> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Özet
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Özet  (Okunma Sayısı 504 defa)
31 Temmuz 2012, 13:00:03
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 31 Temmuz 2012, 13:00:03 »



Özet

Hz. Peygamber o zamanki sosyal ve siyasî sistem ile hiçbir çatışma ve çelişkiye neden olmaksızın toplumdaki bazı kötülükleri orta­dan kaldırmayı ve bazı manevî değerleri ika­me etmeyi amaçlayan sirada'n bir reformcu veya ahlâkçı değildi. O toplumsal düşünce sistemine rasyonellik getirmeye çalışan sıra­dan bir düşünür de değildi. O Allah'ın Elçisi idi ve Elçiliği hayatın bütün boyut ve kısım­larını kapsamaktaydı. Onun faaliyet sınırları sadece dinî ve ahlâkî çerçevede kalmamış; hayatın sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasî her sahalasına da nüfuz etmiştir. Onun tebli­ği sadece toplumun bir bölümüne, veya top­lumun bir kaç veçhesinin reforme edilip, ge­liştirilmesine yönelik değildi; onun vazifesi Allah'ın Dînine hayatın tüm sahalarında ön­celik sağlamaktı. Bu nedenle parçası bulun­duğu sosyal sistemi tamamen değiştirmeye ve insanların tüm değer ve hayat sistemlerini Allah'ın Dinine uydurmalarını sağlamaya gayret göstermiştir.

Hz. Muhammed tarih yapan kişilerden bi­ridir, ancak diğerlerinden çok farklıdır. Genel olarak tarih yapan kişiler, tarihin akışım ve yönünü değiştirecek hayat kanunlarını vazeden kimseler olarak tanımlanabilir. Tarihin akışında değişiklik yalnızca bir bölgenin in­sanlarının bir başka halkın emri veya nüfuzu altına girdiği anlamına gelmez; bundan daha önemlisi bir milletin ferdî ve toplumsal haya­tında değişiklikler olduğu anlamına gelir. İn­sanlık tarihi dünyanın bir kısmını kısa bir dö­nem için ekonomi, siyaset veya din sahasında kendi fikirleri paralelinde etkileyen pek çok reformcu ve ahlâkçı görmüştür. Halbuki Hz. Peygamber bütünüyle farklı bir tarih yapı­cıdır.

Tâlim ve tebligatına Arabistan'da başlamış olmasına rağmen Hz. Muhammed bütün insanlık için geçerli hayat düsturları getirmiş­tir. Tamamen yeni bir düzen kurmuş ve tama­men yeni davranış kuralları (modus operendi) getirmiştir; buna göre Allah'a, peygam­berliğe ve âhiret'e iman bu kuralların en te­mel unsuru olarak beyan edilmişti. Bunun esas gayesi insanları Tek İlâh, Yaratıcı ve Hâkim olan Allah'a itaate yöneltmek ve in­sanların bütün diğer varlıkları ve güçleri Al­lah'a tâbi olarak görmelerini sağlamaktır. Hakim-i Mutlak olan Allah'ın Nİhai Otoritesini tanıyan ve başka hiç kimseye tâbi olmayan insan bu âlemin en büyük gücü ve faal katı­lımcısı hâline gelir.

İnsanın ıslâhı için, Hz. Peygamber insanın dış (fizik) ve iç (manevî) dünyalarının tama­mının tam bir değişimden geçmesi gerektiği­ni vurgulamıştır. Manevi temeller ve iç huzu­ru üzerine bina edilmemiş hiçbir gelişmenin gerçekten kalıcı olmayacağına dikkat çekmiş­tir. Hz. Peygamber işte bu nedenle "güzel ahlâkı tamamlamak üzere" gönderilmiştir. Allah'ın Dinine göre insanın tam bir ruh ve amel değişikliğinden geçmesi temel Öneme sahiptir.

Hz. Peygamber'in temel gayesi İnsanların ahlâkını tamamlamak ve güzelleştirmek oldu­ğu için, kendi nefsiyle İşe başlaması şarttı: di­ğer insanlar için söz ve fiilleri ile mükemmel bir örnek haline gelmeliydi. Hz. Peygamber'in bu yüksek şahsiyet ve davranış seviyesine ulaştığına hanımları şehadet etmektedir, ve onun hayatı İle ilgili olarak onlardan daha iyi şahit kim olabilir? Onun mükemmel şah­siyeti hayatları boyunca onu ve inancını yo-ketmek isteyen en amansız düşmanları tara­fından bile itiraf edilmiştir.

Hz. Muhammed'in tebliğini bütün ırk ve milletten insanlar arasında sevdiren ve pey­gamberliğinin başlangıcından bir asır sonra dünyanın bir ucundan diğerine yayan şey onun asıl ve yüce şahsiyeti ve insanlara ken­disini sevgili kılan davranış ve tavırlarıdır. Hem özel hayatında hem de toplum içerisin­de yüksek ve saf karakter Örneği olmuştur.

