Büyük Þafii Ýlmihali
Pages: 1
Cihad By: seymanur K Date: 24 Ekim 2011, 16:52:56
CÝHAD
 

Cihad; lugatta güç ve takat ile bütün gayreti harcamak demektir.

Terim anlamý ise, hak din olan Ýslama davet etmek ve bunu kabul et­meyen kimselerle mal ve can ile savaþmak demektir.

Yüce Allah Kur'an-ý Kerim'de þöyle buyurur:

"Aðýrlýklý ve aðýrlýksýz olarak hep birlikte savaþa çýkýn ve Allah yolun­da mallarýnýzla, canlarýnýzla cihad edin. Eðer bilirseniz bu sizin için çok hayýrlýdýr." (Tevbe: 9/41)

"Allah yolunda öldürülenleri ölü sanmayýn, bilakis onlar rableri ka­týnda diridirler. Fakat sizler (onlarýn durumunu) idrak edemezsiniz." (Bakara: 2/154)

Baþka bir ayet-i kerimede Yüce Allah þöyle buyurmaktadýr:

"Þüphesiz ki Allah müminlerden canlarýný ve mallarýný onlara cenneti vermek karþýlýðýnda satýn almýþtýr. Onlar Allah yolunda savaþýr, öldürür ve öldürülürler." (Tevbe: 9/111)

Cihad, islamý en yüksek zirve noktasýna çýkarýr. Ýslam kurallarýnýn mu­hafazasýný saðlayan surdur. Ýslamýn ve müslümanlarýn yaþadýðý ülkelerini korumanýn yoludur.

Ýslam dini cihada büyük önem vermiþtir. Müslümanlarý onlarýn düþ­manlarýna karþý korumanýn en baþýnda yer alýr. Bu nedenle cihad kýyame­te kadar bakidir. Cihad ruhuna sarýldýðý müddetçe müslümanlarý hiç bir güç aþaðý edemez. Hangi topluluk cihadý terkedecek olursa dünyada aþa­ðýlýk olur. Bununla kalmayarak kendi topraklarýnda dahi saldýrýlara maruz kalýr. Allah onlarý yardýmsýz býrakýr.

Cihadýn üstünlüðünü ve Allah katýnda amellerin en üstün olduðunu bildiren çok hadisi þerif vardýr.

Allah resulü (s.a.v.) þöyle buyurmuþtur:

"Ey insanlar! Düþmanla karþýlaþmayý temenni etmeyiniz. Allah'tan afiyet isteyiniz ama düþmanla karþýlaþýnca da (savaþýn bütün þiddetlerine karþý) sabrediniz. Ýyi biliniz ki cennet muhakkak silahlarýn gölgesi altýn­dadýr" [1]

Ebu Said el Hudri, Resulullah (s.a.v.)'e,

-En faziletli insan hangisidir? diye sormuþ, O da þöyle buyurmuþtur:

''Allah yolunda caný ve malý ile savaþan mümindir" dedi. O zat:

-Sonra hangisidir? diye sorunca, bu sefer de,

"Vadilerden bir vadide yalnýzlýða çekilmiþ kimsedir ki Rabbýna ibadet eder ve insanlarý kendi kötülüðünden rahat býrakýr." [2] cevabýný vermiþ­tir.

Ýlahi hükümleri dünyada geçerli hale getirebilmek için kendi ülkelerin­de olan kâfirler için dahi Ýslama davet etmek müslümanlar üzerine farz-ý kifaye olduðu halde kendi ülkemizde, kendi diyarýmýzda, kendi komþula­rýmýz ve yakýnlarýmýza karþý ilahi emirleri teblið etmenin ne kadar gerek­li olduðu haliyle ortaya çýkmaktadýr.

Ýslama gerçek bir þekilde inanan mü'minin imanýný küfre karþý koru­masý için nasýl ki salih amellere sarýlmasý gerekiyorsa, ayný þekilde kâfir­lere ve Ýslam düþmanlarýna karþý, islamýn ve toplumun haysiyet, þeref ve namusunu korumasý da o kadar gereklidir. Ýþte bu gerekliliðin yolu cihaddan geçiyor.

Ýslam'ý içten hezimete uðratmaya çalýþanlara karþý ve islam ülkesine saldýrýp yýkmaya çalýþan kâfirlerle yapýlmasý gereken cihada farzý âyn olan cihad denir. Yani böyle durumlarda ileride sayacaðýmýz 'Cihadýn vücubunun 7 þartýný' taþýyan herkesin cihada iþtirak etmesi farzdýr.

Bu nedenle inanan bir müslüman Allah'ýn cihad emrine karþý duyarlý olarak, Allah'ýn ve Resulü'nün insanlýk için yararlý ve gerekli olan emir­lerine sarýlmasý gerekir.



 
[size=12t]--------------------------------------------------------------------------------
 
[1] Buhari, 2861

[2] Müslim, 1888.
[/size]


radyobeyan