> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Tüketim
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Tüketim  (Okunma Sayısı 610 defa)
20 Haziran 2012, 16:07:43
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 20 Haziran 2012, 16:07:43 »



TÜKETİM

Giriş
 
Mescid-i Nebevî'nin İçinden.

Tüketim, üretimin kaçınılmaz bir sonucudur. Mal sadece tüketilmek için üretilir. Bugün üretilen mal yarın tüketilecektir. Bundan dola­yı tüketim, toplumların olduğu kadar fertlerin ekonomik hayatında da çok önemli bir rol oy­nar. Servet tüketiminde çok dikkatli olmak gereklidir. Eşit ve adil bir değişim ve dağıtım sisteminin sonucu olarak bîr Ülkede servet fazlalığı olabilir, ama eğer servet akıllıca bir şekilde harcanmaz veya gereksiz ve lüks şey­lere israf edilirse, servet varhk amacından saptırılmış olur. Bu sebeple, tüketim akışını doğru ve uygun mecralara yönlendirmek ge­rekir ki ülkenin mal varlığından en uygun bir şekilde yararlanılsın.

Kalite Ve Temizlik

 
Kur'an-i Kerim'de tüketimle ilgili pek çok ay­dınlatıcı ayetler yer alır. Kur'an iyi ve faydalı şeyleri kullanmaya teşvik, gereksiz ve israf olan harcamalardan da men eder. Aşağıdaki ayetlerde müslümanlara iyi ve temiz şeyleri kullanmaları ve yemeleri şöylece buyrulur: "Onlar sana kendileri için neye izin verildiğini sorarlar. De ki: İyi ve temiz şeylere izin veril­di." (5: 5). Bakara suresi: "Ey iman edenler! Sizi nzıklandırdığımız şeylerin temizlerinden yiyin." (2: 172). Mü'minin suresi: "Ey pey­gamberler! Her biriniz temiz ve helal olanlar­dan yiyin." (23: 51). Maide suresi: "Bugün si­ze bütün iyi ve temiz nimetler helal kılındı." (5: 5). Nahl suresi: "Allah'ın sizi nzıklandir-dığı şeylerden helâl ve temiz olarak yiyin" (16: 114).

Kur'an-ı Kerim'in yukarıdaki ayetlerinde kul­lanılan "iyi şeyler" kelimesi kişinin hoş, tatlı, iyi bulduğu ve görünümünü, kokusunu ve tadini beğendiği herhangi bir şey anlamına gel­mektedir. Böylece, Kur'an, müslüman bir top­lumda servet tüketimini yönlendiren genel esasları ortaya koymuştur. Müslümanlara, mal varlıklarının (doğrudan veya dolaylı tüketimi için) kendilerinin hoşlandıkları şeylere sarfedilmesi konusunda açıkça tavsiyede bulunul­muştur. Kur'an neyin uygun ve hoş olduğu hakkında katı kurallar ve talimatlar ortaya koymaz, ancak özellikle yiyeceklerden birkaç necis ve haram olan şeyi yasakladıktan sonra tüketim maddeleri ile ilgili temizlik standartı-m tesbit işini her toplumun kendisine bırakır. Kur'an'ııı bu özelliği, dünyanın değişik kısım­larındaki değişik insanlara, yenecek şeylerin seçimini, kendi sosyal ve geleneksel ihtiyaçla­rı ve mizaç farklılıkları doğrultusunda serbest­çe yapma iznini verir.

Kur'an-ı Kerim, Müslümanlara hoş ve güzel olan her şeyi yeme izni vererek, dünyevî zevkleri hor gören riyaziyecilik ile insanların kendilerini hayatın şehevî zevklerine kaptırdı­ğı materyalizm arasındaki "orta yolu" göster­mektedir, insanlar ne hoş ve temiz olan şey­lerden mahrum bırakılmışlardır, ne de dün­yevî zevklere aşırı düşkünlük göstermelerine izin verilmiştir. Başka bir ifadeyle dünyevî zevklerden tamamen kaçınmak, bu zevklere müptela olmak kadar hoş olmayan bir durum­dur. Kur'an-ı Kerim'e göre en iyi ve başarılı hayat tarzı dünyevi zevklerden mutedil bir şe­kilde faydalanmaktır.

İslam, insanlara tüketim alanında büyük bir ferdi hürriyet verir. Onlar, pak şeylerin sınırı­nı aşmadan isteklerini tatmin etmek için iyi ve hoş şeyler üzerine harcama yapmada serbest­tirler. Yani, harcamadaki serbestiyet, sadece iyi ve hoş şeylerle sınırlıdır.

İslam fertlere'mallarını, sosyal yardımlaşmaya yardımcı olmayan şeylere harcama ya da israf etme hakkını vermez. Bunun için fertlere iyi ve temiz şeylere yaptıkları harcamada devle­tin güvenliğini ve meşru halini tehlikeye at­maması şartıyla tam bir özgürlük verilmiştir. Bu prensip Kur'an-ı Kerim'de şu ayetle açık­lanmıştır: ' "...O (Peygamber) İd, kendilerine iyiliği emreder, kendilerini kötülükten meneder; onlara güzel şeyleri helâl, çirkin şeyleri haram kılar..." (7: 157).

Kullanılan kelime "tayyib" in zıddıdır. Bütün pak olmayan, nahoş, kötü görülmesi, koklan-ması veya tadılması uygun olmayan bütün şeyler anlamına gelmektedir.

Burada Kur'an temiz ve uygun şeylerin kulla­nımına müsade vermiş, pis ve zararlı şeyleri yasaklamıştır. Kişinin zevkleri ve alışkanlık­ları göz önüne alınarak, tayyibden nasiblen-mek konusunda tam bir özgürlük verilirken, toplumun genel menfaatine zararlı olan ve bundan dolayı milli israf kabul edilen pis ve zararlı şeylerin tüketimine izin verilmemiştir. Toplumsal refahı korumak ve emniyet altına almak için ferdin aşırılıklarına, hatta iyi ve uygun şeylerin tüketiminde bile, sosyal refahı zedelemesi muhtemel olduğu için, bazen mü­saade verilmemiştir.

Uyarı, Kur'an-ı Kerim'İn aşağıdaki ayetlerinde daha kuvvetli ifadelerle yapılmaktadır. Bakara suresi: "Ey İnsanlar! Yeryüzündeki helal ve temiz olanlardan yeyin ve şeytanın adımlarına uymayın. Çünkü o size apaçık düşmandır." (2: 168). En'am Suresi: "Allah'ın size verdiği nzıktan yeyin, şeytanın adımlarını izlemeyin." (6: 142). Bakara Suresi: "Allah'ın rızkından yeyin, için ve yeryüzünde bozgunculuk yapa­rak (şuna buna) saldırmayın." (2: 60).

Burada lüks ve sefahata düşkün toplumun kargaşalığına bir ima vardır. Şeytan, Allah ta­rafından emredilen yasaları İhlal etmişti. İnsa­na da tüketimde aşırıya kaçmaması ilahi yasa­ları ihlal etmemesi ve böylelikle şeytanın ayak izlerine uymaması tavsiye edilmektedir.

İtidal: Kur'an-ı Kerim, materyalizm ve riya-zetçilik gibi iki aşırı hayat tarzı arasında vasat bir yolu benimser. Bir yandan kişisel arzula­rın tatmini için aşırı harcamalar yapmayı ya­saklarken diğer taraftan, hayatın iyi ve temiz Şeylerinden nasiplenmeyi kerih görür.

Dünyalık hazlardan kendilerini alıkoyan in­sanlara aşağıdaki ayetle hayata karşı tavırları­nı değiştirmeleri söylenmektedir: "Ey iman edenler! Allah'ın size helal kıldığı şeylerin iyi ve temizlerini haram kılmayın ve sının da aşmayın." (5: 87).

Bu ayet, sadece Hıristiyan ve Budist keşişle­rin feragatçi yaşayışlarını değil ayrıca kötü ve tembelce olan hayatın helal zevklerinden ka­çınma alışkanlığını da suçlamaktadır. Böylece Kur'an çok açık bir şekilde göstermektedir ki bu dünya da nefsi, iyi ve temiz şeylerden alı­koymakla ve hayatın güzel şeylerinden mah­rum bırakmakla Allah'ın hoşnutluğunu kaza­namazlar. Dolayısıyla, takva, hayatın iyi ve temiz şeylerinden kaçınmak demek değildir.

Bu tüketim problemine dengeli yaklaşım o kadar önemlidir ki hatta Peygamber hayat­ta helal ve temiz olan rızıklardan kaçınmama­sı hususunda uyarılmıştır: "Ey Peygamber! Allah'ın sana helal kıldığı şeyi niçin haram ediyorsun, zevcelerinin rızasını arıyorsun? " (66: 1). Bu ayette Peygamber'e kendisi için helal kılınan şeylerden sadece hanımlarını memnun etmek için kaçınmaması söyleniyor.

Hz. Aişe'den rivayetle, Rasulullah bir se­bepten bal şerbeti içmeyi kendine haram etti, bunun üzerine Tahrim suresinin bahsi geçen ayeti nazil oldu: "Ey Nebiyyi Kerim, zevcele­rinin rızasını bulmak için Allah'ın sana helal ettiğini niçin haram kılarsın?" (66: 1).

Bu rivayete göre, Peygamber helâl olan bir dünya zevkinden kaçınmaya karar vermişti ama Allah tarafından temiz ve helal olan hiç­bir şeyden kaçınmaması emredildi. Böylelikle Peygamber'ı dünyevi zevklerden sınırları muhafaza ederek nasiplenmeye yönelten Kur'an-ı Kerim, tüketim konusunda en denge­li yaklaşımı göstermiştir. Yani, kişi mal tüke­timinde orta yolu tutmalı, ne ruhban sınıfı gibi dünyevi zevklerden kaçınmalı, ne de materya­listler gibi dünyevi zevklere aşın düşkün ol­malıdır.

 


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Tüketim
« Posted on: 29 Mart 2024, 16:52:29 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Tüketim rüya tabiri,Tüketim mekke canlı, Tüketim kabe canlı yayın, Tüketim Üç boyutlu kuran oku Tüketim kuran ı kerim, Tüketim peygamber kıssaları,Tüketim ilitam ders soruları, Tüketimönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes