyüdü. Önce Kur'ân-ý kerîmi hatmetti. Sonra civar medreselerde ilmî kitaplarý mütâlaa ile meþgûl oldu. Kalaçuclan kasabasýnda, Þeyh Muhammed Siymül Kebîr, Seyyid Molla Câmî Cûrî ve baþka âlimlerden okuyup icâzet diploma aldý.
Seyyid Hasan, mânevî ilimleri evliyâ bir zât olan babasýndan ve babasýnýn önde gelen talebesi Þeyh Abdullah Sevîdî'den ve Baðdat'ta Þeyh Ahmed Ahsî'den, son olarak da büyük birâderi Kutb el-Veliyânî adý ile meþhûr Þeyh Ýsmâil'den öðrenip kemâle geldi, olgunlaþtý.
Seyyid Hasan, fazîlet sâhibi birâderi Þeyh Ýsmâil ile birlikte Nûdî köyünden Karadað taraflarýna gittiler. Orada ilim öðretmekle meþgulken Zengene beylerinden Ahmed Bey kendilerini ziyârette bulundu ve onlara arâzi verdi. Þeyh Ýsmâil Velîyan'da, Seyyid Hasan da Gelezer'de müslümanlara hak yolun bilgilerini öðretmekle ve din ilmi hizmetleriyle meþgûl oldular.
Bilhassa Seyyid Hasan hazretleri insanlarý irþâdda ve ibâdette hep önde oldu. Çok kimseler onun bu ihlâsýndan ve ilminden istifâde için etrâfýna toplandýlar. Gelenler içinde âlim zâtlardan Þeyh Mustafa Nûdihî, Þeyh Câfer el-Meczûb, Hurmal müderrisi Molla Celâleddîn ve oðlu Abdülcebbâr, Hacý Abdurrahîm Dergezînî, Molla Mahmûd Gazâî, Molla Ahmed ve Þeyh Abdullah Hirâtî ve baþkalarý vardý.
Seyyid Hasan bir ara Þam yoluyla hacca gitti. Hacda birçok âlim, sâlih ve velî ile görüþtü. Bunlar içerisinde fazîlet sâhibi Þeyh Mustafa Þâmî de vardý.Seyyid Hasan hazretlerinin bu hac seferinde yanýnda oðlu Þeyh Muhyiddîn de vardý.Hac dönüþünden sonra daha büyük bir gayretle din neþri hizmetine devâm etti. Vakitlerini boþ geçirmez, ilim ve ibâdetle meþgûl olurdu.
Seyyid Hasan hazretleri çok cesur ve gayretliydi. Allah yolunda kimsenin kýnamasýndan çekinmez, zâlim kimselerden korkmazdý. Bir zaman Acem Þâhý, ordusuyla Musul'a yönelmiþ, Surdaþ nâhiyesi Merkibe köyüne kadar gelmiþti. Nâdir Þâh burada nüfûz sâhibi vilâyetin önde gelenlerini öðrenmek istedi. Kendisine SeyyidHasan hazretlerini söylediler. Þah bunun üzerine Seyyid Hasan hazretlerine mektup yazdý ve maksadýný îzâh edip hedefine ulaþmak husûsunda kendisinden yardým istedi.
Þâhýn mektubu özetle þöyleydi:
"Fazîletli Seyyid Hasan hazretlerine:Maksâdým dedeniz Câfer-i Sâdýk'ýn yolunu yaymaktýr. Ecdâdýnýzý seviyorum. Bize katýlmanýz en lüzumlu bir iþ olur. Mektubum size ulaþýr ulaþmaz bize geliniz. Sizi görmekle bereketlenmiþ oluruz. Aksi halde öfke ve gadâbýmý çekmiþ olursunuz. Vesselâm."
Bu mektuba Seyyid Hasan þu cevâbý yazarak din gayretini ve cesâretini göstermiþ oldu.
"Mektûbuma besmele ile baþlarým. Rabbime hamd ederim. Salât ve selâm sevgili Peygamberimizin ve âlinin ve eshâbýnýn üzerine olsun.
Mektûbunuzu aldým. Ecdâdýmý (dedelerimi) sevdiðinizi söylüyorsunuz. Bu sevginizle berâber, Eshâb-ý kirâmdan bâzýsýna düþmanlýk edip etmediðinizi bilmiyorum.Þâyet Eshâb-ý kirâmdan bâzýsýna düþmanlýk ediyorsanýz, ecdâdýma olan sevginiz kýyâmet günü size fayda vermeyecek, belki azâba ve hesâba çekilmenize sebeb olacaktýr. Hedefinizin Ýmâm-ý Câfer-i Sâdýk'ýn rahmetullahi aleyh mezhebini yaymak olduðu na dâir sözünüze gelince; o, Tâbiînin ve müctehidlerin en büyüklerinden olmakla berâber, talebeleri kalmadýðý için, mezhebi tedvîn edilmemiþ, derlenip toplanamamýþtýr. Tedvîn edildiðini bilseydik, onun neslinden geldiðimiz için, mezhebine tâbi olurduk. Oraya gelmemizi istiyorsunuz. Fakat gelecek durumda deðilim. Ancak size bâzý tavsiyelerde bulunacaðým. Bunlara uyarsanýz kurtulur, rahat edersiniz: 1)Osmanlý sultanlarý ile harb etme. Çünkü ehl-i keþf (kalb gözü açýk olan evliyâ) onlarda baþkalarýnda olmayan husûsiyetlerin bulunduðunu, kýyâmete yakýn zamâna kadar (veya uzun zaman) yaþayacaklarýný bildirdiler. 2) Musul'u tahrîb etmeyi, halký ile harb etmeyi düþünüyorsun. Bunu yapma. Çünkü ordunun yok olmasýna sebeb olur. Ecel gelmeden önce tövbe ve istiðfârda acele et. Çünkü bâzý akrabâlarýn seni öldürmek istemektedir. Doðru yolda gidenlere selâm olsun."
Acem Þâhý, Seyyid Hasan hazretlerinin nasîhatlerini dinlemeyince, onun buyurduklarý aynen ortaya çýktý. Þah hezimete uðrayýp Ýran içlerine çekildi. Çok geçmeden de akrabâlarý tarafýndan öldürüldü.
Seyyid Hasan hazretlerinin sekiz oðlu olup, bunlar; Muhyiddîn, Abdülcebbâr, Mârûf, Abdüssamed, Îsâ, Abdurrahîm, Muhammed, Ârif ve Abdülkerîm'dir. Her biri fazîlet sâhibi kimseler olarak hürmet ve îtibâr gördüler.
1) Ulemâünâ fî Hidmet-il-Ýlmi Ved'dîn; s.159
Ynt: Seyyid Hasan Berzenci By: Bilal2009 Date: 09 Aðustos 2015, 18:17:56
Esselamü aleyküm ve rahmetüllah, Bizler ilmi aramalýyýz ve nerede olursa olsun her daim istifade etmeliyiz. Rabbim ( celle celaluhu ) bizleri ilmi bulanlardan eylesin.
Ynt: Seyyid Hasan Berzenci By: Sevgi. Date: 07 Ekim 2020, 06:50:23
Aleyküm Selâm. Rabb'im bizleri rýzasýna uygun þekilde ilim öðrenip ilimle amel edenlerden eylesin inþaAllah
Bilgiler için Allah razý olsun kardeþim
Ynt: Seyyid Hasan Berzenci By: ceren Date: 08 Ekim 2020, 01:23:27
Esselamu aleyküm.islam yolunda hakkýyla ilim alan ve uygulan kullardan eylesin inþallah...
radyobeyan