Týp Dünyasý
Pages: 1
Sigara depresyona neden oluyor By: melek24 Date: 13 Temmuz 2009, 21:28:22
Sigara baðýmlýlýðýndan kurtulmaya çalýþan kiþilerde nikotin eksikliðine baðlý olarak depresyon yaþanabileceði açýklandý.




Kamu binalarý ile bar, restoran ve cafe gibi eðlence yerlerinde sigara yasaðýný getiren kanunun yürürlüðe girmesiyle birlikte sigara baðýmlýlarýnýn yaþadýðý sýkýntýlarýn arttýðý belirtildi.

Uzmanlar, sigara baðýmlýlýðýndan kurtulmaya çalýþanlarda nikotin eksikliðine baðlý depresyon yaþandýðýný belirterek, “Kimi tiryakiler sigarayý býrakmaya karar verirken kimileri de bu süreçte yaþayacaðý sýkýntýlarý nasýl aþacaðýný kara kara düþünmeye baþladý.

Kapalý ortamlarda sigara yasaðýnýn gerekli olduðu konusunda hiç kimsenin bir itirazý olduðunu sanmýyorum ama ülkemiz þartlarýnda açýk ortamlarda da sigara yasaðýnýn mantýðýný anlayabilmiþ deðiliz. Zira hava kirliliði ya da eksoz gazlarý nedeniyle hala kimi yerde hayatý tehdit ederken, fabrika bacalarýndan çýkan dumanlarý býrakýp , açýk havada sigara yasaðý ile uðraþmamýz biraz vitrine oynamak gibi geliyor” dediler.

BIRAKAN DEPRESYONA GÝRÝYOR

Sigarayý býrakmaya çalýþan kiþilerde nikotin eksikliði nedeniyle sinir bozukluðu, depresyon, anksiyete, konsantrasyon bozukluðu, yorgunluk gibi gündelik hayatý olumsuz etkileyebilecek psikolojik belirtiler meydana getirdiðini kaydeden REEM Nöroloji Merkezi Kurucusu Dr. Mehmet Yavuz, “Nikotin eksikliði, depresyon ve anksiyeteye neden olmaktadýr.

Dolayýsýyla sigaradan yoksunluk, sigara depresyonu dediðimiz durumu ortaya çýkabilir. Sigara depresyonu, nikotin eksikliðine baðlý olarak býrakanlarýn hemen hepsinde görülmektedir. Bu yüzden gerçek sigara tiryakisinin nikotin yerine koyma tedavilerinin yaný sýra antidepresanlarla da tedavinin desteklenmesi gerekmektedir” dedi.

Sigara ile savaþ konusunda gerek Avrupa da gerekse ülkemizde çok katý kýsýtlamalar ve yasaklar getirildiðini anlatan Dr. Yavuz, “Elbette ki, sigaranýn meydana getirdiði kanser baþta olmak üzere bir çok rahatsýzlýklar, sigara yasaðýný mantýk çerçevesinde tartýþmasýz kabullenmemiz gerektiðini gösteriyor. Ama en iyi reklam, bizzat yasaklamanýn kendisidir.

Yasaklanan þeyler daha çok ilgi çekmeye baþlar. Sigara ile savaþta çok katý yasaklar yerine, eðitime önem verilmesi, topluma sigaranýn zararlarýnýn açýk seçik anlatýlmasý daha doðru olur kanaatindeyiz. Sonuçta sigara içmek saðlýða zararlýdýr ama, bireyin sigarayý içip içmeme özgürlüðüne, aþýrý boyutta karýþmak ta ne kadar doðrudur tartýþma konusudur” diye konuþtu.

SÝGARA YASAÐI, ANKSÝYOLÝTÝK VE ANTÝDEPRESAN ÝLAÇLARIN KULLANIMINI ARTIRIYOR

Sigara’nýn nikotin maddesiyle sinir sistemi üzerine genel bir sedasyon etkisi yaptýðýný söyleyen Dr. Yavuz, “Sinirlenen ya da çok üzülen insanlarýn sigara yakarak sakinleþtiklerini çok görmüþüzdür. Bu nedenle, sigara tiryakilerinin, sigara yasaðý ile beraber anksiyete ya da depresyon giderici ilaçlara ihtiyaç duyacaðý tahmin edilmektedir” þekinde konuþtu.

SÝGARAYI BIRAKMAK KÝLO ALIMINA NEDEN OLABÝLÝR

Dr. Yavuz, daha sonra þunlarý söyledi; “Sigara içmek, iþtahý kesmektedir. Bu yüzden sigara içenlerin büyük bir bölümünde kilo problemi olmaz. Onlar zaten ortalamanýn altýnda bir kiloya sahiptirler. Hatta bir çok sigara tiryakisi zayýflýktan ve kilo alamamaktan þikayetçidir.

Sigara býrakýldýðýnda ise iþtah birden anormal artar ve kiþi kontrolsüz bir þekilde yeyip içmeye baþlar. O kadar zaman iþtahsýz bir yaþamdan sonra birden iþtahýn normale dönmesi memnuniyet bile uyandýrýr. Bu ise kiþinin gittikçe kilo almasýna neden olur. Bireyin caný her sigara istedikçe aðzýna bir þeyler atmasý da kilo alýnýmýný ayrýca tetikler. Bu yüzden sigara tiryakilerinin, sigarayý býraktýktan sonra kilo alýmýna azami dikkat etmelidirler”

SÝGARAYI BIRAKMAK ÝÇÝN TAKTÝKLER

Dr. Yavuz, sigarayý býrakmak isteyen kiþilere þu tavsiyelerde bulundu; “El hareketlerinizi artýrýn. Bir tespih veya bir kalemle elinizi oyalayýn, bulmaca çözün. Bol bol su için. Sigara aklýnýza geldiðinde dýþarý çýkýn, telefonla konuþun, arkadaþlarýnýzla sohbet edin, müzik dinleyin.

Herkese sigarayý býraktýðýnýzý söyleyin. Aklýnýza sigara geldiðinde sakýz çiðneyin ya da aðzýnýza bir þeyler atýn, bu esnada sigarayý unutmaya çalýþýn. Sýk öðünlerle ve küçük küçük miktarlarda yiyin. Ýlginizi baþka taraflara çekmek için bir hobi bulun, spor yapýn, sinemaya, konsere daha sýk gidin. Çay veya kahveyle beraber sigara içiyorsanýz bunun yerine meyve suyu, süt vs. için.

Sabah uyanýr uyanmaz sigara arýyorsanýz sabah düzeninizi ve alýþkanlýklarýnýzý deðiþtirin. Örneðin arabanýzla iþe gittiðiniz yolu deðiþtirin.

Bu þekilde alýþkanlýklarýnýzý deðiþtirmiþ olursunuz. Eðer durumunuz müsait ise sigarayý býraktýðýnýz ilk günlerde bir seyahate çýkýn veya bir süre için mekân deðiþtirin. Evinizdeki tüm sigara paketlerini, çakmaðýnýzý, kibritleri ve tüm tablalarý velhasýl sigarayý hatýrlatan her þeyi ortadan kaldýrýn veya imha edin.”

: Sigara depresyona neden oluyor By: hafizvuslat Date: 13 Temmuz 2009, 21:33:30
Günümüzdeki insanýmýz maalesef kilo vermek için sigara içmeye baþlýyor.
Ve nedense baþarýlý olduklarý ýçýn içmeye devam ediyorlar.
Insananlarýmýz artýk dýþ görünüme saðlýklarýndan daha çok önem verdikleri
içýn kendilerini telef ediyorlar.Buda dünyaya adanmýþlýktan baþka birþey deðil.
Dumansýz hava sahasý projesýne hep destek,tam destek!!!

 ;) 8)

radyobeyan