Büyük Þafii Ýlmihali
Pages: 1
Kazf Haddi By: seymanur K Date: 24 Ekim 2011, 17:14:49
Kazf Haddi (Zina Ýsnadi Cezasý)


Bir kiþiye zina iftirasýnda bulunana sekiz þartýn bulunmasýyla kazf haddi uygulanýr.

Böyle bir durumda 8 þart aranýr: Bunlardan üç þart kazf edende aranýr.

1. Balið olmak.

2. Akýllý olmak.

3. Zina ile iftira ettiði þahsýn babasý olmamak.

Beþ þart ta makzufta aranýr.

1. Müslüman olmak.

2. Balið olmak.

3. Akýllý olmak.

4. Hür olmak.

5. Ýffetli olmak.

Hür kiþiye seksen kýrbaç, köleye ise kýrk kýrbaç had cezasý uygulanýr.

Üç þeyle kazf haddi sakýt olur.

1. Þahitlerle ispatlamakla.

2. Makzufun kazifi affetmesiyle.

3. Karýya atýlan zina suçunu Han etmekle.

Kazf, bir kimsenin birisini zina ile suçlamasýna denir. Mesela bir kim­se birisine, 'Ey zani' veya 'Sen zina ettin!' ya da bir kadýna 'Kahpesin!' demesi.

Kazf, büyük günahlardandýr. Bu davranýþta bulunan kiþi balið, akýl sa­hibi ve kendisine bu suçu isnad ettiði kimsenin usulünden (ana-babasýndan) olmayýp, had cezasýna çarptýrýlarak kendisine seksen deðnek vuru­lur.

Þahitler dört kiþiden az olmamasý durumunda zina için þahidlik yap­mak kazf deðildir. Çünkü burda yeteri kadar þahit olduðu için zina haddi uygulanýr. Ancak þahitlerin sayýsý dörtten aþaðý oldu mu, kazf olarak ka­bul edilir.

Yüce Allah þöyle buyurmaktadýr:

"Namuslu ve hür kadýnlara (zina isnadýyla) iftira eden, sonra dört þahid getirmeyen kimselerin her birine de seksen deðnek vurun" (Nur: 24/4)

Peygamberimiz (s.a.v.) büyük günahlarý sayarken, kazfý þöylece ifade etmiþtir:

"... zinadan habersiz iffetli müslüman kadýnlara zina isnadýnda bulunmak." [3]

Zinadan, hanýmýna dübüründen yaklaþmaktan uzak, balið, akýl sahibi ve hür müslümaný bu suçlarla itham edip, delilleriyle isbatlayamayan kiþi, hükümlere tabi bir mükellef ise, ister hür olsun ve ister köle olsun onun için kazf cezasý sabit olur.

Gerek bu suçu isnad eden ve gerek kendisine bu suç isnad edilen kiþi­de bu þartlardan biri sakýt olduðunda had cezasý kalkýp, ta'zir cezasý uy­gulanýr.

Bir müslümanýn, bir din kardeþine zina suçunu isnad etmesi her ne su­retle olursa olsun haramdýr. Yalan yere bu suçu isnad ediyorsa zaten iftira­dýr.

Kazf büyük günahlardandýr. Doðru ise dahi yine de bundan ictinab (uzak durmasý) etmesi gerekir. Çünkü Allahu Teala'nýn örtünmesini iste­diði emrettiði sýrlarý açýða çýkarmaktýr. Bu nedenle namus ve ýrza büyük bir leke býrakýldýðý için çirkinliklere sebebiyet verir.

Bunun cezasý seksen deðnektir. Tevbe etmediði sürece þahitliði ve mürüvvetliði kalkmýþ olur. Kendisiyle birlikte dört þahit getirip ispatýný yap­mazsa ve zinaya uðratýlan kimsenin affýný almazsa bu ceza uygulanýr.



[3] Buhari, 2615.

radyobeyan