Büyük Þafii Ýlmihali
Pages: 1
Zev il Erham By: seymanur K Date: 03 Kasým 2011, 18:07:41
Zev'il-Erham


Farz veya asabe yoluyla varis olamayan her akrabaya zev'il erham denir.

Zev'il erhamýn varis olabilmesi için gerekli þartlar þunlardýr:

1- Ölenin asabe veya farz ile karý veya kocadan baþka bir varisinin bulunmamasý.Ölenin asabelerinden veya farz sahiplerinden varisi olursa mirasýn tümünü alýr, zev'il erham hiç bir þey alamaz.

Zev'il erham karý veya koca ile beraber varis olabilir. Bunun þartý ölenin varisi karý veya koca yalnýz olmalýdýr. Çünkü farz sahipleri hisselerini aldýktan sonra mirastan artan, karý veya kocaya iade edilmez. Karý veya koca hissesini aldýktan sonra kalaný ölüye yakýnlýðýna göre zev'il erhama paylaþtýrýlýr.

2- Beyt'ül Mal'ýn muntazam olmamasý. EðerBeyt'ül Mal muntazam olup mal meþru yerlere sarfedilirse zev'il erham mirastan bir þey alamaz.

Beyt'ül Mal'ýn muntazam olmasýyla zev'il erhamýn pay alamayacaðýnýn delili: Ýmam Þafii (r.a.) Kur'an ve Sünnet'e muayyen bir hissenin olmadýðýna hükmettiði içindir.

Hicri dördüncü asýrdan itibarýn Beyt'ül Mal'ýn muntazam bulunma­masýyla þafii alimlerinin sonraki müçtehidleri zev'il erhamýn mirasçý ola­caðý hususunda fetva vermiþlerdir. Çünkü ölenin malýnýn akrabalarýna ulaþmasý hak sahibi olmayan baþkalarýna verilmesinden daha iyidir

Zev'il erhamýn sýnýflarý

Zev'il erham olan akrabalar dört sýnýf olup þunlardýr:

1- Kýzlarýn çocuklarý ve oðlun kýzlarýnýn çocuklarý.

2- Annenin babasý olan dede ve bunun babasý...

3- Annenin annesi olan nine ve bu ninenin annesi...

4- Ölenin dede ve ninelerine nesebli olanlar. Bunlar da,

a) Ana bir amcalar, bütün amca kýzlarý ve bütün halalar.

b) Bütün dayýlar, teyzeler ve bunlarýn çocuklarý.

c) Hala çocuklarý ve bunlarýn vasýtasýyla ölüye baðlý olan akrabalar.

Zev'il erhamýn miras taksimatý: Zev'il erham ölüye baðlý olan varisin yerine konulup bunlara göre en yakýnlýk derecesine öncelik verilir.



radyobeyan