> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Hüccetullahil Baliğa > Mestler üzerine meshetmek
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Mestler üzerine meshetmek  (Okunma Sayısı 1016 defa)
03 Şubat 2011, 19:04:39
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 03 Şubat 2011, 19:04:39 »





Mestler Üzerine Meshetmek:

 

Abdestin esasını, çabucak kirlenebilen açıktaki organların yı­kanması oluşturmaktadır. Bu durumda ayaklar, mest giyilmesi halinde iç organlar halini almaktadır. Mest giyilmesi Araplarca bilinen bir âdetti. Her namaz esnasında mestin çıkarılması meşak­katten hali olmayacaktı. Bu yüzden ayaklarda mest olması halin­de abdest esnasında ayakların yıkanması hükmü kısmen düşmüş oldu.

Yapılması istenilen şeyin terkine kalbin yatmayabileceği du­rumlarda bir kolaylık olması ve kalp huzurunun sağlanması için bir tür çareye başvurulur, (yerine göre sûrî uygulamalarla yetinilir). İşte bu amaçla Şâri’ Teâlâ üç hüküm (şart) getirmiştir:

1. Süre ile kayıtlama şartı: Mukîm bir gün ve bir gece, yolcu da üç gün ve üç gece meshedebilir; daha fazla süre için mes-hedemezler. Çünkü bir gün ve bir gece, elverişli bir süredir ve in­sanlar bu süreyi pek çok yapmak istedikleri işler için kullanırlar. Üç gün, üç gece de aynı şekildedir. Bu iki süre, içlerinde bulunduk­ları meşakkat (harec) dikkate alınarak mukim ve yolcuya taksim edilmiştir.

2. Taharet Üzere giyme şartı: Şâri’ Teâlâ, mestlerin ta­haret üzere iken giyilmesini şart kılmış, bununla şunu amaçlamış­tır: Mükellefin gözleri önünde, aynen kapalı olan diğer organların az kirlenmesi hikmetine binaen yıkanmadığı gibi, ayakların da mest ile öyle bir hal alması sebebiyle kirlenmeyeceği ve taharet halinin hâlâ eski hali üzere kalıyor olacağı düşüncesi belirecektir. Bu tür kıyaslar, nefsi uyarma konusunda etkin olabilmektedir; do­layısıyla da bir anlam ifade etmektedir.

3. Yıkama yerine geçmesi için mestin üzerine meshetme şartı: Bu bir tür yıkama aslî hükmünün hatırlatıcısı ve onun numunesi olmak üzere konulmuştur.

Hz. Ali (r.a.) mest üzerine mesh konusunda şöyle demiştir:


“Eğer din akıl işi olsaydı, mestin altını meshetmek üstünü meshetmekten daha akıllıca olurdu.”

Derim ki: Mest üzerine meshin, yıkama aslî hükmünün sade­ce hatırlatıcısı ve onun bir numunesi olmak üzere konulusuna ba­karsak, o zaman mestin altına değil de sırtı üzerine meshetmek de, makûl ve re’ye uygun olur. Hz. Ali, sözlerinden ve irad ettiği hutbelerden de anlaşılacağı üzere insanlar içerisinde şer’î hüküm­lerin manalarını (hikmet-i teşrî’i) en iyi bilenlerdendi. Ancak o bu sözüyle, din konusunda re’y kapısını kapamak istemişti. Aksi takdirde halk, kendi aklınca dini ile oynar ve onu bozabilirdi.

 

Guslün Yapılış Şekli:
 

Hz. Âişe (r.a.) ve Hz. Meymûne’nin (r.a.) rivayetlerine, üm­metin üzerinde mutabakat ettiği uygulamaya baktığımızda guslün şu şekilde alınması gerektiğini görmekteyiz:

Kişi, ellerini kaba daldırmadan önce yıkayacak, sonra bede­ninde ve edep yerinde varsa pislik onları yıkayacak, sonra aynen normal namaz abdesti alır gibi abdest alacak, başını ovalayacak ve bedenine su dökecektir. Sadece ayakların yıkanmasının en sona bırakılıp bırakılmayacağı konusunda ihtilâf etmişlerdir. Kullanı­lan suyun biriktiği bir yerde yıkanılmasıyla, böyle olmayıp akıp gittiği bir yerde yıkanılması arasını ayıranlar da olmuştur.

Ellerin yıkanmasının sebebini abdest konusunda izah etmiş­tik.

Ellerden sonra önce edep yerinin yıkanmasına gelince, bu­nunla muhtemelen orada mevcut bulunan pislikler giderilmiş ola­cak, onların yıkanırken kullanılan suyla vücudun her tarafına ya­yılması önlenmiş olacaktır. Aksi takdirde onun temizlenmesi için daha çok suya ihtiyaç duyulacak ve iş zorlaşacaktır.

 

Gusül İle Birlikte Abdestin Sebebi:
 

Gusül esnasında abdestin de alınması, büyük taharetin kü­çük tahareti ve ziyade bazı işleri içermiş olması ilkesinden hare­ketledir. Böylece nefis, arınma hasleti için daha fazla uyarılmış olacaktır. Sonra gusül esnasında abdest almak, genelde kir topla­nan bölgelerin itina ile yıkanması anlamını taşımaktadır. Çünkü kişi, başına su döktüğü zaman organların yıkanmış olması ancak özel itina ve ovma yoluyla mümkün olabilecektir.

 

Açıkta Gusül Yapmamak:

 

Rasûlullah (s.a.) şöyle buyurur:

“Şüphesiz Allah, çok hayalı ve çok örtücüdür.” [993]

Bunu, hadisin devamı olan “Hayayı ve örtünmeyi sever” kısmı tefsir etmektedir. İnsanların gözlerinden ırakta yıkanmak va­ciptir. Bir insanın mutat olduğu üzere yanına girmesi halinde av­ret yeri görülmeyecek şekilde olması ise müstehaptır.     



[993] Ebû Dâvûd, Hammâm, 1



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Mestler üzerine meshetmek
« Posted on: 29 Mart 2024, 14:50:16 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Mestler üzerine meshetmek rüya tabiri,Mestler üzerine meshetmek mekke canlı, Mestler üzerine meshetmek kabe canlı yayın, Mestler üzerine meshetmek Üç boyutlu kuran oku Mestler üzerine meshetmek kuran ı kerim, Mestler üzerine meshetmek peygamber kıssaları,Mestler üzerine meshetmek ilitam ders soruları, Mestler üzerine meshetmekönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes