> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Mükayeseli İbadetler İlmihali > Matrahın Tespiti Usulleri
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Matrahın Tespiti Usulleri  (Okunma Sayısı 4026 defa)
26 Ağustos 2012, 15:17:07
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 26 Ağustos 2012, 15:17:07 »



2- Matrahın Tespiti Usulleri: [511]

 

Vergi borcunun hesaplanması amacıyla, matrahların tayin ve tespitinde çeşitli vergilere göre değişik usullere yer verilmiştir. Bu usuller, başlıca iki grupta toplanabilir:

1) Vergilendirilecek unsurun miktar olarak doğrudan doğru­ya bulunmasında imkân veya uygunluk görülmeyen hallerde, bu unsurun mevcudiyet ve miktarına karine ve emare sayılan dış alâmetlerin idarece matrah olarak alınması ve bazı esaslara göre matrahın idarece takdir edilmesi, birinci grubu;

2) Buna karşılık, vergilendirilecek unsurun doğrudan doğ­ruya Kılunmasına imkân veya uygunluk görülen hallerde, matra­hın mükellefin kendisi veya ilgili üçüncü bir şahıs tarafından tes­pit edilerek vergi dairesine bildirilmesi ikinci grubu oluşturur.

Bu gruplardan birincisi Karineler Usulü, ikincisi de Beyan Usulü başlıkları altında incelenebilir:

 
Karineler Usulü:

 

Vergi hukukunda karineler usulü, vergilendirilecek gelir veya serveti (vergilendirilecek unsuru) belirttiği varsayımına göre, bazı dış alâmetlerin matrah olarak alınması ve değerlendirilmesi­dir. Karineler usulü, üç şekilde incelenebilir:

 
Dış Alâmetler Usulü:

 

Mükelleflerin gelir veya servetlerine karine sayılan bazı dış alâmetlerin, vergi matrahı olarak seçilmesi usulüdür. Küçük sanat erbabı veya perakendecilerden bunların nev'ilerine ve şehrin nüfu­suna göre vergi alınması dış alâmetler usulüne bir örnektir.

Mükelleflerin gerçek kazanç ve iratları veya servetleri bakı­mından olumlu bir anlam taşımayan, dolayısıyla adaletsiz ve ve­rimsiz bir dış alâmetler usulüne zamanımız vergi sistemlerinde ar­tık pek raslanmamaktadır.

 
İdarece Takdir Usulü:

 

Bu usulde, dış alâmetlere bağlanmak yerine, matrahın tayin ve tespiti konusunda idarenin takdir hakkı vardır. Vergi idaresi, u takdir hakkını, mükellefle ilgili bazı karinelere dayanarak kişisel vergileme unsurlarını tespit yoluyla kullanır. İdarece takdir usulü, bir fabrikanın üretimini tespit etmek amacıyla, o fabrikadaki makine  sayısı, bunların gücü, işçi  sayısı, kullanılan ham­madde miktarı gibi karinelere bakılarak matrahın bulunması için uygulanabilir

Vergi Usul Kanunu hükümleri çerçevesinde uygulanan ikmalen ve re’sen vergi tarhı ile idarece verginin tarhı şekillerini, idarece takdir usulüne örnek olarak kısaca belirtebiliriz:

 
İkmalen Vergi Tarhı:

 

Her ne şekilde olursa olsun, bir vergi tarh edildikten sonra, bu vergiye ilişkin olarak meydana çıkan ve defter, kayıt ve belge­lere veya kanunî ölçülere dayanılarak miktarı tespit olunan bir matrah veya matrah farkı üzerinden alınacak verginin tarh edil­mesidir. [512] Genel olarak sözleşme, makbuz, faturalar ve defterler gibi yazılı metinler maddî delil sayılır. Denetim sıra­sında bu belgelere göre beyan dışı kaldığı anlaşılan matrah farkı üzerinden yapılacak tarh işlemi ikmalen tarhtır.

 
Re'sen Vergi Tarhı:

 

Vergi Usul Kanununun verdiği tanıma göre, “Re'sen vergi tarhı, vergi matrahının tamamen veya kısmen defter kayıt ve bel­gelere veya kanunî ölçülere dayanılarak tespitine imkân bulunma­yan hallerde, takdir komisyonlarınca tespit edilen matrah veya matrah kısmı üzerinde vergi tarhedilmesidir (m. 30). Bu tarh şekli, aslında arızî bir nitelik taşır; çünkü belirli bir vergide matrahın tespitiyle ilgili olmayıp, beyana dayanan vergilerde matrahın maddî delillerle tespitine imkân bulunmayan durumlarda bu usule başvurulur. Vergi beyannamesi kanunî sürenin sonundan başlaya­rak 15 gün geçtiği halde verilmemiş olursa, süre içinde verilmekle beraber beyannamede matraha ilişkin bilgiler gösterilmemişse... re'sen vergi tarhına gidilebilir.

 
Verginin İdarece Tarhı:

 

İkmalen ve re'sen vergi tarhı dışında kalan hallerde, mükel­leflerin verginin tarhı için vergi kanunlarıyla tespit edilen zaman­larda başvurmamaları veya kendilerine yüklenen mecburiyetleri yerine getirmemeleri nedeniyle zamanında tarh edilmeyen vergi­nin kanunen belli mattrahlar üzerinden idarece tarhedilmesidir. [513]

Buraya kadar açıklanan takdir usullerinde ortak ölçü, mat­rahların her mükellef için ayrı ayrı tayin ve tespit edilmesi ve her mükellefin kendisi için takdir edilen matrah miktarına, yetkili mercilerde itiraz edebilmesidir. Buna karşılık, karineler usulünün diğer bir şekli olan götürü usulde, matrahlar belirli mükellef grup­ları hakkında birlikte tespit edilir ve mükelleflere matrahın mik­tarına değil, dahil edildikleri derecelere itiraz hakkı tanınır.

 
Götürü Usul (Forfait):

 

Matrahın dış alâmetlere göre veya idarece takdiri yerine, ida­renin mükellefle anlaşarak veya belirli bir mükellef grubu hak­kında genel olarak tespit edilmesi şekline götürü usul denir. Bu ısulde, matrahın gerçek miktarının bulunamaması dolayısıyla, karinelere dayanılarak ve bir nevi pazarlıkla, idare ve mükellefle­rin, tahmini bir miktar üzerinde anlaşmaları yoluyla matrah tespit edilir.




[511] Erginay, Vergi Hukuku, s. 75-82.

[512] VUK, m. 299.

[513] VUK, mükerrer s. 30.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Matrahın Tespiti Usulleri
« Posted on: 19 Nisan 2024, 04:26:37 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Matrahın Tespiti Usulleri rüya tabiri,Matrahın Tespiti Usulleri mekke canlı, Matrahın Tespiti Usulleri kabe canlı yayın, Matrahın Tespiti Usulleri Üç boyutlu kuran oku Matrahın Tespiti Usulleri kuran ı kerim, Matrahın Tespiti Usulleri peygamber kıssaları,Matrahın Tespiti Usulleri ilitam ders soruları, Matrahın Tespiti Usulleriönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes