Metalib ul Aliye
Pages: 1
Eserleri By: sumeyye Date: 24 Ekim 2011, 16:00:19
Eserleri



Sehâvî, hafýz Ýbn Hacer'in teliflerinin çokluðuna iþaret ederek þöyle der: "Baþta hadis olmak üzere, edebiyat, fýkýh, usûlüddin (akâid), usûl-u fýkýh vs. alanýnda kaleme aldýðý teliflerinin sayýsý 150'yi aþmýþtýr..."

En meþhur veya en büyük eserleri þunlardýr:

1. Fethu'l-Bârî   bi   þerhi   Sahîhi'l-Buhârî.[3] Fethu'l-Bârî Ýbn Hacer'in en deðerli telifidir. Bu esere (iki cüz halinde basýlan) bir de müstakil bir mukaddime yazmýþtýr.

2. Ta'lîku't-ta'lîk (Ýlk telifidir). Bu eserinde Buhârî'nin muallak olarak naklettiði (yani senedinin baþýndan bir kýsmýný hazfettiði) hadislere muttasýl asýllar bulmuþtur.

3. îthâfu'l-mehera bi etrâfi'l-aþere. Bu eserinde on müsnedde yer alan hadislerinin tümünün metinlerinden baþ kýsmýný zikretmek kaydýyla sahabe müsnedi  tarzýnda  tahric  etmiþtir.   Daha  sonra  ise  Ahmed  b.  Hanbel'in indeki hadislerin metinlerinin ilk bölümlerini (atrâfmý) Etrâfu'l-Müsned' i-l-mu'telî adýný verdiði eserinde müstakil olarak tahric etmiþtir.

4. Tehzîbu  tehzîbi'l-kemâl     fi rÝcâli'l-kutübi's-sitte      (Hindistan'da basýlmýþtýr).

5. Takrîbut-telmb (bir önceki kitabýn muhtasarýdýr) Önce Hindistan'da, sonra Mýsýr'da basýlmýþtýr.

6. Lisânü'l-mîzân (Hindistan'da basýldý). Zehebî'nin Mîzânü'l-i'ridâl adlý eserinde geçen ravilerden Kütüb-i sitte'e yer almayanlarýný zikretmiþtir. Böylece eser et-Tehzîb'in tamamlayýcýsý niteliðini taþýmaktadýr.

7. el-îsâbefý temyizi 's-sahâbe. Dört cilt halinde defalarca basýlmýþtýr.

8. ed-Düreru l-kâmine fîa'yâni'l-mietVs-sâmine. Önce Hindistan'da sonra Mýsýr'da basýlmýþtýr.

9.  Tebsîru'l-müntebih bi tahrîri'I-müþtebÝh (Mýsýr'da basýlmýþtýr).

10. Nýthbetü'l-fikerfî ýmýstalahi ehlÝ'l-eser ve þerhi. (Defalarca basýlmýþtýr).

11. Bulûðu'l-merâm bi edilletVl-ahkâm (Defalarca basýlmýþtýr).

12. Safi fýkhýna dair Tashîhýý'r-Ravda (yalnýz üç cilt yazmýþtýr).

13. el-Metâlibü'l-âliye. Elinizdeki bu eseridir.

Ýbn Hacer'in daha pek çok telifi bulunmaktadýr ki, bunlarýn adlarý riediyyelü'l-ârifîn ile Keþfü'z-zünûn ve zeylinde öðrenilebilir.

Kendisinden þöyle dediði nakletmÝþtir: "Ben eserlerimin hiç birinden memnun deðilim. Çünkü onlarý daha iþin baþýnda yazdým. Sonra benimle birlikte onlarý tashih edecek kimse bulamadým. Fakat Buhârî þerhi ve mukaddimesi, ei-Müþtebih, et-Tehztb, Lisânü'l-mîzân bunun dýþýndadýr." Ayrýca Buhârî þerhi olan Fethu'l-Bârî"yi, et-Ta'Uk ve en-Nuhbe'yi övdüðü nakledilmiþtir. Kuþku yoktur ki onun bu sözleri kalite ve tashihteki derin araþtýrmasýný yansýtmaktadýr. O bu þekilde üstün tevazusunu göstermektedir. Onun bütün eserleri elbette ki geniþ bilgi ve ender araþtýrmanýn mahsulü olup hepsi konularýnda temel kaynak niteliði taþýmaktadýr.



[3] 13   cilt   halinde   defalarca basýlmýþtýr

radyobeyan