> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Kuranın Cemi Ve Yazılışı
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kuranın Cemi Ve Yazılışı  (Okunma Sayısı 1603 defa)
23 Ağustos 2012, 13:36:48
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 23 Ağustos 2012, 13:36:48 »



KUR'ÂN'IN CEM'İ VE YAZILIŞI

Cem'-i Kur'ân, İslâmî ilimlerde bir kavram­dır. Özel olarak, Kur'ân'ın Ashab arasında da­ğınık bir hâlde bulunan âyetlerini ve sûrelerini sahifelerde, sonra bu sahifeleri de bir Mushaf dahilinde toplamaktan ibarettir. Bu şükrana vesile olan hizmet de Ebû Bekr zamanında Zeyd b. Sabit tarafından îfâ edil­miştir {Umdetü'l-Kârî, c. 9, sh. 303).

Kur'ân'ın cem'inİn iki manası olup, her ikisi de naslarda zikredilmiştir. Allahu Teâlâ'mn Inna aleyna cemi'a ve Kur'âne sözünde ge­çen cem' kelimesi korumak anlamındadır. Cemia'l-Kur'âne denildiğinde yine bu an­lamda olup, korunması kastedilmektedir. Kur'ân'ın cem'inin ikinci anlamı ise, âyet ve sureleri müteferrik olarak yahut sadece âyetleri tertip edilmiş ve her sure bir sahifede olacak şekilde ya da âyetleri tertiplenmiş ve sûrelerin tamamını içine alan ve sûreleri de tertip edilmiş sahifelere tamamının yazılması-dır.

Kur'ân'ın korunması ve kalbde ezberlenmesi anlamında olan cem'e gelince, Kur'ân Önce Rasûlullah'a gelirdi. O, hafızların pîri ve onu cemedenlerin ilkidir. Rasûlullah henüz hayatta iken sahabeden bir topluluk da Kur'ân'i ezberlemişti. Kurtubî'nin de belirtti­ğine göre, Bi'r-i Mâ'ûne olayında bu hafızlardan yetmiş kişi şehit edilmiş ve yine Rasûlullah'ın döneminde bir o kadarı daha öl­dürülmüştür (Ma/7, s. 122). Bu haber o dö­nemdeki hafızların sayısı hakkında bir fikir verebilir. Buharî'nin Sahih'inde rivayet ettiği rivayetlerin zahirini aldığımızda Rasûlullah'ın döneminde sayıları yediyi geçmemekte­dir. Bu yedi kişinin isimleri bile Sahih'inde bir rivayette ardarda zikredilmemiş, mükerrer isimleri bir tarafa bırakacak olursak üç riva­yette toplanmışlardır. Onun için müsteşrik Blachere, "Nebevî hadisler Kur'ân için yedi hafız tanımaktadır." hükmünü vermektedir.

Blachere, âlimlerin bu rivayetleri yorumlama­larına, burada hasr sığasını uzak gördüklerine Ve onlarda anlatılanları makul ve makbul şe­kilde te'cil etmelerine değinmemektedir. Bu di işi şunlardır: Abdullah b. Mes'ud, Ebû Huzeyfe'nin kölesi Salim, Ubeyy b. Kâ'b, jvluâz b. Cebel, Ebû Zeyd, Zeyd b. Sabit ve cfcu'd-Derdâ (Blachere, înîreducûon au Coran, s. 28, not 26). Ancak Blachere başka bir (s, 20, not 20) -Buharî'nin üç rivayetin­de de geçmeyen Said b. Ubeyd ismini de zik­retmektedir.

jylâverdî, Kur'ân'ın tamamını ezberleyenlerin sayısıyla ilgili şunları belirtmektedir: Sahabe çeşitli bölgelere dağılmıştı. Şayet tamamını ezberleyenler dört kişi ise, bütün bölümlerini ezberleyen yüzlerce kişi vardı. Şeyh dedi ki: İmam Ebû Ubeyd el-Kasım b. Sellâm el-Kırââî kitabının başında sahabeden kurraları zikretmekte ve birçok kişinin ismini vermek­tedir {el-Burhan, I, sh. 242).

Suyûtî, el-İtkan'da, Ebû Ubeyd'e nisbet edi­len el-Kırâât kitabında vârid olanlardan bir kısmını isimleriyle zikretmektedir. Buradan anlaşılan, Ebû Ubeyd'in "Muhacirler arasında dört halifeyi, Talha ile Sa'd, İbni Mes'ud, Huzayfe, Salim, Ebu Hureyre, Abdullah b. es-Sâib, Abâdîle (Abdullah b. Abbas, Abdullah b. Amr, b. el-Ass, Abdullah b. Ömer ve Ab­dullah b. ez-Zübeyr) Aişe, Hafsa, Ümmü Seleme'yi, Ensar'dan da Ubâde b. es-Samid ve Ebû Halime künyesini taşıyan Muaz, Mecma' b. Câriye, Fudala b. Ubeyd, Mesleme b. Mah-led'i saymakta ve bunlardan bir kısmını Pey­gamber'den sonra Kur'ân'ın tamamını ez­berlediklerini ifade etmektedir.

Bunlar, Muhacir ve Ensardan Kur'ân-ı Kerîm'i ezberleyen ve el-Kasım b. Selman'ın saydığı kimselerdir. Hz. Peygamber'in zevceleri ise Allah'ın Kitabını ezberleyen sa­habe arasında olup Kur'ân'ı Peygamber'e özetmeleri onlara müyesser kılınmış ve böylece onlar Peygamber'e talebe, o da onlara ho­ca olmuştur. Ancak sahabeden, Rasûlullah'a arzetmeden Kur'ân'ı ezberleyenler sayılamayacak kadar çoktur. Özellikle, Hz. Peygamber'in vefatından sonra onu ezberleyenleri de sayacak olursak bu sayı daha da artacaktır. Hafız ez-Zehebî'nin Tabakâtu'l-Kurra isimli eserinin girişinde bu durum açıklık kazan­makta ve bu sayının, Kur'ân'ı Peygamber'e arzedip senetleri bize ulaşanlar olduğu belir­tilmektedir. Fakat Kur'ân'ı ezberleyip senetle­ri bize ulaşmayanlar pek çoktur {el-Burhan, c.I, s. 212).

Rasûlullah'in zamanında Kur'ân'ı ezberle­yenlerin sayısı ne kadar çok olursa olsun kalblerine hâkim olan Kur'ân'a düşkünlükle­rinin gerisindedir. Öyle ki en çok önem ver­dikleri husus Kur'ân'ı okumak ve onu dinle­mekti. İmam Buharî ile Müslim, Ebû Mûsâ el-Eş'arî'den şöyle dediğini rivayet ederler: Rasûlullah buyurdu ki: "Eş'arî yârânı (Kur'ân ehlidirler). Onların gece vakti evleri­ne dönüp girdikleri zaman okudukları Kur'ân seslerini pek iyi tanırım. Ordu içindeki konak yerlerini de gece vakti geçerken Kur'ân sesle­rinden anlarım. Velev ki, Eş'arî (kardeş)lerin indikleri bu konak yerlerini gündüz görmemiş isem de." (ez-Zerkanî, c. I, sh. 313).

Ayrıca gece gündüz kıldıkları farz ve nafile namazlarında gizli ve açık Kur'ân okumak için onu, kendi aralarında okuyup ezberliyor­lardı.

Rasûlullah bu tedrisatta onlara yardımcı oluyor ve kendilerini teşvik ediyordu. Hatta Allah'ın Kitabını en iyi bilenlerini diğerlerine hoca seçiyordu. "Bir kişi hicret ettiğinde Pey­gamber o kişiyi bir sahabinin yanına gönderiyordu ki kendisine Kur'ânı öğretsin. Rasûlullah'ın mescidinde Kur'ân okuyanların sesi büyük bir gürültü halinde çıkıyordu. Ni­hayet Rasûlullah, biribirlerinif şaşırtmasın­lar diye seslerini kısmalarını emretmiştir."

Sahabeden yedi kişi Kur'ân'ı okutmakla meş­hur olmuştur. Bunlar Osman b. Affan, Ali b. Ebî Talib, Ubey b. Ka'b, Zeyd b. Sabit, Ab­dullah b. Mes'ud, Ebu'd-Derdâ, ve Ebû Musa el-Eş'arî'dir.

Sahabeden bir cemaat Ubey b. Ka'bın yanın­da Kur'ân'ı okumuştur. Ebû Hureyre, İbni Abbas, Abdullah b. es-Sâib bunlar arasında­dır. İbni Abbas ayrıca Zeyd b. Sâbit'in yanın­da da okumuştur. Tabiînden bazı kimseler de onların yanında okumuşlardır.

İbnu'l-Cezerî "Kur'ân'ın naklinde sahife ve kitapların yazısına değil de kalb ve göğüslerin ezberine itimat edilmesi, Allah'ın bu ümmete bahşettiği en yüce hususiyet" olduğunu belirt­mekte ve Müslim'in rivayet ettiği hadisi buna delil olarak getirmektedir. Bu hadiste Rasûlullah şöyle buyurmaktadır: Rabbim bana, "kalk Kureyşi inzar et!" buyurdu. Ben de: Ya Rab! O zaman başımı yarıp ezerler, dedim. Buyurdu ki: "Seni imtihan edeceğim. Ayrıca başkalarını da seninle imtihan edece­ğim. Bir de sana öyle bir kitap indireceğim ki su onu yıkayamaz. Onu uyuyarak ve uyanık olduğun halde okursun..." Bu hadîsten anla­şılan, Kur'ân-ı Kerîm'in her durumda ezbere okunacağı ve onu hıfzeden kimsenin, suyla yıkandığı takdirde kaybolup silinen mürek­kepli sahifelere bakma ihtiyacını duymayaca­ğıdır.

Kur'ân'ın yazılması anlamında kullanılan cem'in, Asr-ı Saadette üç şekli vardır. Birin­cisi Hz. Peygamber'in devri, ikincisi Ebû Bekir (r.a.)'ın ve üçüncüsü de Osman b. Affan (r.a.)'m devridir.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Kuranın Cemi Ve Yazılışı
« Posted on: 26 Nisan 2024, 07:42:58 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Kuranın Cemi Ve Yazılışı rüya tabiri,Kuranın Cemi Ve Yazılışı mekke canlı, Kuranın Cemi Ve Yazılışı kabe canlı yayın, Kuranın Cemi Ve Yazılışı Üç boyutlu kuran oku Kuranın Cemi Ve Yazılışı kuran ı kerim, Kuranın Cemi Ve Yazılışı peygamber kıssaları,Kuranın Cemi Ve Yazılışı ilitam ders soruları, Kuranın Cemi Ve Yazılışıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes