> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Hanımlar İlmihali > Sağlık raporunun yönleri
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Sağlık raporunun yönleri  (Okunma Sayısı 1500 defa)
16 Kasım 2010, 17:25:05
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 16 Kasım 2010, 17:25:05 »



a)  Sağlık Raporunun Olumlu Yönleri:
 

1. Evlilik öncesi sağlık raporu, kalıtsal ve tehlikeli hastalıkla­rın tespitine çok etkili olduğu bir gerçektir.

2. Toplumda hastalıkların yayılmasını kontrol altına almayı sağlamaktadır. Kısırlığı azalttığı gibi, insani ve mali olumlu etkileri bulunmaktadır.

3. Kalıtsal hastalıkların evlenecek taraflara veya çocuklarına geçmesini önlemekte, akli ve fiziki açıdan sağlıklı nesillerin oluş­masına katkı sağlamaktadır.

4. İleride oluşabilecek tartışma ve ihtilafların en önemlisi, eşlerden birinin kısır olduğunun ortaya çıkmasıdır. Bu durum dikkate alındığında, evlenecek tarafların sıhhi özelliklerinin be­lirlenmesi için önceden yaptırılacak tahlillerin çok önemli olduğu anlaşılacaktır.

5. Evlenecek taraflarda, fiziki ve psikolojik rahatsızlıkların olmadığının bilinmesi, gelecekle ilgili proje ve beklentilerin ger­çekleşmesini ve daha sağlıklı cinsel birlikteliğin kurulmasını teyit eder.

6. Müzmin hastalıkların bulunmadığının bilinmesi, evlilik sonrası hayatın sürdürülmesini ve istikrarını olumlu etkiler.

7. Bu tahliller, cinsel ilişkide tarafların birbirlerine zarar ver­meyeceklerinin güvencesi olur. Hamilelik esnasında ve doğum sonrasında kadının zarar görmesini önler.

 
b)  Sağltk Raporunun Olumsuz Yönleri:
 

1. Bu tahliller, toplumsal çöküntüye yol açabilir. Örneğin bir kadının kısır olduğu veya göğüs kanseri ve benzer rahatsızlıkla­rının bulunduğunun anlaşılması ve bunun başka kimseler tara­fından da bilinmesi; hem kadında hem de toplumda bir takım zararlara neden olabilir. Ayrıca bu gelecekle ilgili bir konuda yar­gıda bulunmaktır. Özellikle tıbbi sonuçların doğru olabileceği gibi yanlış ve hatalı olmasının da mümkün olduğu dikkate alındığın­da bunun çok daha büyük yıkıcı sonuçları olabilir.

2. Bu tür tahlillerle, gelecekte amansız bir hastalığa yakala­nacağı haberini alan insanlar, endişeli ve ümitsiz yaşamaya itil­miş olur.

3. Muhtemel farklı hastalıkları içeren tahlil sonuçları, gele­cekteki hastalıkları ortaya koymada, güvenilir kesin sonuçlar de­ğildir.

4. Kesin olmayan sonuçlarına rağmen bu tahliller, bazı kim­selerin evlenme imkânını kaçırmasına neden olur.

5. Genetik hastalıkları bulunmayan insan sayısı çok azdır.

Bu raporların Şeriatın hükümleri itibariyle değerlendirilme­si;

Hiç şüphesiz, eski dönemlerde böyle bir mesele söz konusu olmamıştır. Nitekim ilk dönem Müslümanları kendilerinde bulu­nan zaaf ve ayıplan bildirmek hususunda güvenilir kimselerdi. Ayrıca günümüzde olduğu gibi tıbbi gelişmeler de o dönemlerde yoktu. Günümüz âlimleri bu konuda iki görüş ileri sürmüşlerdir;

I. Görüş: Evlilik öncesi sağlık raporu çıkartılmamalıdır ve buna ihtiyaç yoktur. Allâme İbn Bâz bu görüştedir. -Allah, kabrini nurlandırsın-. Bu tür tahliller, hüsnü zan/iyimserlik sahibi olmayı engeller. Ayrıca tahlillerden doğru olmayan neticelerin alınması da mümkündür.[461]

II. Görüş: Bu tür tahliller caizdir. İslam şeriatına ve Allah'a te­vekküle aykırı değildir. Nitekim bu sebeplere yapışmak türünden bir davranıştır. Ömer (radiyallâhu anh) Şam'da veba salgını ol­duğunda 'Allah 'in kaderinden, yine Allah '\n kaderine kaçıyoruz [462] demiştir. Alimlerin çoğunluğu bu görüştedir.

ikinci görüş daha isabetlidir. Evlilik öncesi, sağlık raporu ve tahlillerin caizliğine delil olarak şunlar zikredilebilir;

1. Nesli korumak, dinin korunmasını ve gözetilmesini em­rettiği beş temel esastan biridir. Nitekim Zekeriyâ aleyhisselâm;

Rabbim! Bana kendi katından hayırlı bir nesil bağışla [463] demiş­tir. Müminler, dualarında; 'Rabbimiz! Bize gözümüzü aytınîata-cak eşler ve zürriyetler bağışla ve bizi takva sahiplerine önder ki//' derler.[464] Bir insanın kendi neslinin ayıpsız, hastahksız ve sâlih olmasına özen göstermesinin bir sakıncası olamaz.

2. Peygamberimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem), evlenilecek kızın, doğurganlığıyla bilinen bir aileden seçilmesini teşvik etmiş­tir. 'Sevecen ve doğurgan olanlarla evleniniz. Ben sizin çokluğu­nuzla diğer ümmetlere karşı övünürüm [465] buyurmuştur. Bu ha­dis, gelecek neslin sağlığının önemli bîr unsur olduğuna delildir.

3. Ömer (radiyallâhu anh) anlatıyor; 'Aklî özürlülük, cüzzam ve alaca (deri) hastalığı bulunan bir kadın (bunları gizleyip ev­lenerek) bir adamı kandırırsa; eğer cinsel ilişki gerçekleşmiş ise, erkeğin mihri kadına vermesi gerekir. Kadının velisi ise, aldatan durumunda olduğu için mihri kocaya öder.[466]

4. Evlenilecek tarafların birbirlerini görmeleri, ayıp ve kusur­larını öğrenmeleri hadislerle teşvik edilmiştir. Ebû Hureyre (ra­diyallâhu anh) anlatıyor; 'Bir adam, bir kadına evlilik teklifinde bulundu. Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem) adama; «Ona bak! Ensar (kadınlarının) gözlerinde bir şey vardır» buyurdu.[467]

5. Tehlikeli hastalıklara yakalanmış olanlardan uzak dur­makla ilgili delillerin geneli, bu konuda da delildir. Örneğin Pey­gamberimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem); 'Hasta develeri, sağlam develerle çiftleştirmeyiniz [468] 'Meczumdan, aslandan kaçar gibi kaç [469] buyurmuştur.

6. Zararı yasaklayan delillerin geneli, bu konuda da delildir.

Yukarıda sayılan deliller dikkate alındığında, evlilik öncesi tıbbi tahliller yaptırılması, İslam şeriatına aykırı değildir, hatta İsiam şeriatının asıl maksadına uygun bir davranıştır, denebilir. Ayrıca toplumda hastalıkların yayılması durumunda Müminlerin halifesi, 'evlilik için sağlık raporunu' zorunlu kılabilir. Her ne ka­dar nikâh akdinin sıhhatinde, bu sağlık raporunun hiçbir etkisi yoksa da, bunun zorunlu tutulması serî siyaset konusu içerisinde caiz olur.

 
Hatırlatmalar:
 

1. İhtiyaç olmadığı durumlarda sağlık raporu için insanları zorlamamak gerekir. İhtiyacın ölçüsü, evliliğin geleceğini ilgilen­diren tehlikeli hastalıklarla sınırlı tutulmalıdır. Farklı şekillerde ge­nişletilerek, insanların yükleri ağılaştırılıp, külfete dönüştürülme­meli ve bu tahlillerle İnsanlara zarar verilmemelidir.

2.  Bu görevi yerine getiren doktorların ve laborantların, fe­sada yol açmamak için insanların gizliliklerini, kusur ve ayıplarını ifşa etmemeleri şarttır.



[461] Cerîdetu'l-Müslimîn, 597'nci sayısı, 11.

[462] Buhârî, 5729.

[463] Ali Imrân, 38.

[464] Furkân, 74.

[465] Sahih hadis. Kaynağı daha önce zikredilmişti.

[466] Mâlik, Muuattâ, 2/526; Abdurrezzâk, Musannej, 10679; Beyhakî, 7/214. Sahih rivayettir.

[467] Müslim, 1424.

[468] Buhârî, 5771; Müslim, 2221.

[469] Buhârî, 5380; Ahmed, 2/243; Beyhakî, 7/218.



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Sağlık raporunun yönleri
« Posted on: 27 Nisan 2024, 06:16:05 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Sağlık raporunun yönleri rüya tabiri,Sağlık raporunun yönleri mekke canlı, Sağlık raporunun yönleri kabe canlı yayın, Sağlık raporunun yönleri Üç boyutlu kuran oku Sağlık raporunun yönleri kuran ı kerim, Sağlık raporunun yönleri peygamber kıssaları,Sağlık raporunun yönleri ilitam ders soruları, Sağlık raporunun yönleriönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes