Lavanta By: reyyan Date: 01 Kasým 2011, 18:37:42
Doðadan
Nisan 2005 - 76.sayý
Haydar YÝÐÝT kaleme aldý, DÝÐER YAZILAR bölümünde yayýnlandý.
Lavanta, ülkemizde Akdeniz, Marmara ve Ege bölgelerinde yetiþir. Boyu 10- 75 cm . arasýnda deðiþir. Mavi ve mor renkli çiçek açar.
Astým ve nefes darlýðýna, kalp rahatsýzlýklarýna, sinirleri gevþetmeye, aðrýlarý gidermeye, gribal enfeksiyonlara , karaciðer ve safra kesesi rahatsýzlýklarýna, egzema , sivilce ve uykusuzluða faydalýdýr. Mikrop öldürücü, terletici, idrar söktürücü özelliði de vardýr.
Kuruntu ve takýntý
20'þer gr. lavanta çiçeði, fesleðen, karabaþ otu, kedi otu ve sinameki 3 litre suda 5 dakika kaynatýlýr. Soðutulup süzülür. Yemeklerden bir saat önce balla tatlandýrýlarak bir fincan içilir. En az 2 ay kullanýlmalýdýr.
Depresyon
50'þer gr. lavanta çiçeði, oðul otu, söðüt yapraðý, anason, melek otu, mercanköþk ve nane, 8 litre suda 5 dakika kaynatýlýr. Soðutulup süzülür. Yemeklerden yarým saat önce balla tatlandýrýlarak bir fincan içilir. Hastalýk geçinceye kadar devam edilir.
Astým
20'þer gr. lavanta çiçeði, karabaþ otu, andýz kökü, okaliptus , civanperçemi, meyan kökü, hatmi çiçeði, papatya, anason, ebegümeci ve ýhlamur, 7 litre suda 5 dakika kaynatýlýr. Soðutulup süzülür. Yemeklerden bir saat önce bir fincan alýnýp üzerine bir kaþýk süzme bal yenir. En az 3 ay kullanýlmalýdýr.
Uykusuzluk
20'þer gr. lavanta çiçeði, þerbetçi otu, alýç çiçeði, fesleðen, oðul otu, kedi otu, çuha çiçeði, yavþan otu ve civanperçemi, çelik tencerede 5 litre suda 7 dakika kaynatýlýr. Soðutulup süzülür. Yemeklerden yarým saat önce ve yatmadan önce balla tatlandýrýlýp bir fincan ýlýk olarak içilir. Bir ay kullanýlmalýdýr.
Az adet görme
20'þer gr. lavanta çiçeði, civanperçemi, tarçýn kabuðu, melek otu, fesleðen, üvez yapraðý, alýç çiçeði, diþ otu ve nane, 5 litre suda 3 dakika kaynatýlýr. Soðutulup süzülür. Sabah, öðle, akþam yemeklerden bir saat önce, balla tatlandýrýlarak bir fincan içilir. En az üç ay kulanýlýrsa normal adet görmeye faydalý olur.
Tansiyon yüksekliði
50'þer gr. lavanta çiçeði, ökse otu, biberiye, zeytin yapraðý, yavþan otu, kedi otu ve karabaþ otu, 8 litre suda 10 dakika kaynatýlýr. Soðutulup süzülür. Sabah, öðle ve akþam aç karna birer fincan içilir. En az 6 ay kullanýlmalýdýr.
Damarlarý geniþletme
50'þer gr. lavanta çiçeði, hindiba, biberiye, ökse otu, karabaþ otu, yav þan otu ve alýç çiçeði, 10 litre suda 10 dakika kaynatýlýp ocaðýn altý söndürülür. Soðutulup süzülür. Yemeklerden bir saat önce içerisine bir tatlý kaþýðý bal karýþtýrýlýp bir su bardaðý içilir. 3 ay kullanýlmalýdýr.
Baðýrsak iltihabý
20'þer gr. lavanta çiçeði, kantaron çiçeði, sinirliot , papatya, nane, ebegümeci ve adaçayý, 5 litre suda 10 dakika kaynatýlýr. Soðutulup süzülür. Yemeklerden bir saat önce birer fincan içilir. En az 2 ay kullanýlmalýdýr.