> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Çeşitli Konularda Eserler > El-Akl ve Fehmül Kuran > Kur an ın Faziletleri
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kur an ın Faziletleri  (Okunma Sayısı 901 defa)
16 Haziran 2011, 17:38:56
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« : 16 Haziran 2011, 17:38:56 »



1- KUR'ÂN'IN FAZİLETLERİ

 

Allah'ı düşünen biri Kur'ân'ın gösterdiği delillere nüfuz eder, Kur'ân'ın ipine sarılır ve her tür felaketten korunur. Yalnız kaldığı anlarda Rabbi için Kur'ân okur ve bu şekilde yalnızlıktan kurtulur. Çünkü o; kendi nefsini kurtarmayı önemser. Kalbini diriltmek ve gafillerin pişman olup amelleri geçersiz olanların hüsrana uğraya­cağı kıyamet günü Allah'ın kendisine vereceği cezadan emin ol­mak isteyen Allah'ın kitabını anlamaya yönelmelidir. Ahirette ba­şına gelebilecek olanlar konusunda bir haberci ve kazandırdığı id­rak yetisi ile bütün herkesin yoluna ışık tutan bir kılavuz olarak Allah'ın kitabı Kur'ân sana yeter. Çünkü, Allah'ı anlayan, düşün­menin tadına varır ve bu tada kendi yakarışlarını ilave eder; oku­nuşundan onu tanır ve Allah'ın kendisine ne emrettiğini düşünür. Kur'ân'ı kendine sığmak edinir, Allah'a yönelir, onunla sırdaş olup tüm yalnızlıklarından kurtulur. Onu hiç bir şeyle değişmez. Kendisinden önceki takva ehlinin yaşayan temsilcisi ve kendinden son­rakilerin öncüsü olur. Yaşadığı sürece Kur'ân doğrultusunda hare­ket eder, Kur'ân sayesinde Allah'ın yardımına müstehak olur. Çün­kü o dünyaya konuk olmadan önce de Kur'ân insanların hidayet rehberi ve aşıkların yol göstericisydi.

Kur'ân'da hikmet ehli konuşur ve yalnızlık çekenler, Kur'ân'daki anlamlara yoğunlaşarak yalnızlıklarını gidermişlerdir.

Kur'ân'ın kılavuzluğunda hareket eden sapmaz, çünkü Kur'ân gerçek bilgi sahiplerinin feyz aldığı bir nur, yarışmacıların erişmek istediği bir finaldir. Kur'ân bir numunedir, onun kılavuzluğuna başvurmayan yolcu menzile erişemez, onun nuru ile aydınlanmayan kurtuluşa giden yolu tanıyamaz. Muhkem ayetlerde aramayan gerçeği bulamaz.

Kur'ân'ın gözetiminde Allah'a yaklaşan, koyduğu ölçüleri muha­faza eden ve Kur'ân hükümleri karşısında Allah (c) için sabredenle­re, Kur'ân kıyamette şefaatçi olacak; sadece okuyup ezberlemekle yetinip kalbine sindirmeyen ve davranışlarına yansıtmayanlar, bu şefaatden mahrum bırakılacaklardır.

Kur'ân, ayetleri fasıl fasıl ayrılmış bir söz, apaçık ayetlerin ta­nıklığı ile hakikat ile batıllar arasındaki ayrımı ortaya koyan kesin bir kriterdir.

Kur'ân; alimler alimi ve hakimler hakimi Allah tarafından in­dirilmiş, onun helal kıldığını helal, haram kıldığını haram sayanla­rı, sakındırdıklarından sakınanları cennette konuk edip cehennem­den koruyan, kalpleri tedavi eden, şifa veren, büyük bir adalet ve hikmet kaynağıdır.

Allah'ın Kelamını bilenler, her tür kir ve pislikten arınmıştır. Onlar Kur'ân'ın anlamını gönüllerinde hisseden ve Kur'ân ayetleri okunurken derin düşüncelere dalan seçkinlerdir. Onlar ahirete gi­den son yolculukları için azık hazırlar, kıyamet gününün dayanıl­maz çilesini Kur'ân'dan öğrenip ürperirler. O gün Allah tarafından sorulacak sorulan düşünüp, cevaplarını hazırlar, Allah için, işle­dikleri bütün günahlardan tevbe edip arınır ve geçmiş günahlardan dolayı hesap verecekleri için amellerinde ihlas ile hareket ederler. Kendi iradeleri ile ve içten gelerek Allah'a ibadete yönelir, hor ve hakir olduklarının bilinci ile O'na itaat eder [667] ve tam bir alçak gönülülükle O'ndan sakınırlar. [668] Kur'ân'ı vahyeden Allah (c), onu yü­celttiği için onlar da Kur'ân'a gereken saygıyı gösterirler. Kur'ân'ı gerçek anlamda anlayabilmek için Kur'ân okumaktan yüzçevirmez ve onun haram saydıklarını asla küçümsemezler. Her yenilgi­den Kur'ân sayesinde kurtulurlar ve başlarına gelen her felakette Allah onların gönüllerini Kur'ân ile alır.

