Hataen Yaralama Diyeti By: sidretül münteha Date: 02 Kasým 2011, 20:32:01
5. Hataen Yaralama Diyeti
îmam Malik der ki: Bizdeki ittifak edilen görüþ hataen yaralamada yaralý kimse iyileþip saðlýðýna kavuþuncaya kadar diyet ödenmez. Ýnsanýn elinden, ayaðýndan ve bedeninin baþka bir yerinden hataen kýnlan kemik iyileþip eski haline dönerse diyet gerekmez. Fakat geride bir kusur ve iz kalýrsa o zaman bu kusur miktarina diyet gerekir
imam Malik der ki: Kýrýlan bu kemik hakkýnda Resûlullah (s.a.v.)'in miktarýný belirttiði bir diyet miktarý varsa o ödenir. Fakat kemik hakkýnda Resûlullah (s.a.v.)'in miktarýný belirttiði bir diyet yok ve bu hususta bir uygulama da geçmemiþse, o zaman diyetin miktarý ictihadla tayin edilir.
imam Malik der ki: Hataen bedeni yaralamada, yara iyileþir ve eski haline dönerse diyet yoktur. Fakat yarada iz ve kusur kalýrsa, o zaman diyet takdir edilir. Ancak karýn boþluðuna kadar ulaþacak yaralamada adam öldürme diyetinin üçte biri ödenir.[10]
îmam Malik der ki: Vücuttaki kemiðin yaralanmasýndan dolayý diyet yoktur. Bu, etin sýyrýlarak kemiðin meydana çýkmasý gibidir.
îmam Malik der ki: Bizdeki ittifaka göre tabib sünnet yaparken tenasül uzvunu sünnet yerinden kesse diyet gerekir. Bu, diyetini akýlenin (akrabanýn) ödemesi gereken hatadandýr. Doktorun kasýtsýz olarak yapmýþ olduðu her hatada diyet gerekir. [10] Bu þekilde yaralama genellikle karýn, göðüs ve sýrt bölgesinden olur.