> Forum > ๑۩۞۩๑ Güncel Haberler & Tarihden Başlıklar ๑۩۞۩๑ > Tarihe Yolculuk  > Tarihten Başlıklar >  Padişah Türbeleri
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Padişah Türbeleri  (Okunma Sayısı 618 defa)
27 Temmuz 2012, 22:13:22
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 27 Temmuz 2012, 22:13:22 »



Padişah Türbeleri



Osmanlı, 1299 'da Söğüt'ten doğup büyüyen bir çınarın tarihe hükmedişiydi. Asırlarca bu topraklara hükmedecek olan İmparatorluk, Osman Bey'in rüyasında toprağa henüz atılmışken, Anadolu'ya karmaşa ve kaos hükmediyordu.

Din-i Mübin-i İslam'ı Haçlılara karşı savunan o şanlı Selçuklu gitmiş, ardından bin parçaya bölünen bir Anadolu kalmıştı. Gaye-i hayalden uzak beylikler Bizans'ın parmaklarında oyuncak oluyordu. Söğüt etrafında kurulan uç beyliğinin kısa sürede şahlanışı, belki de kurucu Osman Bey'in Kur'an-ı Kerim'e olan saygısıydı. Şeyh Edebalı nasihat etti, Ertuğrul Gazi'nin oğlu Osman dinledi. Ve tarih sahnesine bizim de ismimizi yazdıracak bir dev uyandı. İsimleri zikredilince ayağa kalkacağımız hakanlar, sultanlar, Fatihler, Kanuniler soyundan geldi hep Osman Bey'in... Önce Anadolu'yu yutan o dev, üç kıtaya yayıldı, yedi düvele nam saldı.

6 asır dünyaya hükmetmiş bir imparatorluğun hükümdarların heybeti hâlâ hissediliyor. Onlar haşmet ve hürmetle milletimizin sinesinde yatıyor. Kendi yaptırdıkları selatin camilerinin avlusunda ve dedelerinin mezarı başına defnedilen sultanlar, Osmanlı'ya başkentlik etmiş Söğüt, Bursa ve İstanbul'da ziyaretçilerini bekliyor. Padişah türbeleri, hemen yanı başına defnedildikleri ulu camileri ve manevi aleme hükmeden veli zatlarıyla sadece yolu düşenlerden değil, cedde vefalı kimselerin de uğrak yeri. Tatillerini Ramazan ayına denk getirenler ve alternatif bir gezi seçeneği arayanlar için hoş bir güzergah hazırladık. Padişah Türbeleri Seyahat Rehberi, hafta sonu gibi bir zaman diliminde tüm sultanları rehber olmadan dolaşmak ve onlara kabri başında Fatiha okumak isteyenler için güzel bir yol haritası. Türbelerin mimari güzellikleri ise ilgilenen kişiler için cabası...

1. V. Mehmet Reşat31 Mart Vakası'yla tahta gelen Sultan V. Mehmet Reşat, Osmanlı'nın çalkantılı zamanlarında hükmetti. Eyüp'te Sultan Reşat Türbesin'de yatmaktadır

2. Fatih Sultan Mehmetİstanbul'un Fatih'i daha 20 yaşındayken çağ açıp çağ kapamıştı. İstanbul'un kendi ismiyle müsemma semtinde yatan Sultan'ın türbesini, her İstanbullu ziyaret etmeli.

3. Yavuz Sultan SelimOsmanlı'nın 9. Padişah'ı, çalkantılı bir dönemden sonra tahta çıktı. Hicaz'ı fethederek halife unvanı alan büyük sultan, Fatih Fener'de kendi yaptırdığı caminin haziresine defnedilmiş.

4. III. Mustafa ve III. Selim Laleli'de bulunan Laleli Camii avlusundaki türbede medfundur.

5. II. BeyazıtBeyazıt Camii'nin hemen yanındadır.

6. Kanuni Sultan SüleymanDevlet-i Aliye'i 46 sene yöneterek imparatorluğun en ihtişamlı günlerinde hükümdarlık yapan Muhteşem Süleyman, Süleymaniye Camii'ndeki türbede eşi Hürrem Sultan'la yanyana yatmaktadır.

7. II. MahmutDöneminde yaptığı yeniliklerle 'Adli' unvanını alan II. Mahmut, oğlu Abdülmecit'in inşa ettirdiği II. Mahmut Türbesi'nde medfun. Türbe Çemberlitaş'taki Divanyolu Caddesi'nde.

II. AbdülhamidOsmanlı son döneminde, devlete 33 yıl hükmeden sultan II. Abdülhamid, uyguladığı dahiyane politika ile Devlet-i Aliye'i ayakta tutmuştu. Ulu Hakan'ın kabri yine II. Mahmut türbesinde bulunmaktadır.

8. I. Ahmet, II. Osman, IV. Murat Han türbeleri Sultan Ahmet Camii'nin hemen yanında bulunmaktadır.

9. II. Selim, III. Murat,III. Mehmet, I. Mustafa, I. İbrahimAyasofya'nın ön bahçesinde bulunan türbelerdedir.

10. IV. Mehmet, II. Mustafa, III. Ahmet, I. Mahmut, I. Abdülhamit, IV. Mustafa, V. Murattürbeleri Eminönü'nde, Yeni Cami arkasında bulunan Hatice Turhan Sultan Türbesi'ndedir.

11. Orhan GaziOsman Gazi'nin oğlu ve Bursa'nın fatihidir. Şehir alındıktan sonra başkent burası olmuştur. Osmanlılar, Rumeli'ye ilk defa Orhan Bey zamanında geçmiştir. Kabri, Tophane'de babasının yanındadır .

Osman GaziDevletin kurucusu ve ilk padişahı Osman Gazi, oğlu Orhan'a Bursa'yı fethetmesini ve kendisini oraya defnetmesini vasiyet etmiştir. İmparatorluğa adını veren Osman Bey, Topçular'daki türbesinde yatmaktadır.

12. Çelebi MehmetKabri, Yeşil semtindeki, Yeşil Türbede'dir. Devleti fetret devrinden çıkardığı için Osmanlı'nın 2. kurucusu sayılır.

13. Yıldırım BeyazıtYıldırım semtindedir. Kendi adını taşıyan medresenin hemen yakınında bulunan türbeyi oğlu Emir Süleyman yaptırmıştır.

14. II. MuratOsmanlı'nın 6. Padişahı ve Fatih Sultan Mehmet'in babası. Balkanlarda yaptığı fetihlerle İslam'ın bu bölgeye yayılmasında etkili olmuştur. Osmangazi semtinde Muradiye Külliyesi'nde gömülüdür.

Cem SultanBabası Fatih'in vefatından sonra adını taht kavgalarıyla anılan Cem Sultan, kimse bilmese de bir ay hükümdarlık yapmıştır. Kendi ismiyle anılan Cem Sultan'ın kabri, Muradiye Türbesi'nde bulunmaktadır.

15. I. Murat (Hüdavendigar)Kabri, Çekirge semtindeki Hüdavendigar-ı Murat külliyesindedir.

16. Ertuğrul GaziOsmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin babasıdır. Anadolu Selçuklu Sultanı 3. Alaeddin Keykubat yerleşmesi için kendisine Söğüt ve çevresini vermiştir. Kabri, devletin teşekkül ettiği Söğüt'tedir.

17. Sultan VahdettinSon Padişah'ın türbesi maalesef Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde değil. Mahzun Padişah'ın naaşı, öldükten sonra bile vatanına getirilmemiş, Şam'da Sultan Selim Camii haziresine defnedilmiştir

Mimarisi En Güzel Türbeler

Padişah türbelerini gezecekler için ziyaret sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntılardan biri de, ecdadımızın türbelere ve kabirlere atfettiği önem. Devirlerindeki mimari sanatının en nadide örneklerini yansıtan türbeler, sadece padişahlara değil pahişahların ailesi ve hürmet ettikleri kimselere de bekçilik ediyorlar. İçinde bulundukları hazirelerde devirlerinin önemli mevkilerde görev yapmış vezir-i azamlar, paşalar, kaptan-ı deryaları ağırlar. İşte padişah türbeleri arasından öne çıkan üç türbe.

Sultan V. Mehmet Reşat TürbesiKendi yaptırdığı ilkokulun karşısındaki türbe, neoklasik üslupla yapılmıştır ve diğerleri arasında mimarisiyle en fazla dikkat çekendir.

Kanuni Sultan Süleyman TürbesiZigetvar Seferi sırasında vefat eden Kanuni Sultan Süleyman'ın türbesi, oğlu II. Selim tarafından Mimar Sinan'a yaptırılmıştır.

Yeşil TürbeÇelebi Mehmet'in vefatından 253 sene sonra yaptırılan türbe, sekizgen yapısı ve dış cephesinde bulunan
İznik çinileriyle öne çıkar.

zaman


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Padişah Türbeleri
« Posted on: 29 Mart 2024, 14:59:40 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Padişah Türbeleri rüya tabiri, Padişah Türbeleri mekke canlı, Padişah Türbeleri kabe canlı yayın, Padişah Türbeleri Üç boyutlu kuran oku Padişah Türbeleri kuran ı kerim, Padişah Türbeleri peygamber kıssaları, Padişah Türbeleri ilitam ders soruları, Padişah Türbeleriönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes