> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Çocuk Gelişim Eserleri > Sünnette Çocuk Eğitimi > Ana Babanın Söz Ve Vasiyyetlerini Yerine Getirmek
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Ana Babanın Söz Ve Vasiyyetlerini Yerine Getirmek  (Okunma Sayısı 460 defa)
05 Ekim 2010, 03:07:46
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« : 05 Ekim 2010, 03:07:46 »




II- Ölümlerinden Sonra Ana Babaya İyilik Etmenin Esasları:


Bazı insanlar, çocuk yaşlarda iken ana babasını veya onlardan bi­risini kaybeder. Bu durumda onların ana babanın ardından onlara hürmet ve ikram için birşeyler yapması gerekir.

Hadîs-i şeriflerde görebildiğimiz kadarıyla, ölümlerinden sonra ana babaya iyilik konusunda başlıca yedi esas bulunmaktadır:[91]


A. Ana Babanın Söz Ve Vasiyyetlerini Yerine Getirmek:


Şerîd b. Süveyd es-Sekafi anlatıyor: Rasûlüllah'a (s.a.v.) gelerek:

"Ya Rasûlallah! Anam kendisi için mü'min bir köle âzad edilmesi­ni vasiyyet etmişti. Benim Sudanlı bir cariyem var. Bunu onun için âzad etmem kâfî gelir mi? " diye sordum. Bunun üzerine Rasûlüllah

"O cariyeyi çağır, " dedi. Ben de onu çağırdım ve geldi. Peygamber (s.a.v.) ona:

"Rabbin kimdir? " diye sordu. O:

"Allah, " dedi. Râsûllüllah (s.a.v.):

"Ben kimim? " diye sordu. O:

"Sen  Allah'ın  Rasûlüsün, "  cevabım  verdi.  Bunun  üzerine Rasûlüllah (s.a.v.):

"Onu âzad et. Çünkü o mü'mindir, " buyurdu.[92]

Mâlik b. Rabîa anlatıyor: Biz Peygamberin (s.a.v.) huzurunda otu­rurken, Benî Seleme'den bir adam onun yanına gelerek:

"Ya Rasûlallah! Ölümlerinden sonra ana babama iyilik nâmına yapmam gereken bir şey kaldı mı? " diye sordu. Peygamber (s.a.v.):

"Evet. Onlara rahmet niyaz etmek, onlar için istiğfar etmek, ölümlerinden sonra söz ve vasiyyetlerini yerine getirmek, dostlarına hürmet ve ikram etmek, onların akraba ve yakınlarını ziyaret etmek ve ilgilenmek, " buyurdu.[93]

Bâzan çocuk, vasiyeti yerine getirme hususunda birtakım güçlüklerle karşılaşır. Ancak Allah'a kesin îman, iyilikte sadâkat ve "Sizin yanınızdaki dünya malı tükenir. Allah'ın nezdindeki rahmet ise bakîdir"[94] ölçüsü, sözkonusu vasiyeti yerine getirmeye yardımcı olan unsurlardır. İşte sahabeden bir örnek! Abdullah b. Zübeyr (r.a.) an­latıyor: (Babam) Zübeyr, Cemel Vak'asında (bir ara) durduğunda beni çağırdı. Hemen yanıbaşına dikildim. Bana şunları söyledi:

"Yavrucuğum! Bugün ancak zâlim olan veya mazlum olan öldürülür. Ben bugün kendimi başka değil, ancak mazlum olarak öldürüleceğimi sanıyorum. Benim en büyük endişem borcumdur. Sen borcumuzun, malımızdan bir şey bırakacağını sanıyor musun? " dedi ve: Yavrucuğum! Malımızı sat ve borcumu öde, sözünü söyledi.

Sonra malının üçte birini vasiyet etti. Üçte birin üçte birini de (oğlu) Abdullah'ın oğullarına vasiyet etti. Eğer borç ödendikten sonra birşey kalırsa, o kalanın üçte biri senin çocuğuna aittir. Abdullah diyor ki: Babam Zübeyr, borcunun ödenmesini bana vasiyet etmeye başladı ve şöyle diyordu:

"Oğulcuğum! Eğer borç ödeme hususunda çaresiz kalırsan, Mevlam'dan yardım iste! " dedi.

Abdullah diyor ki: Vallahi ben babamın "Mevlam" sözüyle ne kastettiğini bilemedim. Nihayet:

"Babacığım, senin Mevlan kimdir? " diye sordum. O:

"Allah'tır, " cevabını verdi. Abdullah diyor ki: Vallahi ben onun bor­cunu ödemekten sıkıntıya düştükçe:

"Ey Zübeyr'in Mevlası! Zübeyr'in borcunu öde! diye duâ ettim, O da ödedi. Derken Zübeyr öldürüldü. Zübeyr arkasından dinar (altın para) veya dirhem (gümüş para) bırakmadı. Ancak o arazi ve gayr-i menkuller bıraktı. Gâbe mevkiindeki arazi, Medine'de onbir ev, Bas­ra'da iki ev, Kûfe'de bir ev ve Mısır'da bir ev bunlar arasındadır. "

Abdullah diyor ki: Zübeyr'in üzerindeki borçlar şöyle meydana gel­miştir: Bazı kimseler ona mal getirir ve malı Zübeyr'e emanet olarak bırakırdı. Zübeyr onlara:

"Hayır, ben bu malı emanet olarak değil, ödünç olarak teslim alırım. Çünkü ben emanetin kaybolmasından korkarım, " derdi.

Zübeyr asla bir emirlik/komutanlık, haraç memurluğu veya başka bir vazife almamış, sadece Peygamber (s.a.v.) veya Ebu Bekir, yahut Ömer ya da Osman'la beraber gazvelere iştirak etmiştir.

Ben babam Zübeyr'in üzerindeki borçlan hesap ettim. Borcunun iki milyon ikiyüz bin olduğunu gördüm. Râvi diyor ki: Hâkim b. Hizam, Abdullah b. Zübeyr ile karşılaştı ve:

"Ey kardeşimin oğlu! Kardeşim Zübeyr'in üzerindeki borç ne ka­dar? " diye sordu. Abdullah, babasının borcunu gizledi ve:

"Yüzbin, " dedi. Bunun üzerine Hakim:

"Vallahi  ben  sizin mallarınızın  bu borcu  ödeyebileceğini sanmıyorum, " dedi. Abdullah:

"Eğer borçlar, iki milyon iki yüz bin ise ne dersin? " diye sordu. Hakîm:

"Buna gücünüzün yeteceğini sanmıyorum. Eğer ödeme hususun­da çaresiz kalırsanız benden yardım isteyin! " dedi. Râvi diyor ki: Zübeyr, Ğâbe'deki araziyi yüzyetmiş bine satın almıştı. Oğlu Abdullah onu bir milyon altıyüz bine sattı. Sonra ayağa kalkarak:

"Kimin Zübeyr'den bir alacağı varsa, Ğâbe'ye bizim yanımıza gel­sin! " dedi. Abdullah b. Ca'fer onun yanına geldi. Onun Zübeyr'den dörtyüz bin alacağı vardı: Bu Abdullah, Zübeyr'in oğlu Abdullah'a:

"Eğer dilerseniz bu dörtyüz bin alacağımı size bırakayım, " dedi. Abdullah:

"Hayır, bırakma! " dedi. Abdullah b. Ca'fer:

"Eğer isterseniz, benim alacağımı erteleyeceğiniz borçlar içine alabilirsiniz! " dedi. Abdullah:

"Hayır, alacağım erteleme! " dedi. Abdullah b. Ca'fer:

"Öyleyse bu araziden bana bir parça verin, " dedi. Bunun üzerine Abdullah:

"Şuradan şuraya kadar olan parça senindir, " dedi.

Râvi diyor ki: Abdullah b. Zübeyr, arazinin bir kısmını sattı ve ba­basının borcunu ödedi. Borcun hepsini ödedikten sonra araziden dörtbuçuk pay kaldı. Sonra Abdullah (Şam'a) Muâviye b. Ebî Süfyân'ın yanına geldi. Muâviye'nin yanında Amr b. Osman, Zübeyr'in kardeşi el-Münzir b. ez-Zübeyr ve İbn Zem'a vardı. Muâviye Abdullah'a:

"Ğâbe arazisine ne kadar kıymet biçildi? " diye sordu. Abdullah:

"Herbirinin payı yüzbine geldi, " dedi. Muâviye:

"Geriye ne kaldı? " diye sordu. Abdullah:

"Dörtbuçuk pay, " cevabını verdi. el-Münzir b. ez-Zübeyr:

"Ben yüzbin karşılığında bir pay satın aldım, " dedi. Amr b. Os­man:

"Ben de yüzbine bir pay satın aldım, " dedi. İbn Zem'a:

"Ben de yüzbine bir pay satın aldım, " dedi. Bu defa Muâviye:

"Geriye ne kadar kaldı? " diye sordu. Abdullah:

"Birbuçuk pay, " dedi. Muâviye:

"Ben de onu yüzelli bine satın aldım, " dedi.

Râvi diyor ki: Abdullah b. Ca'fer, Muâviye'nin hissesini altıyüz bine satın aldı. Abdullah b. Zübeyr babasının borçlarını bitirince, Zübeyr'in diğer çocukları kendisine:

"Mirasımızı aramızda taksim et, " dediler. Abdullah:

"Hayır, vallahi dört yıl hac mevsiminde "Dikkat! Kimin Zübeyr'den alacağı varsa bize gelsin de borcunu ödeyelim!" diye ilan et­medikçe, mîrası aranızda taksim etmem, dedi.

Ravi diyor ki: Artık Abdullah her yıl hac mevsiminde böyle ilan et­meye başladı. Nihayet dört yıl geçince, mîrası aralannda bölüştürdü. Zübeyr'in dört karısı vardı. Her kadına (sekizde bir hisse olarak) bir milyon ikiyüz bin düştü. Buna göre Zübeyr'in (vasiyet, borçlar ve miras dahil) malının tamamı elli milyon ikiyüzbin idi.[95

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Ana Babanın Söz Ve Vasiyyetlerini Yerine Getirmek
« Posted on: 28 Mart 2024, 12:02:59 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Ana Babanın Söz Ve Vasiyyetlerini Yerine Getirmek rüya tabiri,Ana Babanın Söz Ve Vasiyyetlerini Yerine Getirmek mekke canlı, Ana Babanın Söz Ve Vasiyyetlerini Yerine Getirmek kabe canlı yayın, Ana Babanın Söz Ve Vasiyyetlerini Yerine Getirmek Üç boyutlu kuran oku Ana Babanın Söz Ve Vasiyyetlerini Yerine Getirmek kuran ı kerim, Ana Babanın Söz Ve Vasiyyetlerini Yerine Getirmek peygamber kıssaları,Ana Babanın Söz Ve Vasiyyetlerini Yerine Getirmek ilitam ders soruları, Ana Babanın Söz Ve Vasiyyetlerini Yerine Getirmekönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes