> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Usulü Fıkıh Eserleri > İslami Hükümlerin Esas ve Hikmetleri  > IHTÎYAT GÖSTERMEK
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: IHTÎYAT GÖSTERMEK  (Okunma Sayısı 789 defa)
20 Ağustos 2011, 13:02:02
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« : 20 Ağustos 2011, 13:02:02 »



MASLAHATLARI ELDE ETME VE MEFSEDETLERİ ORTADAN KALDIRMA KONUSUNDA IHTÎYAT GÖSTERMEK


Dinin elde edilmesini emrettiği maslahatlar iki türlüdür:

Birinci Tür: Elde edilmesi vacip olan maslahatlar. İkinci Tür: Elde edilmesi mendup olan maslahatlar.

Dinin kaldırılmasını emrettiği mefsedetler de iki türlüdür:

Birinci Tür: Mekruh mefsedetler. ikinci Tür: Haram mefsedetler

Din, mekruh ve hşram mefsedetleri ortadan kaldırma konusunda ihtiyat gösterdiği gibi meridup ve vacip maslahatları elde etme konusunda da ihti­yat göstermiştir.'

[İhtiyat Çeşitleri]

ihtiyat iki çeşittir:

Birincisi: Mendup İhtiyat Buna vera' adı verilir. Buna örnek olarak şu durumları sayabiliriz:

Uykudan uyandıktan sonra elleri su kabına sokmadan önce üç kere yıka­mak.

Kaynaklan birbirine yakın olduğunda alimlerin görüş farklılığından çıka­rak hepsinin kabul ettiği şekli esas almak,

Anlaşmazlık durumlarında hakimlerin, tarafların arasını ıslah etmesi,

Var olduğu zannedilen her türlü mefsedetten kaçınmak ve var olduğu zannedilen her türlü maslahatı elde etmek.

Buna göre bir kimse herhangi bir akitte, akdin herhangi bir şartında ya­hut rüknünde şüphe ederse akdi tüm şartlan ve rükünleri ile yeniden yap­malıdır.

Bir kimse bir ibadeti tamamladığında aradan uzun zaman geçtikten son­ra ibadetin rükünlerinden veya şartlarından herhangi birini yapıp yapmadı­ğında şüphe etse vera'ya uygun olan ibadeti yeniden yapmasıdır.

Bir kimse bir başkasını herhangi bir borçtan, tazirden, had veya kısas ce­zasından ibra edip etmediğinde şüphe etse hasmını bunlardan ibra eder. Böylelikle hem iyilik yapanların sevabına kavuşur, hem de hasmı kesin ola­rak bu haklardan kurtulmuş olur.

Kişi kölesini azat edip etmediğinde veya cinsel ilişkiden önce karısını bo-şayıp boşamadığında nikah ve azat işlemlerini yenilemelidir.

Kişi boşama işlemini cinsel ilişki öncesinde mi sonrasında mı yaptığında şüphe etse, iddet sona ermemişse ric'at ve nikah işlemini yenilemeli, iddet sona ermişse yalnızca nikahı yenilemelidir.

Bir kimse karısını bir kere mi İki kere mi boşadığmda şüphe etse, vera'a uyarak nikahının devam etmesini istiyorsa "eğer karımı iki kere boşamamış-sam o boş olsun" demek suretiyle, boşamayı ikinci boşamanın meydana gel­memiş olmasına bağlayarak karısını bir kez daha boşasm. Böylelikle karısını iki kere boşamamış olur.

Bir kimse karısını boşadıktan sonra boşamanın ric'î mi yoksa hul' yoluy­la mı olduğunda şüphe etse karısına dönerek nikahını yenilemelidir. Çünkü boşama ric'î ise karısına dönmek suretiyle bunu telafi etmiş olur, hul' ise ye­ni nikah yapmak suretiyle bunu telafi etmiş olur.

Zekât, keffaretler veya borçlan ödemede kullanılan mal ve paranın helal olup olmadığında şüphe eden kişi bunları yeniden ödemelidir.

Kişi abdest aldığını kesin olarak bildiği halde abdesti bozup bozmadı­ğında şüphe etse, vera'a uygun olan abdestini bozup yeniden abdest alma­sıdır. Abdestini bozmadan abdest alırsa tercih edilen görüşe göre vera' gerçekleşmiş olmaz. Çünkü söz konusu durumda abdestsizliği ortadan kaldırma niyetini kesinleştirmesi mümkün olmaz. Abdestin var olması ni­yeti kesinleştirmesine engel olur. Nitekim benzer bir şekilde Şaban ayının devam etmesi bu ayın otuzuncu gecesi Ramazan orucuna kesin olarak ni­yet etmeyi engeller. Bu, Şafiî mezhebinin temel prensiplerinden biri olan "Asıl istıshabı bazı meselelerde kesin niyete ve tasarrufun geçerli olmasına engel olur" kaidesine uygun bir hükümdür. Diğerleri ile bunun arasın­da bir fark yoktur.

Kişi, erkeklik organından gelen sıvının meni mi yoksa mezi mi olduğun­da şüphe etse, önce eşiyle cinsel ilişkide bulunup sonra gusletmelidir. Böyle­likle gusül niyetini kesin yapabilir. Cünüp olmadan guslederse bu yıkama yalnızca abdest organları için geçerli olur. Çünkü abdest organları dışındaki organlarda temizliğin asıl olması, gusül niyetinin kesinleştirilmesine engel olur.

Bunun benzeri çoktur. Tüm bu konularda esas olan ilke: "Şüphe veren şe­yi bırakıp şüpheli olmayanı esas almak"tır. Şüpheli şeyleri terkeden kişi di­nini ve şahsiyetini korumuş olur.

İkincisi: Vacip İhtiyat

Bu, vacipliği kesin olan birşeyi elde etmeye veya haramlığı kesin olan bir şeyi ortadan kaldırmaya vesile olduğu için riayet edilmesi vacip olan ih­tiyattır.

Maslahat vacip ve mendup arasında bulunsa ihtiyata uygun olan bunu vacibe hamletmektir. Böylelikle kişinin zimmetini sorumluluktan kurtarma­sı gerçekleşir. Eğer maslahat Allah katında vacip ise kişi zaten onun masla­hatım elde etmiş olur, mendup ise onun maslahatım elde ettiği gibi vacibe ni­yet etme sevabını da almış olur. Çünkü iyiliğe niyetlendiği halde onu yapa­mayan kişi için bir sevap yazılır.

Mefsedet mekruh ve haram arasında bulunsa, ihtiyata uygun olan bunu harama hamletmektir. Eğer mefsedet Allah katında gerçekten haram ise kişi kaçınmakla zaten ondan kurtulmuş olur. Haram değil ise en azından mek­ruh mefsedetten kurtulmuş ve haramdan kaçınma niyetinden dolayı da se­vap kazanmış olur. Vacibi yapmak mendubu yapmaktan daha faziletli oldu­ğu gibi haramdan kaçınmak da mekruhtan kaçınmaktan daha faziletlidir.

Vacip bir fiilin maslahatını elde etme konusunda ihtiyat gösterme ile ilgi­li şu örnekler zikredilebilir:

1- Bir kimse beş vakit namazdan birini unuttuğu halde hangisi ol­duğunu bilemese beş vaktin tümünü kaza etmelidir ta ki diğer dört va­kit fazladan kılarak da olsa vacip olanın maslahatını kesin olarak elde etmiş olsun.

2- Bir kimse namazın rüku, secde veya rükünlerinden birini unutsa ancak hangisi olduğunu bilemese vacibin maslahatını elde edebilmek için ihtiyaten, kesin olarak bildiği şeyi esas alarak namazını tamamlar. Kesin olarak bilmen şeyi esas almak, iki durumdan daha zor olanını esas alıp fiili ona göre yapmaktır. Örneğin kişi terkettiği rüknün birin­ci rekâtta mı ikinci rekâtta mı olduğunda şüphe etse bu rüknü ilk re­kâtta terketmiş olduğunu kabul ederek namazını ona göre kılar, çün­kü bu diğerine göre daha zordur.

3- Hünsa-i müşkil,[23] Örtünme vacibinin maslahatını elde etmek için ihtiyaten namazda kadınların örtünmesi gibi Örtünür.

4- Müslümanların ve kâfirlerin cenazeleri birbirine karışsa, müslü-manların yıkama, defin ve kefenleme haklarının yerine gelmiş olması için ihtiyaten tüm cenazeleri yıkar, kefenler ve defnederiz.

Cenazenin kâfir mi müslüman mı olduğu konusunda iki farklı şahitlik ya­pılsa cenazeyi yıkar, kefenler, namazını kılar ve müslüman mezarlığına def­nederiz.

Müslümanların ve kâfirlerin cenazeleri birbirine karıştığında kâfirler üze­rine namaz kılmayız, yalnızca müminler üzerine namaz kılmaya niyet ede­riz. Çünkü kafirler üzerine namaz kılınması haramdır. Şahitlerin çelişmesi durumunda namaz konusu dışında ihtiyat mümkün olmaz.

5- Bir kimseye iki nisaptan biri üzerinden zekat vacip olmakla birlikte hangi tür üzerinden zekatın gerekli olduğunu bilemese, mesela ze­katı ödenecek malın; sığır, deve, dinar, dirhem, buğday, arpa için­den hangisi olduğunu bilemese, sorumluluktan kurtulması için iki tür maldan da zekât ödemesi vaciptir. Bu tartışmaya açık bir konu­dur. Çünkü temel prensip; her iki tür maldan da zekatın vacip olma­masıdır. Beş vakit namazdan birini unutma konusu bu meseleden farklıdır. Çünkü o meselede aslolan her bir namazın kişiye vacip ol­masıdır.

iki nisap türünden zekatın vacip olması gerçekleştikten sonra kişi hangi­sinin zekâtını verdiğinde şüphe etse bu durum iki namazdan birini kılıp da hangisini kıldığında şüphe eden kişinin durumuna benzer.

6- Hac için ihrama giren kişi; ifrad, temettü' veya kıran haclarından hangisini yaptığı konusunda şüpheye düşse, şüphe tavaftan önce meyda­na gelmişse, bu şüpheden kesin olarak kurtulmak için kıran haccı yap­ması gerekir. Böylelikle gerçekte niyet ettiği kıran haccı idiyse sonra­dan kıran yapmış olması zarar vermez. Önceden temettü haccına niyet etmiş idiyse kıran haccı yapmakla umreyi hacca bitiştirmiş olur. Önceden niyet ettiği ifrad haccı idiyse kıran haccına niyet etmesi zarar ver­mez. Kişi ihtiyata uyarak kıran haccı yapmakla her halükârda hac yü­kümlülüğünü yerine getirmiş olur.

7- Bir kadın vefat iddetinin mi boşama iddetinin mi kendisine gerekli olduğunda şüphe etse, sorumluluktan kesin olarak kurtulmak için her iki iddeti de beklemesi gerekir.

8- Bir cariyenin kocası ve efendisi ölse, hangisinin önce öldüğünde şüphe etse, kesin olarak temizlenmiş olmak için hem istibra hem de vefat id­deti beklemesi gerekir.

9- Bir kadın kendisinden gelen kanın âdet kanı mı, istihaza kanı mı olduğunda şüphe etse, sorumluluktan kesin olarak kurtulmak için her na­maz için gusletmesi gerekir. Eğer kanı gerçekte adet kanı ise gusletme­si gerekli değildir. Adetten temizlenmiş ise gusletmesi gereken bir hal­dedir, gusletmekle bunu yerine getirmiş olur.

10- Sürekli olarak şüphe halinde bulunan (âdetinin bitip bitmediğinde sü­rekli şüpheli olan) istihazalı kadına namazların tümü farzdır. Çünkü her bir namaz vaktinde adetinden temizlenmiş olması ihtimali söz ko­nusudur.

11- İstihazalı kadına orucun sorumluluğundan kesin olarak kurtulması için Ramazan ayı ile birlikte bir aylık oruç daha vaciptir. Yine (en uzun temizlik süresi olan) on sekiz gününün içinde yer alan altı günün her birine karşılık iki gün oruç kaza etmesi gerekir. Bu hüküm bazı açılar­dan problemlidir. Şöyle ki; İmam Şafiî kadının hayız müddetinin en üst süresini ve temizlik müddetinin ise en alt süresini belirlemiştir. Onun belirlediği bu süreler ise çok nadiren gerçekleşir. Yine İmam Şa­fiî, düzenli adet gö...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: IHTÎYAT GÖSTERMEK
« Posted on: 06 Mayıs 2024, 19:21:42 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: IHTÎYAT GÖSTERMEK rüya tabiri,IHTÎYAT GÖSTERMEK mekke canlı, IHTÎYAT GÖSTERMEK kabe canlı yayın, IHTÎYAT GÖSTERMEK Üç boyutlu kuran oku IHTÎYAT GÖSTERMEK kuran ı kerim, IHTÎYAT GÖSTERMEK peygamber kıssaları,IHTÎYAT GÖSTERMEK ilitam ders soruları, IHTÎYAT GÖSTERMEKönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes