Büyük Þafii Ýlmihali
Pages: 1
Talak By: seymanur K Date: 27 Ekim 2011, 18:16:33
TALAK


Talaký ifade eden lafýzlar sarih ve kinaye olmak üzere iki çeþittir.

Sarih: Bu lafýzlar; talak, firak ve serah olmak üzere üç lafýzdýr. Bu üç kelimeden biri kullanýldýðýnda boþama niyeti aranmaz, zahiri anlamýy­la iktifa edilir.

Kinaye: Talak manasýný verdiði gibi baþka manaya gelen lafýzlarla olur. Kinaye talakta niyyet þarttýr.

Lugatta talak, baðý çözmek, serbest býrakmaktýr..

Istýlahta ise, kadýnla yapýlan nikah akdini belirli lafýzlarla ortadan kal­dýrmaktýr.

Talakýn meþru oluþunun hikmeti: Evlilikte aslolan karý ile koca arasýn­daki evlilik baðýnýn devam etmesidir .Bu baðýn devamýný saðlamak, karý ile kocanýn karþýlýklý her iki tarafýn hakkýný garanti altýna almak üzere Yü­ce Allah belirli vazifeler yüklemiþtir. Ancak bu hak ve vazifeler bazan her iki taraf, bazan biri tarafýndan yerine getirilmemektedir. Bu nedenle aþýrý geçimsizlik ve sýkýntýlarýn oluþu büyük sorunlar meydana getirir. Bazan bütün çabalara raðmen uzlaþma yapmayabilir. Ýþte bu uzlaþmazlýklar ve geçimsizliklerin önüne geçmek için her iki tarafýn haklarýnýn saðlanmasý koþulu ile talak meþru kýlýnmýþtýr.

Talakýn meþru oluþunun delili. Yüce Allah Kur'an-ý Kerim'de þöyle bu­yurmuþtur:

"Ey Peygamber! Kadýnlarý boþayacaðýnýz zaman onlarýn iddetlerini gözeterek boþayýn ve iddeti de sayýn. Rahvanýz Allah'tan korkun." (Talak: 65/1)

Sarih ve kinai olmak üzere iki çeþit talak þekli vardýr.

Sarih talak:

Sarih talak üç lafýzdan ibarettir. Bunlar, talak, firak ve serahtýr. Bu üç lafýzdan hangisi kullanýlýrsa boþama niyeti aranmaksýzýn talak vaki olur. yani boþamaya niyet edilmezse de boþama olur. Bu kelimeler baþka bir dildeki karþýlýðýyla ifade edilse yine boþama olur.

-Talak lafzý için, Allah (c.c.) þöyle buyurmuþtur:

"Boþama iki defadýr. Bundan sonrasý ya iyilikle tutmak ya da güzel­likle salývermektir.." (Bakara: 2/229)

-Firak lafzý için,

"Ýddet müddetlerini doldurduktan sonra onlara ya meþru ölçüler içerisinde (nikahýnýz altýnda) tutun veya onlardan meþru ölçülere göre ayrýlýn." (Talak: 66/2)

-Serah için,

"Kadýnlarý boþadýðýnýz ve onlar da bekleme müddetlerini bitirdikleri vakit ya onlarý iyilikle tutun yahut iyilikle býrakýn." (Bakara: 2/231)

Yukarýdaki ayeti kerimelerin birincisinde talak, ikincisinde firak (ay­rýlma), üçüncüsünde de serah (salmak) lafýzlarý kullanýlmýþtýr. Bu nedenle bu üç kelimede niyet aranmaksýzýn boþama vaki olur.

Kinai talak:

Kinai talak ise hem boþama hem de boþama dýþýndaki manalara gelen sözlerdir. Ancak kinai manada olan lafýzlarda niyet þarttýr.

Mesela bir kiþi hanýmýna: 'Evimden çýk.', 'Ailenin yanýna git.', 'Benden uzaklaþ.' , 'Sen bana haramsýn.'... gibi sözler kinaidir. Koca bu sözleri söylerken boþama niyeti varsa karýsý ondan boþ olur. Ama boþama deðil de baþka manayý kastederse karýsý boþ olmaz.

Kiþi hanýmýna, 'Sen babanýn evine git." ya da 'Ailenin yanýna git.' gibi sözler sarfedip, niyeti de boþamak ise kadýn boþanýr.

Bunun delili, Hz. Aiþe (r.a.)'nýn rivayet ettiði þu hadistir:

Cüven kýzý Umeyye Resulullah'a nikah olunup huzuruna getirildiði ve Resulullah ona yaklaþtýðý zaman,

'Senden Allah'a sýðýnýrým.' dedi. Bunun üzerine Resulullah ona, "Sen þaný büyük olan Allah'a sýðýndýn,artýk aile­nin yanýna git." [1] buyurdu.

Kiþi hanýmýna ayný veya benzer sözleri ifade edip ama talaký (boþama­yý) kastetmiyorsa boþanmaz.

Buna da delil olan þa hadistir :Tebuk Gazvesi'ne katýlmayan Ka'b bin Malik'e Hazreti Peygamber, hanýmýndan ayrýlmasý için Huzeyme'yi gön­derdiðinde; Ka'b bin Malik gelen haberciye (Huzeyme'ye) þöyle sordu:

-Karýmý boþayacak mýyým yoksa ne yapacaðým?

-Hayýr boþama, ama ondan ayrý dur.

Bunun üzerine Ka'b:

'Haydi babanýn evine git. Allah bu iþ hakkýnda hükmünü verinceye ka­dar orada kal.' [2] dedi.

Bu hadis boþama niyeti olmadan söylenen kinayi laffýzlarla boþanma­nýn tahakkuk etmeyeceðine delalet eder. Daha sonra Allah'u Teala Ka'b bin Malik ve arkadaþlarýný affettiðini bildirince hanýmýný geri almýþtýr.

Talak, mevcut bulunan nikah hallerini sona erdirmektir.

Allahu Teala'nýn en sevmediði boþamadýr. Daha sonra büyük sorunlar çýkabileceði ihtimaliyle boþama caiz görülmüþtür. Bilmek gerekir ki hak, her zaman Allah'ýn yanýnda saklýdýr.

Sarih boþama, boþama manasýna gelip baþka bir anlam taþýmayan keli­melerdir. Bunlar boþamak, ayrýlmak ve salmak kelimeleridir.

Þu halde bir kimse karýsýna 'Seni boþadým' veya 'Senden ayrý oldum' ya da 'Seni saldým' dese niyeti ne olursa olsun karýsý ondan boþanýr.

Kinayi boþama, hem boþama hem de baþka mana taþýyan sözlerden bi­riyle yapýlan boþama muamelesidir.

Bir kimse hanýmýna 'Sen bana haramsýn' veya 'Babanýn evine git' ya da 'Benden uzaklaþ' gibi sözler sarfederse niyeti boþama ise karýsý boþa­nýr, deðilse boþanmaz.

Kadýn talakta iki kýsýmdýr: Bunlar, Sünni ve Bidî olup hayýz gören ka­dýnlar için yapýlan talak þekillendir.

Sünni Talak

Tuhur (hayýz ve nifas dýþýndaki temizlik) halinde ve münasebet vaki olmadan evvel yapýlan talaktýr.

Bidi Talak:

Hayýz halinde veya içinde münasebet bulunmuþ tuhur halinde vaki olan talaktýr. Vaki oluyorsa da haramdýr.

Ayrýca sunni ve bid'i olmayan dört talak daha vardýr:

1. Küçük yaþtaki kadýnýn

2. Yaþlýlýktan dolayý doðurmayan kadýnýn

3. Hamile olan kadýnýn.

4.  Kendisiyle münasebette bulunulmamýþ hul' yapan kadýnýn boþan­masý. [3]




[1] Buhari, 4955.

[2] Buhari, 4156, Müslim, 2796.

[3] Kadý Ebu Þuca’, Ðayet’ül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 457-460.



radyobeyan