> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Mükayeseli İbadetler İlmihali > Zekâtı Doğuran Olay
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Zekâtı Doğuran Olay  (Okunma Sayısı 551 defa)
26 Ağustos 2012, 15:20:39
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 26 Ağustos 2012, 15:20:39 »



9. BÖLÜM ZEKÂTI DOĞURAN OLAY
30. Zekâtı Doğuran Olay:

Vergi mevzularının, kanunlarda gösterilmiş olması, genel olarak, bir malî sonuç yaratmaz. Bir vergi borcunun meydana gel­mesi için, bazı şartların gerçekleşmiş olmasına bakılır. Bu sebeple, bir vergi yükümünün veya vergi borcunun doğması için, gerçek veya tüzel kişilerin kanunlarda gösterilen mevzularla bir ilişki veya bağlılık halinde bulunmaları gerekmektedir. Buna göre, an­cak bir olay, bir işlem veya bir durum dolayısıyla, mükellef için bir vergi borcu doğar; bunlara Vergiyi Doğuran Olay denir.

Vergi Usul Kanunumuza göre, “Vergi alacağı, vergi kanunla­rının vergiyi bağladıkları olayın vukuu veya hukukî durumunun tekemmülü ile doğar” (m. 19/1).” Şu halde, bir arazi veya binaya malik olmak, bir gelir elde etmek, üretim veya bir hukukî mu­amele yapmak, bunlarla ilgili kişiler bakımından sırasıyla arazi, bina, gelir, üretim veya hukukî muamele vergisi borcunu doğurur.

Fakat bazan vergiyi doğuran olayın meydana gelmesi gere­ken halde bile, belirli vergi borcunun doğması için, sonuç alınmış olmalıdır. Örneğin bir avukat veya doktorun, yaptıkları hizmetler dolayısıyla alacakları ücretler, gelir vergisinin doğmasını gerekti­rir; ancak bu ücretlerin vergisi, bilfiil elde edildikleri zaman içinde doğar. İlgililer ücretleri elde edemezlerse, vergi borcu da meydana gelmez. İstihsal muamelesi, vergiye tâbi bir muameledir; fakat vergi borcunun doğması için, imal edilen malın satılmış ol­ması gerekir. Bu mal satamazsa, vergi borcu doğmaz. Bununla be­raber, gelirin elde edilmesi demek, mutlaka ilgilinin eline para geçmiş olması demek değildir. Paranın, alacaklının tasarrufuna geçmiş veya namına bankaya yatırılmış olması yeterlidir.

Bütün bunlara rağmen, vergi borcunun doğuş zamanı hak­kında bazı görüş farkları vardır. Vergi borcu acaba vergi kanunu­nun bu borcu bağladığı olay veya hukukî muamelenin vukuu za­manında mı doğar; yoksa vergi dairesinin verginin hesaplanması için yaptığı tarh muamelesi zamanında mı doğar? Mükellef bakı­mından vergi borcunun veya devlet bakımından vergi alacağnın doğuş zamanının tespit edilmesi büyük bir önem taşır. Bunun sebep­leri,  şöylece sıralanabilir:

a) Hangi vergi kanununun uygulanacağı, yukardaki hallere göre belirlenecektir.

Vergi borcunun ilgili olay ve muamelelerin meydana geldiği zamanda doğduğu kabul edilirse, bu zamanda yürürlükte olan vergi kanunları; buna karşılık, vergi borcunun, miktarın tespiti için vergi dairesince yapılacak tarh zamanında doğacağı kabul edilirse, böyle bir tarhın yapıldığı zamanda yürürlükte olan vergi kanunları uygulanacaktır. Uygulama zamanları arasında vergi kanunların­da oran, matrah ve muafiyet, istisna değişiklikleri yapılmış olduğu takdirde, verginin şu veya bu zamanda doğmuş olmasına göre vergi miktarlarında farklar olacaktır.

b) Zamanaşımı bakımından da vergi borcunun doğuş zama­nına göre değişik sonuçlar meydana gelir. Vergi borçları,  belirli bir süre içinde tahakkuk ettirilmezlerse, tahakkuk zamanaşımına uğrar ve tabiî borç haline gelir. Zamanaşımı süresi, vergi borcunun doğduğu andan (veya bu anı takip eden takvim yılı başından) baş­lar. Şu hale göre, vergi borcu, vergi olayının meydana gelmesi anında doğarsa, zamanaşımı, bu andan; miktarın vergi dairesince tespit edilip ilgiliye bildirilmesi anında doğarsa, bu tarihten başla­yacak demektir.

Vergi borcunun doğuş zamanı bakımından yukarıda belirti­len konuların başlıca iki görüşe yer verdiğini söyleyebiliriz. Bi­rinci görüşe göre vergi borcu, kanunun her vergiyi bağladığı özel bir olayın meydana gelmesi anında doğar. Bu bakımdan verginin doğuşu anında hangi kanun yürürlükte ise o kanun uygulanır; ta­hakkuk zamanaşımı da, bu doğuş anında başlar. Bizim Vergi Usul Kanunumuzun kabul ettiği şekil budur (m. 19). İkinci görüşe göre bir borç, ancak miktarı bilindiği anda doğabilir. Hiç olmazsa bazı vergilerde vergi borcu, bunun tarh ve tahakkuk işlemi dolayısıyla miktarının tespit edildiği anda belli olur.

Bütün bunlara rağmen, vergi borcunun doğuşu, esas itiba­rıyla, ilgili olayın meydana gelmesi veya hukukî durumun te­kemmül etmesi zamanına bağlanmaktadır. [503]

Zekâtı doğuran olayla ilgili açıklamalar, -konunun bütünlü­ğünü bozmamak için- genellikle zekât mevzuu malın nitelik­leri ve tek tek her zekât mevzuu incelenirken yapıldığından, burada tekrara gerek yoktur. [504]




[503] Erginay, Kamu Maliyesi, s. 31-33; Nadaroğlu, Kamu Maliyesi Teorisi, s. 233-234; Sur, Fadıl Hakkı: Maliye Dersleri, (Ankara, 1949), s. 199.

[504] Bkz. yukarıda 25.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Zekâtı Doğuran Olay
« Posted on: 28 Mart 2024, 14:03:53 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Zekâtı Doğuran Olay rüya tabiri,Zekâtı Doğuran Olay mekke canlı, Zekâtı Doğuran Olay kabe canlı yayın, Zekâtı Doğuran Olay Üç boyutlu kuran oku Zekâtı Doğuran Olay kuran ı kerim, Zekâtı Doğuran Olay peygamber kıssaları,Zekâtı Doğuran Olay ilitam ders soruları, Zekâtı Doğuran Olayönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes