Ganimet By: seymanur K Date: 24 Ekim 2011, 16:46:33
Ganimet
Lugatta, kiþinin çalýþmasýyla elde ettiði þeydir. Istýlahta ise Ýslam düþmanlarýndan harp ve savaþ sonucu alýnan maldýr.
Bunlar genelde 3 kýsýmdýr: Menkul mallar, Esirler ve Toprak.
Allah, ganimetleri sadece bu ümmete helal kýlmýþtýr.
Delili þu ayet-i- kerimedir:
"Elde ettiðiniz ganimetleri, temiz ve helal olarak yiyin. Allah'tan sakýnýn. Doðrusu Allah baðýþlar ve merhamet eder. " (Enfal: 8/6)
Savaþla elde edilen bu ganimetlerin daðýtým þekli yukarýda anlatýldý. Anlamamýz gerekir ki elde edilen ganimetlerin sarfiyat yeri genelde maslahat konusu olan fakirler, yetimler, yolda kalmýþlar ve bu gibi durumlar içindir. Savaþ sýrasýnda bir düþmaný öldüren müslüman, onun bütün savaþ malzemelerine sahip olur. Bu savaþ malzemeleri, silah, binek, giyim eþyasý gibi tüm mallardýr.
Ebu Katade Peygamberimiz (s.a.v.)'den þöyle rivayet etmiþtir:
"Kim savaþta bîr düþmaný öldürür ve öldürdüðüne dair delili de varsa öldürülen o kimsenin elbise, silah ve diðer eþyalarý onundur." [1]
Burdaki delilden kasýt, onu öldürdüðünü gören þahitler veya baþka alametlerdir. Ganimet, savaþ sýrasýnda kafirlerden zorla da olsa alýnan tüm mallardýr. Bu mallarýn daðýtým þekli ise þöyledir: Öncelikle düþmaný öldüren müslümanlar savaþta öldürdüðü kiþilere ait olan mallan ayrý ayrý alýrlar. Çünkü bu onlarýn hakkýdýr. Daha sonra genel olarak elde edilen düþmana ait mallar beþ kýsma ayrýlýr. Bu beþ kýsýmdan dördü savaþçý mücahitlere ayrýlýr. Savaþa atlý olarak katýlanlara üç pay, piyade yani atsýz olanlara ise bir pay verilir.
Abdullah bin Ömer (r.anhuma) þöyle rivayet eder: "Hazreti Peygamber Hayber günü at için iki pay, atýn sahibi için bir pay verdi." [2]
Hadisi þeriften açýkça anlaþýldýðý gibi atýn kendisine iki pay, at sahibine de bir pay olduðu için süvariye'üç pay düþmektedir. Savaþa piyade olarak iþtirak edene ise bir pay verilecektir.
Savaþa katýlýp savaþ þartlarý kendisinde tam olarak mevcut olmayan kadýn, köle ve çocuklara ise ganimet mallarý taksim edilmeden önce islam halifesi bir miktar bir miktar malý da onlara verir. Fakat verilen bu miktar yaya olarak savaþan bir mücahidin payýndan daha az olmalýdýr. Zaten metinde geçen 'Rudihe' nin lügat anlamý az bir þey demektir.
Ganimetlerden beþte dördü süvari ve piyadelere daðýtýldýktan sonrü kalan beþte birinin daðýtým þekli metinde açýkça ifade edildi. Delili de Allah (c.c.)'ýn þu ayeti kerimesidir:
"Ýyi bilin ki ele geçirdiðiniz ganimetin beþte biri, Allah'a ve resulüne, resulün akrabalarýna, yetimlere fakirlere ve yolculara aittir." (Enfal: 8/4) Ayeti kerimede geçen 'Allaha aittir.' hükmü, Allah'ýn onlardan dilediði þekilde hükmetmesidir. 'Resulüne aittir, sözünden maksat, beþte birinin taksiminin Resulullah'a ait olmasýdýr. 'Resulün akrabalarý'ndan maksat, Beni Haþim ve Beni Multalip'tir. Çünkü bunlarýn zekat alma haklarý yoktur. 'Yetimlerden' maksat, babasý ölen ve ergenlik çaðýna girmeyen çocuklardýr. 'Yolculardan' maksat, malýndan ve servetinden uzak olup muhtaç duruma düþen kimselerdir.
Babasý ölüp ergenlik çaðýna giren çocuklarýn yetimliði kalkar. Peygamberimiz (s.a.v.) þöyle buyurmuþtur: "Çocuk balið olduktan sonra yetim deðildir." [3] --------------------------------------------------------------------------------
[1] Buhari, 2973, Müslim, 1751.
[2] Buhari 1,3988, Müslim, 1762
[3] Ebu Davud, 2873