> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Hz.Süleyman >  Danışmanın önemi
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Danışmanın önemi  (Okunma Sayısı 6684 defa)
04 Mayıs 2011, 14:35:05
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 04 Mayıs 2011, 14:35:05 »



10- Danışmanın (Şûranın) Önemi


Kur'an, Hz. Süleyman'ın mektubunu alan Sebe' kraliçesi­nin, konuyu çevresindeki adamlarıyla görüşmesini anlatıyor. Ancak bunu tenkit etmiyor. Bir başka deyişle onun bu tavrını onaylıyor.

Dikkat edilirse Sebe' kralçesi önemli bir mektup aldığını, bu mektuba onlara danışmadan bir cevap vermek istemediğini söylüyor. Sözlerini de söyle bağlıyor; 'Biliyorsunuz size danışma­dan hiç bir konuda kestirip atmam.'

Kraliçenin 'dediğim dedik', 'benim dediğim olacak' tavrı yok. Adamlarına danışıyor, onlarla istişare ediyor, uygun bir ka­rar almaya çalışıyor.

Kur'an bu tavrını onaylıyor ve bir başka âyette bu yolu mü'minlere tavsiye ediyor:

"...Onların (mü'minlerin) işleri kendi aralarında danışma (şûra) iledir." [378]

Kur'an, Peygamberimize bile, bir takım işlerde insanlara danışmasını, yani konuyu onlarla istişare etmesini tavsiye edi­yor. [379]

İslâmın tavsiye ettiği istişare (danışma) hayatın bütün alanları için geçerli olduğu gibi, yönetim tarzı için de geçerlidir. İslâm, bu prensip iîe katı diktatörlüğe, despotluğa, tepeden buyurmacılığa izin vermemiştir. Danışmayı esas almış, insanların sorunlarını istişare e'derek çözmelerini emretmiştir.

Sebe' kraliçesinin belli ki mel'e (ileri gelenler)den oluşan bir danışma meclisi vardı, işler konusunda onlarla görüşmeler yapıyordu. Kur'an'ın bunu vurgulaması dikkat çekicidir.

Yönetim işlerinde kendilerine danışılan meclise veya kişi­lere, sûra, meşveret meclisi, ihtiyar (seçkinler) meclisi veya parlamento denmesi işin aslını değiştirmez.

İslâm, şûraya, danışmaya, yani bir konuda ehil olan insan­ların fikrine baş vurmayı bu kadar tavsiye ettiği halde, İslâm ale­minde tarihten beri gelen zalim sultanları, buyurgan diktatör zihniyetli kimseleri, tek kişilik veya oligarşiden oluşan sultanizm sultalarını, din ve saltanat adına müslümanlara zulmedenlerin varlığını anlamak mümkün değildir.

Yönetim veya başka işlerde insanlann sorumluluğunu üzerine alanlar için, Kur'an'da Sebe' kraliçesinin onaylanan tav­rı önemli bir örnektir. [380]

 

11- Sebe’ Kraliçesinin Hz. Süleyman'ın Daveti Karşı­sındaki Tavrı
 

Sebe' kraliçesi bir sultandır, bir devleti yönetmektedir. Emrinde adamları ve orduları vardır. Adamlarının ifadesine ba­kılırsa, zenginler ve güçlüler, yani savaşacak güçleri vardır.

Ancak Hz. Süleyman'ın bir kral değil bir Allah (c.c.) elçisi olduğunu anlayan kraliçe, onunla savaşmayı değil, İşte anlayan, idrak eden, ilâhi davetin ne olduğundan ha­berdar olan akıllı kimseler böyle yaparlar. Dünyada izzeti, Ahirette kurtuşu böyle bulurlar.

Tarih boyunca niceleri peygamberlerin davetlerine kulak asmadılar, kimisi iktidarına, kimisi kabilesinin büyüklüğüne, soy asaletine güvendi. Kimisi de peygamberlerle savaşmaya kalktı.

Peygamberimiz de aynı gerçekle karşılaştı. Mekkeliler onu dinlemediği için, yurdundan ayrılmak zorunda kaldı. Hudeybiye anlaşmasından sonra çevredeki krallara mektuplar yazdı, on­ları İslama davet etti. Kimisi, bu davete kızdı ve peygamberimi­zin elçisini öldürdü, kimisi onun peygamber olduğunu kabul et­mekle birlike İktidar kaygısıyla iman etmedi. Yalnızca Habeşis­tan kralı müslüman oldu.

Bir çokları Sebe' kraliçesinin anlayışına ve idrakına sahip değildi. O kadın bir hükümdar olarak Hak daveti anladı ve tes­lim oldu.

İslâm çağrısını asırlardan beri tekrar ediyor. Bu davet gü­nümüzde dünyanın her köşesine ulaşmıştır. İnsanlar çeşitli araç­larla Allah'ın son dini İslâmdan haberdar olabiliyorlar. Her ne kadar Peygamber ölmüş ise de onun daveti Kıyamete kadar de­vam edecektir. Şimdi insanlara düşen, Kur'an'ın övdüğü Sebe' kraliçesi gibi İslama çağrı mektubuna olumlu cevap vermektir. Bu kurtuluş çağrısına karşı tarihteki kötü örnekler gibi düşman­lık etmemektir.

İçerde ve dışarda bu daveti duyduğu halde inat edenler; artık ne kadar büyük bir kayıp içinde olduklannı anlamalı ve kraliçe Belkıs'tan ibret almalılar. [381]




[378] Şüra: 42/38.

[379] Ali İmran: 3/159.

[380] Hüseyin K. Ece, Hz. Süleyman, H. Ece Yayınları: 205-206.

[381] Hüseyin K. Ece, Hz. Süleyman, H. Ece Yayınları: 206-207.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Danışmanın önemi
« Posted on: 26 Nisan 2024, 01:48:55 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Danışmanın önemi rüya tabiri, Danışmanın önemi mekke canlı, Danışmanın önemi kabe canlı yayın, Danışmanın önemi Üç boyutlu kuran oku Danışmanın önemi kuran ı kerim, Danışmanın önemi peygamber kıssaları, Danışmanın önemi ilitam ders soruları, Danışmanın önemiönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes