> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Ahlaki Eserler > Gıybet > Caiz Olan Durumlarda Bile Gıybetten Kaçınılmalı
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Caiz Olan Durumlarda Bile Gıybetten Kaçınılmalı  (Okunma Sayısı 5338 defa)
11 Haziran 2010, 14:38:32
Zehibe

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 31.681



Site
« : 11 Haziran 2010, 14:38:32 »



Caiz Olan Durumlarda Bile Gıybetten Kaçınılmalı

 

Ulema ve Fukaha (ndvanullahi aleyhim) kimi husus­ları gıybetin haramlığmın dışında tutmuşlardır. Ancak gıy­bet sayesinde şer'i bir sonuca ulaşılabiliyorsa, garezsiz, sırf hak ve maslahat için, gıybet bazen mubah ve bazen de va­cip olabilir. Yoksa ateşin odunu yakıp yok ettiği gibi; gıybet de salih amelleri yer bitirir.

Gıybete izin veren hususlar altı tanedir:

1- Haksızlığa uğrayan bir kimse bu haksızlığı giderebi­leceğine inandığı bir yetkiliye uğradığı zulmü anlatabilir. Nitekim Resul-i Ekrem(s.a.v) şöyle buyurmuştur:

" Muhakkak ki, hak sahibi olan alacaklı için, söz söylemek yetkisi vardır."[73]

Mesela, bir kimse çeşitli şeyleri bahane ederek her gün hanımına hakaret edip onu dövüyorsa, kadın kendisine ya­pılan bu zulmü önleyebileceğine inandığı bir kişiye kocası­nı şikâyet edebilir. Çünkü bu kimseye yapılan haksızlığın önlenmesi ancak kendisine yapılan kötülükleri bir başkası­na anlatmasıyla mümkündür.

2- Bir münkeri veya kötülüğü önleyebileceğine inanılan bir kimseye o kötülüğü işleyenin tutum ve davranışları açıklanabilir.

Hz. Ömer'e, Ebu Cendel'in Şam'da içki içtiği haberi gel­diğinde, Ebu Cendel'e şu mektubu yazdı:

" Rahman ve Rahim olan Allah'ın adı ile, Ha, Mim! Bu kitabın indirilişi Aziz ve Alim olan Allah tarafmdandır. O, günah bağışlayla, tevbe kabul edici, azabı şiddetli, kerem sahibi AUah'dır ki, O'ndan başka ilah yoktur, hem dönüş de O'nadır."[74]

Hz. Ömer'in bu mektubu üzerine, Ebu Cendel tevbe etti ve Hz. Ömer, bu haberi kendisine ulaştıranı gıybet yapmak­la suçlamamı. Çünkü bu haberi Hz. Ömer'e ulaştıranın ama­cı, Ebu Cendel'in işlediği münkeri kaldırması içindi. Böyle durumlarda günah işleyenin arkasından konuşmak "nehy-i anil münker" den sayıldığı için vaciptir. Ancak kişinin bu­nu şer-i amaçla mı yoksa şeytani amaçla mı yaptığını çok iyi bilmesi gerekir. Burada gıybeti ilahi amaçla yaptığı için bu, ibadettir. Halini düzelten Ebu Cendel için de ilahi bir lütuf ve rahmettir. Eğer ilahi amaç olmasaydı, haberi ulaştıran gıybet etmiş olurdu.

3- Bir konuda fetva almak için kişinin kötü davranışları açıklanabilir. Yani " Bir kişinin kardeşim veya eşim hakkımı gasp etti. Hakkımı ondan nasıl alabilirim?" gibi sözlerle kendisine yol gösterilmesini istemesidir.

Ebu Süfyan'ın karısı Hind, Resul-i Ekrem(s.a.v)'e: " Ya Resulullah, Ebu Süfyan çok cimri bir insandır. Ba­na ve çocuğuma yetecek kadar nafaka vermiyor. Acaba onun haberi olmaksızın onun malından alabilir miyim?" diye sordu.

Resul-i Ekrem(s.a.v) cevaben şöyle buyurdu:

" Normal olarak, sana ve çocuğuna yetecek kadar al."[75]

Burada isim zikretmek ne kadar mubah ise de, en güze­li müphem olarak konuşmaktır. Yani "Kardeşi veya eşi ken­disine şöyle zulmeden bir kişi ne yapabilir?" şeklinde fetva isteyip hakkında konuştuğu kişinin adını anmadan içine düştüğü sıkıntıdan kurtulmaya çalışmalıdır.

4- Müslümam serden korumak ve ona öğüt vermek için fasıkın fışkı açıklanabilir. Münafık bir kimsenin yanına gi­den bir müslümana, o münafığın nifakının geçeceğinden korktuğun zaman, o müslümana, münafık kimsenin nifakı­nı açıklayabilirsin.

Bilmeyerek bir "bel'am'ın" peşinden giden insanlara o "bel'am'ın" fışkını açıklayarak, onları korumak gerekir.

Dolandırıcı bildiği kimseye serveti emanet etmek, iffet­siz bildiği kişiye kadını emanet etmek gibi hususlarda karşı tarafı uyarması vaciptir. Mesela; bir evlenme hususunda kötü bildiği veya kötülük yapacağı kesin olan bir kişiyi kar­şı tarafa tanıtmalıdır. Kendisine bu hususta danışılmasa da meşveret ediyormuş gibi söze girmeli ve kötülüğü önleme­lidir. Eğer o kişinin " Bu sana hayırlı değildir" sözüyle ev­lenmekten vazgeçeceğim biliyorsa daha fazla ileri gitmesi gerekmez. Eğer ancak o kişinin bir kusurunu açıklamak su­retiyle evlilikten vazgeçeceğini biliyorsa, bir kusuru açıkça söylemekte beis yoktur. Bunu söylemek, darda kalan kimse­nin ölü eti yiyebilmesine benzer. Nasıl ki ondan ölmeyecek kadarını yiyebilirse, burada da ihtiyaç kadarını açıklayabi­lir. İhtiyaçtan fazlası açıklanırsa haram olur.

Bir rivayete göre, Fatma binti Kays (radiyallahu anha) şöyle anlatıyor:" Bir gün Resul-i Ekrem (s.a.v)'e geldim ve: "Ya Resulullah, Ebul-Cehm ve Muaviye bana taliptirler, hangisiyle evleneyim?" diye sordum. Resul-i Ekrem(s.a.v) şöyle buyurdu:

"Muaviye malı olmayan bir yoksuldur. Ebul-Cehm ise değneği omzundan yere koymaz.( yani kadınları çok döver)[76]

Burada nefsin tuzaklarına dikkat etmek ve ihtiyatla ha­reket etmek gerekir. Amacımız Allah'ın rızası değil de, öfke­mizi tatmin etmek olabilir. Burası, nefse aldanabilmenin ye­ridir. Çünkü bazen bir kişiye olan öfkemiz, bizi böyle bir açıklamaya teşvik edebilir. Zira şeytan bizi aldatıp, öfkemi­ze şefkat kılıfı örterek bizi gıybete kaydırabilir. Eğer bu açıklama nefsanî heva ve hevese bulanmış halde yapılıyor­sa ve o kişiyi küçük düşürme amacı taşıyorsa gıybet etmiş oluruz.

5- Ayıbını belirten bir lakab ile tamnan*t>ir insanı bu ku­suru ile tarif ederek tanıtmak caizdir. Mesela, adamın bir gözünün kör, bir ayağının topal, bir elinin çolak, kulağının sağır veya dilsiz olduğunu söyleyerek onu tarif etmektir. Maksat adamı kolaylıkla tanıtmak olup, onu küçük düşür­mek olmadığından, onu bu kusurları ile tarif etmek caiz gö­rülmüştür. Bir de bu şekilde tarifi yapılan kişi bundan ra­hatsız olmamaktadır. Çünkü bu lakapla şöhret olmuştur. Eğer bu organ eksikliklerim söylemeden kişiyi tarif etmek mümkün ise, uygun olan başka ismi ile onu anlatmaktır.

İbni Şirin, kör olan İbrahim en-Nehai'den bahsederken elini gözünün üzerine koyup öyle konuştu, kör İbrahim de­medi.

6- Açıkça günah işleyen ve günah işlemeye aldırış etme­yen kimselerin işledikleri günahlarını anlatmak caizdir. An­cak bu kişilerin gizli kalan başka kusurlarını açıklamak caiz değildir. Mesela, Bir kişi açıkça içki içiyor fakat gizlice kumar oynuyorsa, içki içtiğini söyleyebiliriz, fakat kumar oynadığını söyleyemeyiz.

Selef-i Salihin derler ki, üç zümre vardır ki, bunların gı­yabında konuşmak gıybet olmaz.

1- Zalim bir idarecinin,

2- Açıktan kötülük işleyen bir kimsenin,

3- Bidat ehli birinin,

Bu üç zümre de günahlarını açıkça işlerler. Bunların işle­ri ve yolları anlatılırsa, gıybet sayılmaz.

Ancak, bedenlerinde bir ayıp varsa o da söylenirse, o gıybet olur. Ancak, tuttukları yol ve işledikleri fiil anlatüır-sa, bir beis yoktur. Bunlar anlatılmalı ki, halk onlardan ko­runsun.

Burada bilinmesi gereken en önemli şey, insanın kendi­ni hiçbir zaman nefsin tuzaklarından korunmuş saymama­sı, büyük bir dikkat ve ihtiyatla hareket etmesi ve gıybetin caiz olduğu bu durumlardan birini kendine mazeret kabul etmeye kalkışmamasıdır. Her ne kadar bu altı husus gıybe­tin haramlığmm dışında tutulmuşsa da nefsin ve şeytanın tuzaklarına çok elverişli olan bu durumlardan kaçınılmalı ve nefsin harama bulaşmasına imkan sağlayabilecek haller­den uzak durulmalıdır. Çünkü nefis şer ve kabahate eğilim­lidir. Nefsin insanı şer'i yolla dahi aldatması ve helake sü­rüklemesi mümkündür. Onun için caiz olan durumlarda bi­le fasıkm bir kusurunu açıklarken bunu şer'i amaçla mı yoksa şeytani amaçla mı yaptığımızı iyi bilmemiz gerekir. Fakat sadece caiz olan durumlarda gıybetin terk edilmesi daha evladır.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Caiz Olan Durumlarda Bile Gıybetten Kaçınılmalı
« Posted on: 24 Nisan 2024, 19:13:32 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Caiz Olan Durumlarda Bile Gıybetten Kaçınılmalı rüya tabiri,Caiz Olan Durumlarda Bile Gıybetten Kaçınılmalı mekke canlı, Caiz Olan Durumlarda Bile Gıybetten Kaçınılmalı kabe canlı yayın, Caiz Olan Durumlarda Bile Gıybetten Kaçınılmalı Üç boyutlu kuran oku Caiz Olan Durumlarda Bile Gıybetten Kaçınılmalı kuran ı kerim, Caiz Olan Durumlarda Bile Gıybetten Kaçınılmalı peygamber kıssaları,Caiz Olan Durumlarda Bile Gıybetten Kaçınılmalı ilitam ders soruları, Caiz Olan Durumlarda Bile Gıybetten Kaçınılmalıönlisans arapça,
Logged
19 Nisan 2016, 18:42:55
Pelinay
Bölüm Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.696


« Yanıtla #1 : 19 Nisan 2016, 18:42:55 »

Nefsimiz oyle disli bir dusmanki bu caiz olan durumlarda dahi niyetimiz her ne kadar şeri de olaa bizi cok rahat avlayabilir.o yuzden giybete sebebiyet verebilecwk bu surumlardan da olabilsigince kacinmak gerek inaallah.Allah razi olaun paylasim icin
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

19 Nisan 2016, 19:34:13
Yağmur Gmş

Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 3.554



« Yanıtla #2 : 19 Nisan 2016, 19:34:13 »

Bismillah...
Gıybet  o kadar kötü bir şeydir ki caiz olduğu durumlarda dahi ondan uzak durulmalı ve kaçınılmalıdır. Rabim korusun inşallah...
Allah cc. razı olsun.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

İnsanın büyüdükçe mi artıyor dertleri,
Yoksa insan büyüdükçe mi anlıyor gerçekleri...
20 Nisan 2016, 16:45:18
Ruhane
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.473


« Yanıtla #3 : 20 Nisan 2016, 16:45:18 »

Selamun aleyküm .. Nefıs harama günaha çok meyıllı bır varlık.. Ve haramdan beslenıyor gunahla beslenıyor ona bu fırsatı vermemek için olması gereken zamanda bile gıybetten kaçmalıyız..
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
20 Nisan 2016, 16:58:04
Selma 8
Öğrenci Grubu
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 1.284



« Yanıtla #4 : 20 Nisan 2016, 16:58:04 »

Selamün aleyküm ve rahmettullah Insanlar her zaman gıybetten kaçınmalı her ne olursa olsun inşaallah bizlerde gıybetten uzak dururuz
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

TESETTÜR TARZ DEĞİL FARZ
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes