> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Hüccetullahil Baliğa > Cahiliye döneminde hanif dininin izleri
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Cahiliye döneminde hanif dininin izleri  (Okunma Sayısı 3830 defa)
05 Şubat 2011, 16:58:39
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 05 Şubat 2011, 16:58:39 »



Cahiliye Döneminde Hanif Dininin İzleri:

 

İbadetlerle ilgili konulardan biri taharet (temizlik)tir. Cahili­ye dönemi insanlarına göre, cünüplükten dolayı gusül abdesti al­mak, bilinen ve uygulanagelen bir âdetti. Sünnet olmak ve fıtrat özelliklerinden olan diğer şeyler [641] de aynı şekilde bilinmekteydi. Tevrat’ta, Allah Teâlâ’nın, sünnet olmayı, Hz. İbrahim ve zürriyetinin alâmeti kıldığı yazılıdır.

Abdesti, mecusîler, yahudîler ve daha başkaları bilirlerdi. Arap bilgeleri (hukemâ) de aynı şekilde abdest almasını bilirlerdi.

Namaz da vardı. Ebû Zer (r.a.), henüz Rasûlullah’a (s.a.) gel­meden üç sene önce namaz kılardı. Kuss b. Sâide el-Eyâdî, namaz kılardı. Yahudi, mecusî ve Araplarca kılınan namaz, özellikle sec­de gibi bazı saygı ifade eden fiillerden, dua ve zikirlerden oluşuyor­du.

Zekâtı da biliyorlardı. Bu meyanda misafirleri ve yolcuları ağırlarlar, zayıf ve düşkünlere yardımda bulunurlar, yoksullara sadaka verirler, sıla-ı rahim yaparlar, musibetlere duçar olanlara yardımda bulunurlardı. Onlar, bu işleri yapanları överler, bunları, insanın kemâl halinin ve mutluluğunun gereği sayarlardı. Hz. Ha­tice (kendisine ilk vahiy gelen kocasına) şöyle demişti:

“Allah’a yemin ederim ki, O, seni asla yalnız bırakıp rezil etmez. Çünkü sen, akraba hakkını gözetirsin, misafir ağırlarsın, kimsesiz düşkün kimseleri kollarsın, hakka (mazlumlara) destek olursun.” Benzeri bir sözü İbn ed-Dağna [642] da, Hz. Ebû Bekir es-Sıddîk için söyle­miştir.

Fecirden başlayarak, güneşin batışına kadar süren oruç iba­detini de biliyorlardı. Kureyş, cahiliye döneminde Aşure orucunu tutmakta idi.

Mescidde itikâfa çekilmeyi de bilirlerdi. Hz. Ömer (r.a.), cahi­liye döneminde bir gece itikâfta kalmayı adamış, daha sonra Rasûlullah’tan (s.a.), ne yapması gerektiğine dair bilgi istemişti.

Âs b. Vail, kölelerinden falan, falan kişilerin azad edilmesini vasiyet etmişti.

Kısacası cahiliye döneminde insanlar, her tür ibadet şekliyle kullukta bulunuyorlardı. [643]

Allah’ın evini haccetmek, nişanelerine ve haram aylara saygı göstermek konusuna gelince, bu konuda durum son derece açıktır.

Onlar çeşitli rukye (afsun) ve istiâzelere sahiptiler. Bunlara şirk de katmışlardı. Boğazdan (zebh) ve (develeri) göğüsten inahr) boğazlama işlemini bilmekte ve uygulamakta idiler. Hay­vanları boğarak ya da karınlarını yararak öldürmezlerdi.

Yıldızlara tapmama, çok açık olanları hariç tabiatın incelikle­rine dalmama konusunda ataları Hz. İbrahim’in (s.a.) dininin ka­lıntıları üzere bulunuyorlardı.                                                             

Bilgi kaynağı olarak en çok önem verdikleri şeyler, rüya ve kendilerinden önce gelen peygamberlerin haberleriydi. Zamanla işin içine kehânet, oklarla yapılan falcılık ve uğursuzluk telakkisi girdi. Aslında onlar, bunların dinden olmadığını da biliyorlardı. Nitekim hadiste geldiği üzere, Rasûlullah’ın (s.a.), Hz. İbrahim ve Hz. İsmail’in, ellerinde oklar olduğu halde yapılmış resmini gördü­ğünde:

“Onlar çok iyi biliyorlar ki, bu peygamberler asla ok-falına bakmamışlardır.” [644] Buyurması, bunu ortaya koymaktadır.

 

Hz, İsmail’in Şeriatını Bozan İlk Kişi, Amr b. Luhhayy’dır:
 

İsmail oğulları, atalarının yolundan gitmekte idiler. Ne zaman ki, Amr b. Luhayy geldi, dini bozdu. Bu, Rasûlullah’ın (s.a.) gönderilmesinden yaklaşık yediyüz yıl kadar önce idi.

Onlar, yeme, içme, giyinme, ziyafet, bayram, ölülerin gömül­mesi, nikah, talâk, iddet, yas tutma, alış veriş ve diğer muameleler gibi her türlü davranışlarla ilgili uyulması istenilen kurallara sa­hiptiler ve uymayanları kınıyorlardı.

Kızlar, anneler, kızkardeşler gibi yakın akrabalarla evlenme­yi haram sayıyorlardı.

Haksızlıklar karşısında alınmış önlemler/cezalar vardı. Kısas, diyet, kasâme hükümleri, zina ve hırsızlık cezaları bulunuyordu. Kisra ve Kayserlerden edinmiş oldukları, üçüncü ve dördüncü tür­den ihtiyaçlar ve bunların karşılanması için gerekli yollara (irti­faklar) dair bilgilere sahiptiler. Ancak zamanla esaret, yağma, zi­nanın yayılması, fasit nikahların ortaya çıkması, riba.., gibi her türlü fasıklık ve haksızlıklar girmişti. Namazı ve zikri terketmişler, onlardan yüz çevirmişlerdi.

 

Hz. Muhammed (s.a.), Bozulmamış Hükümleri Olduğu Gibi Bıraktı:
 

İşte onlar bu halde iken Rasûlullah (s.a.) gönderildi. O, Arap ulusunda mevcut bulunan her şeyi gözden geçirdi. Bunun sonu­cunda hak dinden kalan ve bozulmamış bulunan şeyleri olduğu gibi bıraktı ve onların korunmasına hükmetti. Sebepleri, vakitleri, şartları, rükünleri, âdabı, bozucu şeyleri, ruhsat ve azimet, eda va kaza hükümlerini belirtmek suretiyle ibadetlere açıklık getirdi, onları munzabıt hale koydu.

Günahları, rükün ve şartlarını belirtmek suretiyle açıkladı. Onlar için, hadler, caydırıcı hükümler, keffâretler koydu.

Terğîb ve terhîb yoluyla dini kolaylaştırdı ve sevdirdi.

Günaha götürecek yolları kapadı. Hayra götürecek yollan teş­vik etti. Ve daha başka sözü geçen tasarruflarda bulundu.

Hanif İslâm şeriatının yayılması ve diğer şeriatlara üstün kı­lınması için elinden gelen her şeyi yaptı.

Mevcut bulduğu tahrifleri ortadan kaldırdı ve bunda aşırı bir gayret gösterdi. İhtiyaçların karşılanması için tutulan yollardan uygun olanlarını kabulle karşıladı, onların devamını emretti. Kötü töreleri, yanlış davranış kurallarını yasakladı, onları kendi halleri­ne bırakmadı.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Cahiliye döneminde hanif dininin izleri
« Posted on: 29 Mart 2024, 08:37:50 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Cahiliye döneminde hanif dininin izleri rüya tabiri,Cahiliye döneminde hanif dininin izleri mekke canlı, Cahiliye döneminde hanif dininin izleri kabe canlı yayın, Cahiliye döneminde hanif dininin izleri Üç boyutlu kuran oku Cahiliye döneminde hanif dininin izleri kuran ı kerim, Cahiliye döneminde hanif dininin izleri peygamber kıssaları,Cahiliye döneminde hanif dininin izleri ilitam ders soruları, Cahiliye döneminde hanif dininin izleriönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes