Banyoda Paklanmak By: reyyan Date: 24 Ekim 2011, 21:13:09
Banyoda Paklanmak
Mart 2005 - 75.sayý
Ahmet ALEMDAR kaleme aldý, DÝÐER YAZILAR bölümünde yayýnlandý.
Mü'min, aklýnda, kalbinde, hatta her hücresinde taþýðýdý imanýn gereði olarak temiz insandýr. “Mü'min, mü'minin aynasýdýr.” þeklindeki hadis-i þerifte ifade edilen “ayna”, eðer yeterince temiz olmazsa diðer bir mü'mini nasýl yansýtacaktýr? Aynanýn parlak yüzeyinde birikebilecek her bir toz tanesi, görüntünün netliðini engelleyecektir. Bu durumda birbirine ayna olamayan mü'minler, “Mü'min, mü'minin kardeþidir.” hadis-i þerifinde yer alan kardeþliðin güzelliðinden, heyecanýndan uzak yaþayacaklardýr.
Ýman-ý kâmil ile mü'min olmanýn asude güzelliðinin hem bedenimizde hem de ruhumuzda tecessüm ettiðini görmeyi arzu ediyorsak, insan olmanýn ve dünyada yaþamanýn belki de kaçýnýlmaz sonuçlarýndan biri olan “iç” ve “dýþ” kirlerden sürekli olarak arýnmak zorundayýz.
Arýnmanýn sýklýðý bedensel olarak belirli aralýklarla olsa da, ruhsal olarak bu sýklýk “ ân ” ile ifade edilebilir. Yani arýnma, manevi kirlerden paklanma, her ânýn bitiminde yapýlmalýdýr. Her ânýn geçiþi, bizler için tevbeye vesile olmalýdýr. Her saat, her dakika, her saniye, her salise ve daha nice küçük vakit aralýklarý akýp giderken, ruhumuzda sürekli olarak deðiþimler olmaktadýr. Kalbimiz itminan ile sukûnete ermemiþ ise, ruhumuza, kalbimize, ins , nefs ve þeytandan hangi desiselerin geldiðinin farkýnda olabilir miyiz?
Evlerimizdeki banyolarýmýz, sýcak ve soðuk su akan çeþmeleriyle, ýsýtýcý cihazlardaki sýcak sulardan çýkan buharlarýyla kirlerden arýnma yeridir. Banyoya temizlenmek için girmek niyeti; su ile birlikte sabunu da kullanmak, birkaç kez sabunlanmak, iradeyi ve gayreti gösterir. Ne kadar çok kirlenmiþ iseniz, o kadar çok sabunlanýp sýcak su ile durulanmanýz gerekir. Kil, sabun veya þampuan gibi temizleyici maddeleri kullanmaz isek, sadece su kirlerimizi döker mi?
Acaba isyan, günah, edepsizlik, hatta ayýplarýmýzý hangi sular ve hangi temizleyici maddeler giderebilir? Günahýn þiddeti arttýkça, manevi kirlenme katranlaþmaz mý?
Hazreti Yunus ne güzel söylemiþ: “Su ne kadar arýtýr yavuz iþlerin !..” Kalbî tahareti yapamazsak, yani kalbimizi oraya yakýþmayan her türlü düþünce, his, duygu ve desiselerden arýndýramazsak su ne yapsýn! Fütuhat-ý Mekkiyye isimli muhteþem eserinde “hissî taharet”ten önemle bahseden Ýbn Arabi Hazretleri'ne hak vermemek mümkün müdür? Hissettiði kadar temizdir insan!
Bu durumda þu soru sorulabilir: Maddi kirlerimizden arýndýðýmýz gibi manevi kirlerimizden arýnamamýþ isek, yani hissî taharetimiz yoksa, Kur'an'a nasýl el sürebiliriz? Fetva yönünden Kur'an-ý Kerim'i okuyabilsek bile, bu Yüce Kitap bize iç yüzünü gösterir mi?
Mevlâna Hazretleri, Mesnevi'sinde buyurmaktadýr ki:
“Sen temizlendin mi perde yýrtýlýr / Pak kiþilerin canlarý sana görünmeðe baþlar.”
Bazen paklanmak için evlerimizdeki banyolarýmýz da yeterli olmamaktadýr. Suyu daha sýcak, kirleri hücrelerden sökecek yoðun buhar barýndýran kaplýcalar tercihimiz oluverir. Kaplýca suyunun sýcaklýðý kudret-i ilâhiyeden geldiði için, bedenimizde hastalýklý organlarýmýza da þifa olabilmektedir. Evimizde kendi kendimize kirlerimizi çýkartamýyorsak, kaplýcada bedelini ödemeyi göze alarak keseciden bizi keselemesini talep ederiz.
Peki, ruhumuzu, kalbimizi, sonsuzluða açýlan pencerelerimizi, kapýlarýmýzý arýndýracak kaplýcalarýmýzý nasýl ve nerede bulacaðýz? Yüksek sýcaklýktaki aþkla ýsýtýlmýþ su ile hastalýklý organlarýmýzý nasýl tedavi edeceðiz? Kirlerimizin her birini hücrelerden sökmek üzere bizleri kim keseleyecek?
Evindeki banyosunu her ân temizlenmek üzere temiz tutan, banyosunda temizlenme maddelerinin her birini bulunduran ve bu maddelerle sýk sýk arýnabilen pak mü'mine selam olsun... Bu mü'minin arý, duru ve saf “ayna”sýnýn yansýttýðý kâmil mü'minler topluluðuna selam olsun...
Günde yetmiþ defa, yani her yükseliþinde tevbe eden Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed s.a.v.'e binlerce kez salât u selam olsun!