Onun ahlâk öğretilerinin ikinci ayırdedici özelliği ise kendi dönem ve çevresi İle sınırlı olmayıp edebiyete kadar gelecek olan bütün insanlara yönelik bir vazife olmasıdır.

Onun vazettiği hakikatin Üçüncü Özelliği şu­dur: Bu dünya bir imtihan âlemidir ve herkes âhirette bu imtihanın sonuçlan ile karşı karşı­ya kalacaktır. Bir hadise göre, "dünya âhiretin tarlasidır: bu dünyada ekersiniz Hesap Gününde ise ektiğinizi biçersiniz." Böylelikle Hz. Muhammed, insanlığı, hayatlarının değişik sahalarını faziletli ve âdil bir hâle ge­tirerek âhirette en iyi karşılığı almalarını mümkün kılabilecek yüce manevî ve ahlâkî öğretilerle tanıştırmıştır. Hz. Muhammed tarafından öğretilen bu ahlâki görüş açısı in­sanların maddî ve manevî başarılarım temin eden bir yoldur. Bu görüş açısı ferdî ve top­lumsal seviyede fertlerin sorumlu davranışlar içinde olmasını sağlayan anahtar vazifesini de görmektedir. Bu görüş ilerlemeci, müref­feh bunun yamsıra itidalli ve âdil bir kültür ve medeniyetin temeli olan sorumlu şahsiyeti bina eder; böyle bir şahsiyet iyi ve doğru davranışı teşvik ettiği ve kötü ve yanlış hare­ketlerden caydırdığı için insanlığın gururu­dur.

Bu öğretinin dördüncü özelliği hayatın tek bir yönüyle ilgili ahlâkî davranış kurallarını de­ğil, hayatın bütün alanlarını içeren tam bir davranış kalıbı veriyor olmasıdır. İnsanlığın bütün meselelerini birlik ilkesi içinde ele alır ve insanın bütün faaliyet sahalarını içeren ku­rallar dizisi vazeder.

Bu öğretinin beşinci özelliği insanın enfüsi (iç) ve afaki (dış-fizikî) meselelerini ayın za­manda ele almasıdır. İslâm ancak insanın ha­yata karşı asıl tavrı değişirse yeni bir hayat felsefesi doğrultusunda eğitilip terbiye edil­mesinin mümkün olacağını, bir kaç hukuki tedbir uygulamasının hiçbir zaman faziletli, dürüst ve dengeli bir toplum oluşturamayaca­ğını savunur. Bu sebeple her şeyden önce in­sanların' Özlerinin manevî eğitim ve terbiye vasıtasıyla değiştirilmesi şarttır; bir kez in­sanlar doğru eğitim şeklini alırlarsa, alman hukukî tedbirler toplumun bu eğitime direnç göstermiş bazı kötü zihniyetliler tarafından bozulmasını kolayca engelleyecektir. Ancak sadece kanun yoluyla sağlıklı bir toplum ya­ratmak mümkün değildir; insanlar kendi ira­deleriyle ahlâklı davranacakları bir şekilde eğitilmelidir ki herkes kendi yararına olmak üzere toplumu korusun.

Kısaca, Hz. Muhammed en yüce ve mü­kemmel bir şahsiyet sahibi idi; ve Kur'ânî vahyin hikmet ve felsefesini biliyordu. Bu ör­neğin ışığında sahabeler kendileri de güzel ahlâk numuneleri haline geldiler. Onların bu nefis (şahsiyet) tezkiyesi ve saflaşma süreç­leri Hz. Peygamber'in sevgi, merhamet ve yumuşaklığı ile mümkün oldu. Bu nebevi eğitim ve terbiye usûlü onlar için zahir ve ba­tın bir mucize haline geldi; bu usûl en güzel ahlâkın somutlaştığı, huzur ve nizâmın hâkim olduğu bir toplum meydana getirdi. Bu top­lumda fazilet ve dürüstlük tabii davranış şekli idi; eşitlik ve adalet sistemin temel ilkesi idi; sınıf, ırk, milliyet, cinsiyet ve inanç ayrımı yapılmaksızın toplumun her ferdi için özgür­lük ve eşitlik garanti edilmişti. O toplum çe­lişkilerden ve şahsî hevâ ve heveslerden kay­naklanan çatışmalardan uzak, barış dolu bir toplumdur.


 


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Özet
« Posted on: 04 Mayıs 2024, 10:50:09 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Özet rüya tabiri,Özet mekke canlı, Özet kabe canlı yayın, Özet Üç boyutlu kuran oku Özet kuran ı kerim, Özet peygamber kıssaları,Özet ilitam ders soruları, Özetönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes