> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Fıtrî Yol
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Fıtrî Yol  (Okunma Sayısı 538 defa)
28 Temmuz 2012, 10:25:46
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 28 Temmuz 2012, 10:25:46 »



Fıtrî Yol

Hayatî meselelerle ilgilenirken insan fıtratın­da doğuştan varolan fıtrî kanun ve prensipler ile çatışmamak İslâm'ın esas bir hareket nok­tasıdır. Bu fıtrî yoldan ne zaman bir sapma meydana gelirse İslâm bu sapmayı yeniden aslî yoluna döndürür. İslâm'ın bütün sosyal ve iktisadî ıslahatlarım üzerine bina ettiği ikinci önemli prensibi şudur: Sosyal ve iktisadî sis­temdeki sadece birkaç dış düzenlemeye mü­dahale yeterli değildir. İnsanlar arasında doğ­ru ahlâkî davranışların oluşturulması için ahlâkî İnkılâba fevkalâde önem verilmelidir. İnsanın zihninde var olan kötülük, kaynağın­da yok edilmelidir.

İslâmî sistem tarafından ortaya konulan üçün­cü prensibe göre; otorite, kanunî baskı ve devletin ezici gücünün kaçınılmaz olmadıkça kullanılmamasıdır.

Bu prensipleri ileri sürerken İslâm, insanın hayatın İktisadî yönü üzerindeki tabiî yönlen­dirmelerini kabul eder; yanlış ve haksız pren­sipleri, devletin zorlayıcı gücü vasıtasıyla de­ğil, bilakis ahlâkî eğitim ve zahirî kuvvetin ufak bir tedbiri yoluyla fesheder. İnsanın ge­çimi için uğraşırken serbest olduğu; kendi emeğiyle kazandığı ne olursa olsun onun üze­rindeki mülkiyet hakkını elinde bulundurması gerektiği ve eşitliğin, farklı insanlar arasında muhtelif kabiliyetlerine ve durumlarına göre mecburî olduğu prensibi -insan fıtratıyla uyumlu olduğu ölçüde- İslâm tarafından ka­bul edilmektedir. İdarenin sınırlaması ancak, bu prensibin kötüye kullanılması suretiyle toplumun daha zayıf kesimlerinin sömürü ve zulüm vasıtası hâline getirilmeye çalışılma­sında kendini gösterir.

İnsanlar, hayatın sayısız hileli yollarında kay­bolduklarında Allah, elçileri vasıtasıyla onla­ra doğru yolu göstermiştir. Cenab-ı Hak pey­gamberlerini, mahlûkatına, haktan sonra bâtıl yollara sapmasınlar diye, adalet ve doğrulu­ğun yolunu göstermeleri için göndermiştir.

Rasûlullah'ın da gönderiliş gayesi, top­lumda dengeli ve âdil bir sistemin yeniden tertip ve tesisidir. (Ebû'1-A'lâ Mevdûdî, Economic Problem of Man and its Islamic Solution, 1955,%. 45-47).

îslâm'ın toplumda tesis etmek istediği iktisadî sistem; insanlara şahsî teşebbüs ve özel mül­kiyet hakkı tanımakta, fakat aynı zamanda hürriyet ve nizamı koruyacak tedbirler ve dengeler oluşturmaktadır. İslâm, kapitalizmin ."laissez faire - bırakınız yapsınlar" anlayışı­na, ahtapotvârî kollarını ferdin hayatına onun şuurunu boğacak derecede yayan totaliterizme olduğu kadar karşıdır. İslâm'da özgürlük sadece fertlere değil, bütün sosyal yapıyı ze­hirleyecek alışkanlıklara müptelâ olmamaları şartıyla, bütün topluluklara kendi hayat tarz­larını takip etmeleri için verilen bir haktır.

İslâm, eşitlikçi temayülleri hiç şüphesiz için­de barındırır. Fakat bütün farklılıkları kuvvet yoluyla düzeltmeye de inanmaz. İnsanların yetenekleri oranında -meşruiyet dairesinde-serbestçe düşünmelerine, inanmalarına, hare­ket serbestiyetine ve servet edinmelerine izin verilir. Açıktır ki, fertlerin serbest fiillerinin bir sonucu, başarı ve maddî kazançlar bakı­mından, tabii ki bir takım farklılıklar meyda­na getirecektir. Eğer genelde toplum veya toplumun bir bölümü ciddî bir sefalet veya aşırı yoksulluk içinde bulunmuyorsa, meşru yoldan kazanılan ve dürüstçe kullanılan ser­vette farhlık olmasının bir sakıncası yoktur. (Halife Abdu'l-Hakim, islam and Communîsm, 1962, sh. 168-169).

İslâm bir kimsenin kendi bilgisi, emeği ve us­talığı ile -topluma karşı olmayan ve gayri ahlâkî metodlan kullanmaksızın- sahip olabil­diği kadar servet edinmesine izin verir. Maddî ve sosyal mükâfatlan açısından eşit­sizlikle sonuçlanması mutlak fıtrî enerji ve kabiliyet farklılıklarını gözden uzak tutmaz. Fakat toplum tek bir organizma olduğundan islâm, servetin birkaç elde toplanmasına se­bep olan bütün yöntemleri yasaklar: İktisadî hayatın, servetin özel hazinelerde kilitli kal­mayacağı bir şekilde düzenlenmesi Kur'ânî "ir emirdir. Bütün dinler gibi İslâm, hayırse­verliği teşvik eder. Fakat bunun herhangi bir inanç olmasından daha da ileri giderek, bir sene boyunca az sayıda elde âtıl kalan tüm üretim fazlası üzerine sermaye vergisi koyar. Ayrıca İslâm'ın Mîras Hukuku (feraiz); ser­mayenin dağıümı ve bir yerine, belirli sayıda fertlerin, hayata kendi şahsî teşebbüs ve gay­retleri ile başlamasında fırsat eşitliği sağla­mak suretiyle bir yöntem olarak kullanılmış­tır. (Halife Abdu'l-Hakim, a.g.e.). Mevlânâ Ebu'l-Kelâm Azad'ın sözleriyle: "Eğer top­lumda islam'ın öngördüğü sistem tesis edilir ve bütün kurumlar yerli yerinde düzenlenirse, ne büyük zenginler olur, ne de fakir ve muh­taç kimseler bulunur. İnsanların büyük ço­ğunluğunun maddî durumu İyi hâle gelir." (Terjamanu'I- Qur'an, c. II, sh. 132).


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Fıtrî Yol
« Posted on: 28 Mart 2024, 23:42:20 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Fıtrî Yol rüya tabiri,Fıtrî Yol mekke canlı, Fıtrî Yol kabe canlı yayın, Fıtrî Yol Üç boyutlu kuran oku Fıtrî Yol kuran ı kerim, Fıtrî Yol peygamber kıssaları,Fıtrî Yol ilitam ders soruları, Fıtrî Yolönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes