> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Semerkand Aylık Tasavvuf Dergileri > Kitaplık > Akâid-i İslâmiyye
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Akâid-i İslâmiyye  (Okunma Sayısı 3008 defa)
02 Ağustos 2012, 07:31:10
Zehibe

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 31.681



Site
« : 02 Ağustos 2012, 07:31:10 »



Kitaplık


Abdullah Can | Haziran 2012 | KİTAPLIK   

AYIN KİTABI
AkÂid-i İslâmiyye

Erzurumlu İbrahim Hakkı k.s. / Şerheden: Ahmet Efe, Semerkand Yayınları


Tanzimat dönemi, Osmanlı’ya Batılı fikirlerin ilk defa çok yönlü, yıkıcı bir şekilde girdiği dönemdir. Fakat o günlerde bu fikirlere karşı, devletin köhnemesine rağmen çok güçlü ve zinde bir savunma vardır. Zira İslâmî ilimler ve dolayısıyla itikad pekişmiş bir güven duygusu teşkil etmektedir. Ufak ufak edebiyata ve köşe yazılarına yansıyan bâtıl fikirlere hemen ertesi gün onlarca alim ve yazarın ikna edici reddiyeler yazdığı görülür. Mesela zamanına göre bir Batıcı olarak bilinen Namık Kemal, İslâm’ın gelişmeye engel olduğunu ileri süren Ernest Renan’a muhteşem bir reddiye yazmıştır. Namık Kemal’i, Renan karşısında güçlü kılan unsur ilminden ziyade sağlam itikadı ve bu itikadın verdiği güvendir.

Günümüzde ne yazık ki İslâm’a aykırı fikirlere karşı yeterince güçlü şekilde karşı çıkamıyoruz. Çünkü müslüman entelektüeller olarak duruşumuzu, mukavetimizi artıran itikad yönümüz zayıf. Bırakalım batılı fikirleri, içimizdekilerin cahilliklerinden ortaya attığı, kolayca tashih edilecek mevzularda bile sesimiz gür değil.

Son asırdaki alimlerimizden Mehmet Emin Saraç Hoca, bir söyleşisinde şimdiki halimizi şöyle izah ediyor: “Hakikaten o zamanda yetişen alimlerin hissiyatı bambaşkaydı.

Gördüğümüz hocaefendilerin efkâr ve adabı bambaşkaydı. O nesil geçti gitti. Yeni mekteplerimiz maalesef öyle insanlar yetiştiremedi. Evvela İslâmî ilimleri hakkıyla, itikad ederek tedris vardı… Müderris efendilerin o ilimleri hakkıyla beyan etme kudreti vardı. Ama şimdi ne itikaden ne de iktidaren sadra şifa okullarımız kalmadı.”

Aslında sağlam bir itikad için öyle uzun uzadıya ilim öğrenmeye gerek yoktur. İmanın temeli kelime-i şahadet ve Âmentü cümlesidir. Bu esaslar hürmetle, hulus-i kalple tasdik ve takrir edilince sarsılmaz hale geliriz.

Osmanlı coğrafyasında eskiden beri yaygın şekilde Ömer Nesefî hazretlerinin akaidle alakalı risalesi okutulmuştur. Bunun yanında daha çok halkı irşadı ile meşgul olan Allah dostlarının birçoğunun küçük akaid risaleleri yazdıklarını görürüz. Mesela Mevlâna Abdurrahman Câmî’nin Farsça “İtikâd-nâme”si, Cemaleddin Halvetî’nin Türkçe “Risale-i İslâmiyye”si, Ahmed-i Hânî’nin Kürtçe “Akîde-i İman” ve özellikle Nakşibendî büyüklerinden Mevlâna Halid-i Bağdadî, Seyyid Taha Hakkarî ve Şeyh Fethullah Verkanisî’nin (Allah cümlesinin sırrını mukaddes kılsın) Kürtçe kaleme aldıkları küçük risaleler itikada verdikleri önemi gösteriyor. Anlaşılıyor ki birer halk mektebi olan dergâhlarda itikada büyük önem verilmiş.

Bu eserlerden biri de Erzurumlu İbrahim Hakkı hazretlerinin yüz on dört beyitten oluşan “Akâid-i İslamiyye Manzumesi”. Özellikle Doğu Anadolu bölgesinde çok yaygın okutulan, hatta ezberlenen bu eser, sade bir dille akaide dair mevzuları içeriyor. Bu manzume geçtiğimiz aylarda Ahmet Efe tarafından güzelce şerhedilerek yayınlandı. Efe, şerhi nasıl hazırladığını şöyle anlatıyor:

“Bundan otuz beş yıl kadar evvel, okullarımızın yaz tatiline girdiği bir sırada, kasabanın müftüsü babam, küçük kardeşimle bana bu risaleyi beyit beyit yazdırıp ezberletmiş ve bu arada beyitlerle ilgili geniş açıklamalar yapmıştı. Biz sadece beyitleri yazmış, şerhlerini bir kenara not etmemiştik. İşte otuz beş yıl sonra bir grup arkadaşımızla sohbet ederken bu risaleden söz açıldı ve onlarla, ilgili beyitleri okuyup açıklama arzusu doğdu. İki ay kadar devam eden bu sohbet toplantılarından sonra kardeşlerimiz, beyitlerin açıklamalarının da bulunduğu küçük bir kitap hazırlanmasını teklif ettiler. Hemen çalışmalara koyulup yine iki aydan fazla süren bir mesai ile bu kitapçığı hazırladık.”

Ahmet Efe’nin tevazu ile kitapçık dediği eser iki yüz otuz sayfa civarında. Sade dili ve akıcı üslubuyla bir başucu kitabı. Münferiden veyahut ders halkalarında bu veya benzeri eserler mutlaka okunmalı, alışkanlık haline getirilmeli.

AYIN GÜNDEMİ
Uygulamalı ve Alıştırmalı Kur’an Alfabesi

Eyyüp Beyhan, Semerkand Yayınları


Yaz mevsimi çocuklarımızın elifbayı bitirip yeteri kadar Kur’an öğrenmesi için büyük bir fırsat. Hocaları kadar biz de ilgilenmeliyiz çocuklarımızla. Moral ve teşvik yönünden olduğu kadar elifba kitaplarını da özenle seçmeliyiz. Aslında bu konuda hazırlanmış her eser kıymetlidir. Fakat kolay öğreten, alıştırmalı ve uygulamalı bir kitap olarak Eyyüp Beyhan’ın “Kur’an Alfabesi” önemli bir seçenek olarak önümüzde duruyor.
Müminlerin Baharı, Recep Şaban Ramazan

Hüseyin Okur, Semerkand Yayınları


Okumaya pek vakit ayıramadığımızdan kısaca yazılmış kitaplar tam bize göre. Özellikle Hüseyin Okur’un akaid, ibadet ve muamelat konularında hazırladığı birçok güzel kitap ve kitapçık var. Bunlardan biri de içinde bulunduğumuz üç ayları anlatan “Müminlerin Baharı Recep Şaban Ramazan” adlı eseri. Recep, şaban ve ramazan aylarının sırayla ibadet ve faziletleriyle anlatıldığı bu eser, bu kutlu zamanda birkaç kez okunsa yeridir.
Çocuklar İçin Resimli Elifba Kartları

Mavi Uçurtma Yayınları


Etkili bir öğrenim için oyun ve görsel hafıza yöntemi önemli bir araçtır. Mavi Uçurtma Yayınları’nın güzel bir çizim ve tasarımla hazırladığı “Resimli Elifba Kartları” kolay öğrenilen Kur’an harfleri ve harflerin resimlenmiş harekeli halleriyle çocuklar kadar yetişkinlere de hitap ediyor.

YENİ ÇIKANLAR

Nüzhetü’l-Ervah, Farsça Divançe ve Türkçe Şiirler

Ömer Nasuhi Bilmen, Semerkand Yayınları


Ömer Nasuhi Bilmen, ülkemizin son yüzyılda yetiştirdiği en önemli alimlerden biridir. O fıkıh, hadis, tefsir, kelam ve tarih sahasında yazdığı usûl ve fürua dair eserleriyle bilinir. Fakat gençlik yıllarında yazdığı bir kısa romanı ve Farsça-Türkçe şiirlerden oluşan bir divançesi vardır. Daha önce romanı okura sunan Semerkand Yayınları, “Nüzhetü’l-Ervâh” adlı bu kıymetli divançeyi hem arap alfabesi, hem latin alfabesine çevrilmiş hali ve hem de şiirlerin Türkçe tercümesiyle birlikte yayınladı.
Küçük Kahramanlar Osmanlı’nın Kuruluşunda

Yunus Emre Özsaray, Semerkand Çocuk


Çocukluk ve ilk gençlik yılları 60’lı, 70’li yıllara denk gelen birçok yazarın ilk okudukları kitapları anlatırken, Batı ürünü çizgi romanlardan bahsettiğini görürüz. Bu durum doksanlı yıllara kadar böyledir. Aslında ecdadımız kendi kültürümüzün eseri olan destan, masal ve hikâyeler üretmişken biz bunu devam ettirememişiz. Hz. Ali Cenkleri, Battal Gazi, Kerem ile Aslı, Aşık Garip vb. eserler yazmışlar. Biz de yenilerini üretmeliyiz. Genç öykücü Yunus Emre Özsaray, “Küçük Kahramanlar Osmanlı’nın Kuruluşu’nda” kitabıyla heyecanlı güzel bir seriyi müjdeliyor. Yazar, beş afacan kahramanın peşinde Osmanlı’nın kuruluşuna doğru maceraya çıkacak okurları arıyor.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Akâid-i İslâmiyye
« Posted on: 29 Mart 2024, 18:41:43 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Akâid-i İslâmiyye rüya tabiri,Akâid-i İslâmiyye mekke canlı, Akâid-i İslâmiyye kabe canlı yayın, Akâid-i İslâmiyye Üç boyutlu kuran oku Akâid-i İslâmiyye kuran ı kerim, Akâid-i İslâmiyye peygamber kıssaları,Akâid-i İslâmiyye ilitam ders soruları, Akâid-i İslâmiyye önlisans arapça,
Logged
08 Ocak 2015, 22:53:20
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #1 : 08 Ocak 2015, 22:53:20 »

Esselamu aleykum.Rabbim razı olsun paylaşımdan Reyyan abla.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
« Son Düzenleme: 08 Ocak 2015, 22:53:48 Gönderen: Ceren »
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes