> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Tıp
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Tıp  (Okunma Sayısı 709 defa)
05 Haziran 2012, 22:17:18
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 05 Haziran 2012, 22:17:18 »



27- Tıp

Diğer bilimler gibi, tıp ilmi de itici gücünü Kur'an ve onun felsefesinden almıştır. Yine diğer bilimlerde olduğu gibi ahenk ve den­ge prensibleri burada da işlemiş ve tıp ilmi­ni etklerniştir. Önceden tartışıldığı gibi, ta­biattaki uyum ve denge prensibi İslâm tara­fından kabul edilen ve İslâmî araştırmaların her sahasını kapsayan evrensel (külli) bir prensiptir. Bundan dolayı "Bünyeler ile mi­zaçlar arasındaki ilişkinin tabiata İslâmî yön­den bakışın bir parçası olması" (Islamic Sci­ence, s, 153-184), şaşılacak bir durum değil­dir. Bu görüş İslâm tıbbına ait araştırma ve çalışmaları etkilemiştir. Böylece, "Tıbbî pren-siblerin de, diğer İslâmî İlimlerde olduğu gi­bi, kökleri Isîâmî imandadır. (Islamic Scien­ce, s. 153-184) ifadesinin gerçekten uzak ol­duğu söylenemez. Aslında, bütün tıp ilmi, Kur'an araştırmaları ve tslâmî inanç ile sıkı bir ilişki içerisindedir. Tıbbî sahadaki bütün araştırmalar ise, Hz. Peygamber 'ın top­lum sağlığı (hijyen) ve sıhhatli yaşamaya ait hadisleri ve Kur'an'm emirleri dolayısı ile İs­lâmî inancıyla ilişkidedir. Bu cümleden ola­rak İslâm şeriatı, yıkanmaya, temizlenmeye, genel hijyene, beslenme alışkanlıklarına, sağ­lıklı besinlere ve "vücudu ve vücut sağlığını etkileyen diğer bütün unsurlara" (Islamic Science, s. 153-184) ait direktif koymuştur.

Yine, burada tıp ile îslâm arasında, başka bir anlamda da çok sıkı bir bağ olduğu görül­mektedir. İnsan vücudu, ruhun meskeni ola­rak düşünülür ve dolayısıyla "can ve ruh ile sıkı bir işbirliği halindedir." (Islamic Scien­ce, s. 153-184). Burada bir ikilem göze çarpar. İlkinde, vücut, meşhur darbı mesele göre (el-insan remz el-vücud) varoluşun sembolüdür. Burada beden ruh ve cana son derece muh­taçtır. Çünkü bu alemde ruh ve can olma­dan beden insan olmaz. İkincisinde insan, mevcut olabilmesi için dış yapısını iyi ve sıhhatli bir durumda sürdürmeye mecburdur. Bu bakımdan iç yapısının mevcudiyeti ( can ve ruhj öncekine yani bedene muhtaçtır. Bundan dolayı, insanın iç ve dış yapısı yö­nünden sıhhatli bir durumda olabilmesi için vücut bakımı ve sıhhat, tıp ve din için önemli bir mesele haline gelmiş olur. "Müslüman tabipler, bütün varoluş düzenleri ile bir ya­ratığın diğeri üzerindeki karşılıklı etki ve tep­kileri arasındaki uygunluğun farkındaydılar. Onlar, bundan dolayı tıbbın konusunu teş­kil eden insanı, ruh ve can yoluyla iç ve makrokozmİk hiyerarşi İçerisinde de diş yapısı iti­barıyla nazar-ı dikkate aldılar. Ve yine bu müslüman tabipler, tıp prensiblerini bilimin ve onun işaretleri olan metafizik ve kozmo­lojinin prensipleri içerisinde araştırmışlardır. İslâmî tıbbın tarihi orijininde ne olduğu, onun dayandığı prensipler, îslâm metafiziği ve kozmoloji biliminin yardımı olmadan an­laşılmaz." (Islamic Science, s. 153-184).

İlk müslümanları tıbbî çalışmalara yönelten ikinci etken bizatihi insan vücudu İdi. İnsan vücudunun anatomi ve fizyolojisi, filozof, ilâhiyatçı ve tabiplere geniş bir çalışma sa­hası sağladı. Kur'an çalışmaları da insan vü­cuduna ait çalışmaları teşvik etti, zira insan vücudu Allah'ın ayetlerinden biri idi. İnsan en mükemmel ve asil yaratık olduğundan, onun vücudunu ilgilendiren araştırmalar, Al­lah'ın hikmetlerini doğru bir şekilde anla­mak için lüzumlu ve Önemli kabul edilmiş­tir. Kur'an-ı Kerim, insanı, Allah'ın hikmet­lerini bulabilmek ve yaratılış gayesini tama­men kavrayabilmek için kendisine ait yara­dılış hadiselerine bakmaya davet eder. O Al­lah'ın alâmetlerini, insanın içinde takdim eder. ' 'Arzda da gerçekten tasdik edenler için birçok ibretler var. Nefislerinizde de birçok alâmetler var. Halâ görmez misiniz?" (51: 20-21). Rum Suresi'nde şunları görürüz: "Si­zi topraktan yaratması Allah'ın kudretine de­lâlet eden alâmetlerdendir. Sonra da insan olarak çoğalıp yayılırsınız." (30: 20). Yine Fissilet Suresi'nde: "O'nun hak olduğu mey­dana çıkıncaya kadar onlara hem yeryüzü et­rafında, hem bizzat nefislerinde ayetlerimizi göstereceğiz." (41: 53) ifadelerini buluruz. jjac Suresİ'nde de şunları okuruz: "Ey in­sanlar! Eğer yeniden yaratılacağınız hakkın­da şüphede iseniz (düşünün) biz sizi toprak­ın yarattık; sonra bir nutfeden; sonra pıh-tılaşmış bir kandan; sonra belli belirsiz bir et parçasından ki size kudret ve hikmetimizi beyan edelim.' (22: 5).



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Tıp
« Posted on: 29 Mart 2024, 02:54:29 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Tıp rüya tabiri,Tıp mekke canlı, Tıp kabe canlı yayın, Tıp Üç boyutlu kuran oku Tıp kuran ı kerim, Tıp peygamber kıssaları,Tıp ilitam ders soruları, Tıpönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes