Su Gibi Aziz Ol By: reyyan Date: 01 Kasým 2011, 18:52:04
Su Gibi Aziz Ol
Nisan 2005 - 76.sayý
Mehmet IÞIK kaleme aldý, DÝÐER YAZILAR bölümünde yayýnlandý.
“Su gibi aziz ol”, yani hem su gibi mütevazi , haddini bilen, hem de su gibi kýymetli.
Gönüllerine bereket, ne güzel bir dua…
Su hayattýr, su azizdir.
Su hem hayat, hem de deðer katar. Hem kendisi çok kýymetlidir, hem de bulunduðu yeri kýymetlendirir.
Nerede su varsa orada hayat vardýr, orada izzet vardýr. Suyun bulunmadýðý bir hayat düþünebilir misiniz?
Su üzerine söylenecek çok þey var. Ýlk akla geleni, atalarýmýzdan yadigâr bir dua; kýsa ve öz: Su ikram edildiðinde içilir, Allah'a hamd edilir ve arkasýndan suyu verene “su gibi aziz olasýn” diye dua edilir.
“Su gibi aziz olmak” ne güzel söz...
Su alabildiðine mütevazi ve alabildiðine kýymetlidir. Su gökten indirilmiþ olmasýna raðmen bulunduðu yerin en aþaðý kýsmýnda durur, oraya akar. Mütevazilik yaradýlýþýndadýr. O mütevazi oldukça deðeri artar. Aþaðýya akar, akar da topraða karýþýr, her þeye can katar.
Tevazuyu belki su kadar baþka bir varlýk anlatamaz. Onun mütevaziliðinin eþsizliði kadar kýymeti de eþsizdir. Demiþtik ya, onsuz hayat olmaz. Kainatýn sahibi, “Her þeyi sudan canlý kýldýk” (Enbiya, 30) buyurarak, mütevaziliðine karþýlýk suya verdiði deðeri ilan eder.
“Su gibi aziz ol”, yani hem su gibi mütevazi , haddini bilen, hem de su gibi kýymetli.
Gönüllerine bereket, ne güzel bir dua…
Temiz ve temizleyen
Suyun kýymetinin önemli sebeplerinden birisi de hem temiz, hem de temizleyici olmasýdýr. Suyun bulunmadýðý yerde temizlik olabilir mi?
Yüce Mevlâ suyun tertemiz olduðunu þu ayette beyan buyuruyor: “Biz, ölü olan topraða can vermek, yarattýðýmýz nice hayvanlarýn ve nice insanlarýn susuzluðunu gidermek için gökten tertemiz su indirdik” (Furkan, 48, 49)
Yüce Mevlâ, suyu tertemiz olarak belirli bir miktarla ( Mü'minûn , 18) gökten indirdi ve onu yeryüzünde kaynaklara yerleþtirdi ( Zümer , 21). Tertemiz olan suyun ayný zamanda temizleyici olduðunu bize bildirdi.
Bedir savaþý esnasýydý. Peygamber s.a.v. Efendimiz'in ordusu susuz kalmýþtý. Yorgunluk ve kalplerde gevþeklik baþ göstermi þti. Herkesi hafif bir uyku sardý. Ansýzýn yaðan yaðmurla kendilerine geldiler. Yüce Mevlâ olayý þöyle anlattý:
“O zaman (Allah, kendi) katýndan bir güven olmak üzere sizi hafif bir uykuya daldýrýyordu; sizi temizlemek, þeytanýn pisliðini (verdiði vesveseyi) sizden gidermek, kalplerinizi birbirine baðlamak ve savaþta sebat ettirmek için üzerinize bir su indiriyordu.” ( Enfâl , 11)
Bedenim suyla temiz, kalbim senin yâdýnla
Allah'ýn gökten indirdiði su, hem maddi pislikleri temizleme özelliðine sahip hem de þeytanýn pisliðini yani manevi pislikleri ve kirleri. Yani hem maddi pisliklerin bulaþtýðý bedeni ve çevreyi temizleyebiliyor hem de manevi kirlerin bulaþtýðý kalbi ve ruhu.
Herkes bilir ki kalp ve ruh manevi varlýklardýr; su onlarýn üzerine akýp temizlemez. Ama kulun suyu kullanma niyetine göre manevi kirlerin temizlenmesine sebep olur. Yani su kullanýldýðýnda manevi temizliði Yüce Mevlâ ihsan eder. Nitekim abdest ve gusülle, manevi kirlilik demek olan abdestsizlik ve gusulsüzlük temizlenmiþ olur. Ayný þekilde tevbe edenin abdest ve gusül almasý, günah kirlerinin temizlenmesine sebep olur.
Su aktýðý yere nüfuz eder; çözeltici özelliði ile var olan pislikleri çözer, içine alýr ve akar gider. Gittiði yerde kaybolmaz; buharlaþarak tertemiz bir þekilde geldiði yere, yani semaya döner. Yüce Mevlâ'nýn kendine verdiði görevi Kâbe etrafýnda tavaf ederek dönen bir mümin gibi döne döne yerine getirir. Tertemiz bir þekilde tekrar yere iner, can olur, yeryüzünü temizler, insaný arýndýrýr ve deveranýna devam eder gider.
Ýlmihalimin ilk konusu
Allah'ýn gökten indirdiði yaðmur, dolu ve kar sularý ile bu sularýn yerleþtirildiði yeraltý kaynaklarý, pýnarlar, nehirler, göller ve denizler -kirletilmedikleri sürece- temizdir ve temizleyicidir. Su dediðimizde kasdettiðimiz su, iþte bu temiz sudur. Yeryüzünde tabii özelliði ile bulunan su…
Ýnsan hayatý için vazgeçilmez öneminden dolayý su konusu fýkýhta geniþ bir þekilde ele alýnmýþtýr.
Fýkýh kitaplarý, ana rahminden baþlayýp, insanýn ölümüne kadar hayatýn tüm yönleriyle ilgili hükümleri mesele mesele ele alýp inceler. Ýstisnasýz bütün fýkýh kitaplarýnýn ilk konusu temizlik konusudur. Temizlik konusunun esasý da sudur.
Ýnanan her insan suyu çok iyi tanýmalý, nehrin kenarýnda bile olsa israf etmeden kullanmalý ve onu kirletebilecek her þeyden korumalýdýr. Bunlarý yapmak ibadet; yapmamak ise diðer insanlarýn ve varlýklarýn hakkýna tecavüz olduðu için büyük bir vebaldir.
Ýnsan düþününce anlýyor, “su gibi aziz olasýn” olaðanüstü güzellikte bir teþekkür ve dua: Su gibi tertemiz olasýn. Maddi ve manevi kirlerden uzak olasýn. Ve... Su gibi baþkalarýný temizleyesin, bulunduðun yerlerde zulmü, kötülükleri gideresin; insanlarýn kederlerini ve sýkýntýlarýný yýkayasýn... Su gibi…
O kötülükler, o sýkýntýlar sana zarar vermesin, sana bulaþmasýn. Su gibi… Sen yine Allah'ýn yaratmýþ olduðu en güzel hal üzere, O'nun halifesi olarak hizmetine devam edesin. Su gibi…
Su gibi mütevazi ,
Su gibi kýymetli,
Su gibi tertemiz,
Su gibi temizleyici,
Kýsaca su gibi aziz olmak dileði ile…