> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Kurân ve Dünya
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kurân ve Dünya  (Okunma Sayısı 629 defa)
21 Ağustos 2012, 19:14:45
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 21 Ağustos 2012, 19:14:45 »



Kur'ân ve Dünya

Giriş
 
İnsana bu dünyada şeref ve güç bahşeden, sa­hip olduğu bilgidir. İlk insan, bilgisi ve öğrendiğiyle, Meleklerden daha üstün bir konuma yükseldi: "Allah, Âdem'e bütün isimleri çretti, sonra onları meleklere arzetti." (2: il).

Tâlut'u, bilgisi ve fizikî gücü sebebiyle 'ahudilere kral olarak seçti. (2: 247).

Dâvud peygambere, onların üstünde bir derece verildi. (2:251 ve 21: 80).

Allah, Yusuf peygambere hüküm ve İlim ver­di, böylece kardeşlerinden üstün oldu. (12:22)

Musa peygamber, Allah'ın, rahmet ve ilim bahşettiği kullarından biri ile karşılaşmak istedi.(18:65).

"Bilgiyi öğretmek, peygamberlerin görevlerin­in biriydi. (2: 151).

Son peygamber Hz. Muhammed'e vahyedilen ilk âyetler, öğrenme konusu üzerinde yoğunlaşmaktadır. (96: 1-5).

Dolayısıyla İslâm'ın bütün felsefesi ve yapısı, bilgi ve öğrenme üzerine kurulmaktadır.

İnsanın, Meleklere olan üstünlüğü, kâinatın fizikî tezahürlerini incelemek yoluyla Al­lah'ın sıfatlarından haberdar olması temeline dayanmaktadır. Allah'ın yarattıklarının hâri­kaları üzerinde düşünen, maddî âlemin ka­nunlarının sağladığı faydaların farkına varan ve bütün bunların arkasında Allah'ın Eli'ni gören insanlar, Allah'ın varlığına iman ede­ceklerdir. Böylelikle Kur'ân öğretisinin ve bilimlerin birliği sağlanacaktır. Bu, maddeye inanç ile ruha inanç arasındaki suni engelleri kaldıracaktır; çünkü maddî ve manevî herşeyin kaynağının Allah ve O'nun emri ve irade­si olduğunu göstererek, maddî tezahüre dayanan inanç ile düşüncenin birliğini sağlaya­caktır. (Ayrıntılı bilgi için hkz., Sîret Ansik­lopedisi, c. L, "İnsanlığın Eğiticisi" bölümü).

Maddî yapıda Allah'ın yaratış sırlarının göz­lemlenmesi, maddî ve manevî arasındaki bü­tün ayırımları giderecek ve ebediyete tekâmülün kapılarını açacaktır. Kâinatın in­celenmesi ve anlaşılması yoluyla insan, maddî, manevî ve ahlâkî mükemmelliğe ula­şacak ve Ebedî Saadeti elde edecektir.

Maddeyi inceleyerek böyle bir sonuca ulaş­ma metodunu takip etmeyi reddeden kimse, makamını kaybedecek ve cehalet çukuruna düşecektir. Daha sonra, Kur'ân'da olmayan, hayatın ve kâinatın ilme aykırı yorumlarını yapacak, kâinat ve ondaki hârikalar Allah'a iman için yeterli değilmiş gibi, imana ulaş­mak için başka şeyler arayacaktır. Bu tavrı dolayısıyla dünyanın değerlerini ihmal ede­cek ve bu âlemde saklı olan harikaları göre­meyecektir. Bu ise onu, Allah'ın varlığını is­pat eden somut delillerden ve hakikatler dün­yasından uzakta, bir hayal ve illüzyon dünya­sına itecektir.

Gerçekte, maddî yapı, Allah'ın mucizevi kud­retinin, hayret ve hayranlık uyandıran bir yansımasını sunmaktadır; fakat birçok insan bunu görmemektedir: "Göklerde ve yerde nice ayet(ler) var ki, onların yanından yüzlerini çevirerek geçerler." (12: 105). Yunus sûresinde de şu ayet yer almaktadır: "Gök­lerde ve yerde olanlara bakın!' de; ama (gök­lerde ve yerde bulunan) o ayetler ve uyarma­lar, inanmayacak bir kavme yarar sağlamaz." (10: 101). Bu tür insanlar, bu dünyadan, Al­lah'ın yarattığı sayısız sırra ve garipliğe dik­kat etmeden ve onları görmeden geçip git­mektedirler. Allah'ın şanını ve yüceliğini gözler önüne seren bu maddî harikalara karşı tam bir kayıtsızlık içinde kalmaktadırlar.

Hatırlanması gereken bir başka şey, İslâm'ın, manevî hayat ve maddî hayat ayırımını yap­madığıdır. İslâm, maddî ve manevî hayatı iki ayrı unsur olarak görmemekte, onları birbir­leriyle ilişkili ve birbirlerini tamamlayan iki unsur olarak görmektedir. İşte bu yüzden maddî hayat dikkatimizi cezbetmektedir. Çünkü, öncelikle Allah, ona dikkat çekmekte ve onu diğer şeylerle birlikte anmaktadır. İkincisi, ancak kâinatı bilinçli bir şekilde in­celeyerek Yaratıcının sıfatlarının önemini an­layabiliriz. Bu, maddî âlem ve Yaratıcısı ara­sındaki ilişkiyi kavramamıza olanak tanır. Üçüncüsü, bu bize, hükmü gökleri ve yeri kaplayan Yaratıcının varlığına işaret eden kâinat kanunlarındaki dengenin ve birliğin delilini verir. Dördüncüsü, maddî dünyadaki amellerimiz, âhiretteki konumumuzu belirle­yecektir. Hiç kimse bu dünya hayatında iyi amel etmediği sürece, âhirette iyiye sahip olamaz.

Doğrusu, bu dünyadaki iyi bir amel, hem dünyada hem de âhirette mutluluğun ve saa­detin teminatıdır. (75:13; 3:30; 99:7-8 ve 3-25).

İnsanın, vazifesini iyi anlamasını, amellerinin meyvelerini hem bu dünyada hem ahirette görmesini sağlamak için, Allah, ona her türlü imkânı temin etti, onları kullanmasını ve hat­ta belli ölçüler içinde onlardan haz almasını tavsiye etti. (7:32; 3:14 ve 18:7).

Bu ayetler açıkça göstermektedir ki, bu dünya için çalışmak ve âhiret için çalışmak birbi­rini tamamlamaktadır. Bu oldukça tabiî, mantıkî ve İslâm'ın hayat felsefesi ile uyumlu bir hakikattir. Âhiretteki hayat, insanın bu ha­yatında yaptıklarına göre şekillenen, bu dün­yadaki hayatın devamı olan bir hayattır.


 

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Kurân ve Dünya
« Posted on: 28 Mart 2024, 16:02:00 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Kurân ve Dünya rüya tabiri,Kurân ve Dünya mekke canlı, Kurân ve Dünya kabe canlı yayın, Kurân ve Dünya Üç boyutlu kuran oku Kurân ve Dünya kuran ı kerim, Kurân ve Dünya peygamber kıssaları,Kurân ve Dünya ilitam ders soruları, Kurân ve Dünyaönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes