> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Hz.Muhammedin İslam Daveti > İtirazlar
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: İtirazlar  (Okunma Sayısı 690 defa)
22 Temmuz 2011, 13:46:06
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« : 22 Temmuz 2011, 13:46:06 »



İtirazlar


Anlaşma imzalandı. Ebû Cendel babası tarafında götürüldü. Fakat, ölünceye ka­dar savaşmak üzere ResulüUah'a biat etmiş Müslümanlar dayanılmaz bir ıstırap içerisindeydiler. Anlaşma şartlarını bir türlü içlerine sindiremiyorlardı. Kendileri ölmeye bile razıyken, bütün şartları kendileri için kabul edilemez nitelikte bir an­laşmanın Resulüllah tarafından kabulünü bir türlü anlayamıyorlardı. ResulüUah'a itiraz etme konusunda kendisinde cesaret bulanlardan birisi Hz. Ömer oldu. 'Sen Allah'ın hak peygamberi değil misin? Düşmanlarımız batıl üzerinde, biz ise hak üze­rinde değil miyiz? Bizim ölülerimiz cennette, onların ölüleri cehennemde değil mi?...' sorularım peş peşe sıralayıp, hepsine de olumlu cevap alınca; 'O hâlde Allah ara­mızda hüküm vermeden savaşmaktan döndük, neden?' diye itiraz ve sitem dolu so­rusunu yöneltti. Resulüllah, Müslümanların içinde bulundukları sıkıntıyı çok iyi bilmekte ve anlamaktaydı. Sakin bir sesle 'Ey Hattab'ın oğlu!' dedi, ' Ben Allah'ın Resulüyüm ve ben O'nun emrine aykırı hareket etmem'. Ömer, bu sözün ima ettiği şeyleri anlayacak durumda değildi; 'Bizi küçük düşüren bu anlaşmayı niçin kabul et­tin?' diye sordu. Resulüllah yine sakin bir şekilde 'Ben Allah'ın Resulüyüm ve bu an­laşmayı kabul etmekle Allah'a isyan etmiş değilim. Benim yardımcım O'dur. O beni hiçbir zaman zarara uğratmaz' dedi. Ömer tekrar sesini yükseltti: 'Sen bize Mek­ke'ye gireceğimizi söylemiştin'. Resulüllah aynı sakinlikte, 'Evet Mekke'ye gireceği­nizi söyledim, ama 'Bu sene gireceksiniz' demedim' Ömer düşündü; 'Evet, doğru. Bu sene demedin [284] dedi.

Ömer, Resulüllah'la görüşmesinden tatmin olmamıştı. Resulüllah'm yakın dos­tu Ebû Bekir'in yanına koştu. Resulüllah'a yönelttiği soruları ona da yöneltti. Bu­nu yaparken bir anlamda Resulüllah'tan yakmıyor ve O'nu Ebû Bekir'e şikayet ediyordu. Ömer'in duygusal tepkisi karşısında, soğukkanlılığını başından beri ko­rumayı başarmış olan Ebû Bekir; 'Ey Ömer! O, Allah'ın Resulüdür. Bu anlaşmayı yapmakla Allah'a asi olmuş veya karşı gelmiş değildir. Allah O'nun yardımcısıdır. Ölünceye kadar O'nun emrine san dedi.

Ebû Bekir, Ebû Ubeyde b. Cerrah gibi birkaç Müslüman hariç, diğerleri yapı­lan anlaşmadan dolayı öfkeli, Resulüllah'a sitem doluydular. Onlar bu anlaşmanın da, Hendek savaşı sırasında Müslümanlara yardımcı olmak için Gatafanlarla an­laşma yapma çabasında olduğu gibi, Resulüllah'm kişisel bir girişimi olduğunu düşünüyor ve bu kararın yanlışlığını vurgulamak istiyorlardı. îtirazlarmdaki cesaretin kaynağı bu idi. Kendileri ölümü bile göze almışken, yanlarında sadece kılıç­ları bulunmasına rağmen müşriklerle savaşmak için en ufak tereddüt göstermemişlerken, Resulüllah'm müşriklerin bütün şartlarını kabul etmesini yanlış bulu­yorlardı. Bunun için de risale süreci içerisinde, vahiy olmadığı sürece, her düşün­ceye itiraz edebileceklerini öğreten ilâhî eğitimin etkisiyle Resulüllah'a itiraz edi­yor; sitemlerini açığa vurmaktan çekinmiyorlardı: 'Ey Allah'ın Resulü Sen bize Ka­be'ye gideceğimizi, Mekke'ye gireceğimizi söylemedin mi? Halbuki Mekke'ye ne biz girebildik, ne de kurbanlık develerimiz!' derken, 'Dediğini yap, bize bir şey olur diye­rek dediğini yapmaktan geri durma' demek istiyorlar, Medine'den çıkış amacının gerçekleşmesi için hiçbir şeyden çekinmeyeceklerini ifade ediyorlardı. Bu genel hoşnutsuzluk karşısında Resulüllah sadece; 'Ben size bunun bu sejer olacağını söy­lemedim. Size yine söylüyorum. Kabe'ye gideceğiz ve Kabe'nin anahtarlarını acağız [285] dedi.


[284] Ahmed, Müsned, 111/268

[285] İbn Hişam, es-Siretü'n-Nebeviyye, 111/333; Vakıdî, Meğazi, 11/608; îbn Sâ'd, et-Tabaka-tü'l-Kübra, 11/97.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: İtirazlar
« Posted on: 26 Nisan 2024, 17:18:39 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: İtirazlar rüya tabiri,İtirazlar mekke canlı, İtirazlar kabe canlı yayın, İtirazlar Üç boyutlu kuran oku İtirazlar kuran ı kerim, İtirazlar peygamber kıssaları,İtirazlar ilitam ders soruları, İtirazlarönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes