Keten Tohumu By: reyyan Date: 02 Kasým 2011, 22:18:40
Doðadan
Mayýs 2005 - 77.sayý
Haydar YÝÐÝT kaleme aldý, DÝÐER YAZILAR bölümünde yayýnlandý.
Ülkemizde ziraati yapýlan keten, çalýlýklarda ve ormanlarda yabani olarak da yetiþir. Boyu 30- 80 cm . arasý olan mavi çiçekli bu bitki, halk arasýnda “bezir”, “zeyrek”, “ serek ” gibi adlarla da bilinir.
Keten tohumu bronþit ve astýma, kabýzlýða, basura, romatizmaya, mide ülserine ve idrar yollarý iltihabýna iyi gelir. Yara ve yanýklarýn tedavisinde ve solunum yolunu yumuþatmada da faydalýdýr.
Mide ülseri
100'er gr. keten tohumu, mesteki , mahlep, zerdeçal, günlük, zencefil ve polen, toz haline getirilip elendikten sonra 100 gr. arý sütü ve 3 kg . balla karýþtýrýlýp macun yapýlýr. Yemeklerden önce bir bardak sütle birlikte bir yemek kaþýðý yenir.
Kabýzlýk
Toz haline getirilip elenmiþ 100'er gr. keten tohumu, hardal tohumu ve hazenbel , 50 gr. sinameki ve 20 gr. kýnakýna, 1'er kg. bal ve harnup pekmeziyle karýþtýrýlarak macun yapýlýr. 3 öðün aç karýna birer yemek kaþýðý yenir. Ýstenirse yanýnda bir bardak süt de içilebilir.
Baðýrsak iltihabý ve kolit
Toz halinde 100'er gr. keten tohumu, mesteki , akgünlük, zerdeçal, rezene, tere tohumu, zencefil, anason ve polen, 100 gr. arý sütüyle birlikte karýþtýrýlarak macun yapýlýr. Yemeklerden 1 saat önce birer yemek kaþýðý yenir.
Fistül
Toz halinde 100'er gr. keten tohumu, günlük, sinameki, mesteki , tere tohumu, üzerlik tohumu, maydanoz tohumu, salep ve polen, 100 gr. arý sütü, 1 kg . üzüm pekmezi ve 2 kg . balla karýþtýrýlarak macun yapýlýr. Yemeklerden bir saat önce birer yemek kaþýðý yenir.
Nefes darlýðý - öksürük
Toz halinde 100'er gr. keten tohumu, çörek otu, zencefil, hardal tohumu, günlük, üzerlik tohumu, anason, kebabiye , mesteki ve polen, 100 gr. arý sütü, 2 kg . bal ve 1'er kg. andýz ve harnup pekmeziyle karýþtýrýlýp macun yapýlýr. Üç öðün aç karýna bir bardak ýlýk sütle birlikte bir yemek kaþýðý yenir.
Bel soðukluðu
100'er gr. keten tohumu, turp tohumu, akgünlük, hardal tohumu, rezene, tere tohumu, ýsýrgan tohumu, ardýç tohumu, çörek otu ve polen, toz haline getirilip 100 gr. arý sütü ve 2'þer kg. bal ve dut pekmeziyle karýþtýrýlýp macun yapýlýr. Yemeklerden bir saat önce birer yemek kaþýðý yenir.
Ýktidarsýzlýk
50'þer gr. keten tohumu, turp tohumu, safran, ýsýrgan tohumu, havlýcan, zencefil, mesteki , kereviz tohumu, karanfil, darüfülfül , þamfýstýðý, salep, ginseng ve anason, 100'er gr. badem, çam fýstýðý ve polen toz haline getirilip, 100 gr. arý sütü, 1 kg . keçiboynuzu pekmezi ve 3 kg . balla karýþtýrýlarak macun yapýlýr. 3 öðün aç karýna bir bardak sütle birlikte birer yemek kaþýðý yenir.
Bu karýþýmýn tansiyonu yükseltme ihtimali olduðundan, tedbir olarak günde birkaç kez limon suyu içilebilir.