Rablerini düşünenler, sürekli bir çaba içindedirler; çünkü Allah gerçek bilgi sahiplerinin gönüllerindeki bahar, kendisinden bir şey umud edenler için rahmet ve dertli olanlar için teselli kaynağıdır. Onlar Kur'ân okumaya devam ettikleri için o da onlardan nurunu esirgemez. Kur'ân bütün boyutları ve tam anlamı ile asla anlaşıla­maz, Kur'ân okuyan nihai amaca asla erişemez. Çünkü Kur'ân Al­lah kelamıdır, Allah'tan hakkı ile sakınanlar Kur'ân'a tutunur ve kendini kulluğa adayanlar onun gölgesine sığınırlar. Ben şöyle sordum:

- Allah'ın kitabındaki emirleri anlayabilir ve Kur'ân ehlinin makamlarına veya onlara yakın makamlara yükselebilir miyim?

O şöyle cevap verdi:

-  Kur'ân'ın anlamlarına nüfuz etmeye çalışmalı ve kurtuluşa erenlere saygı duymalısın... Kur'ân'ı anlamaktan yüz çevirenlerin helak olmaktan kurtulma imkanları yoktur.[669] Çünkü Allah, Kur'm'da; Ruhu'l-Emin ile Muhammed'e kendi emirlerini vahyetmiş, onu elçilik görevi ile kullarını uyarması için seçmiştir. Allah, Kur'ân'da, kendi zatını en güzel sıfatlarla nitelemiş, kullarına yol göstermiş, göklerde ve yerde var olan ilahî sanat ve kudretin belirti ve yansımalarından hareketle O'nun zatını düşünmelerini ve kavra­malarını emretmiştir. Allah, onlara bir çok nimet ihsan etmiş, yara­tıldıkları gün onlardan söz almış, rızık ihsan etmiş, bela ve felaket­lerden korunmaları için üzerlerine perde germiştir; onlar ise sözle­rinde durmamış, başlarına bir felaket gelmesi kaçınılmazken affedilmişlerdir. İşte bütün bunlar Kur'ân'da kendilerine hatırlatılmıştır.

Kur'ân'da Allah, ahlâkî erdemlere yönelmeyi, kötülük ve ha­ramlardan sakınmayı emretmiş ve iyiliklerin kat kat karşılığı oldu­ğunu haber vermiş, onlara örnekler vermiş, bunlarla kurtuluşa gi­den yola ışık tutan ilahî sırları açıkça ortaya koymuştur. Kendi başlarına içinden çıkamıyacakları sorunları aydınlatmış; gaybın sırlarını havi ilahî haberler vermiştir. Kur'ân, gönül hayatını düze­ne sokmuş, gönül ehlini yüceltmiş, şereflendirmiş ve onları başka insanlara muhtaç olmaktan kurtarmıştır.

Daha sonra, onların akıl ve beyinlerini kullanmak sureti ile Allah'ın ayetlerini düşünüp, ilahî emirleri anlamaları amacı ile vahyettiğini bildirerek, Biz, sana mübarek bir kitap indirdik [670] bu­yurmuştur.

Kendileri için kurtuluş yolunu göstermek, tâbi oldukları takdirde elde edecekleri şeref ve yükselecekleri makamları haber vermek üzere mübarek bir kitap olarak vahyedilen Kur'ân'da daha sonra, Ayetlerini düşünsünler diye[671] buyurmuştur. Kur'ân'ı düşün­meleri için vahyettiğini, aklı ve beyni olanlara seçkin bir nitelik ol­mak üzere düşünme ve anlama yetisi lütfettiğini haber vermiştir.

Şöyle devam etti:

- Süneyt b. Davud,[672] Abdullah b. Mübarek[673] ve Muammer b. Yahya b. el-Muhtar[674] kanalı ile bize gelen bir rivayete göre el-Hasen[675] Sana bu mübarek kitabı, ayetlerini düşünsünler ve aklı olan­lar öğüt alsınlar diye indirdik[676] ayetini okumuş ve "Kur'ân ayetlerini düşünmek ancak akıl ve Kur'ân'a bağlanmakla mümkün olabilir. Allah'a yemin ederim ki bu; Kur'ân'ın koyduğu sınırları yitirdiği halde bu ayetleri ezberleyip sonra da: 'Ben Kur'ân'ı okur ve bir harfini bile zayi etmem' demekle olmaz. Allah'a yemin ede­rim ki böyle diyen biri Kur'ân'ın tamamını zayi etmiştir ve hiç bir davranış ve ahlâkında Kur'ân'a yer yoktur" demiştir.

Ayaca Allah (c) müminlere, Kur'ân'a tâbi olmanın, dosdoğru yola, Allah'ın nuruna yönelmek anlamına geldiğini; Kur'ân'a bağlanan birinin her türlü felaketten korunacağını, Kur'ân'ın gönüllerdeki dertlere deva olduğunu bildirmiştir.

Allah, Gerçekten size, Allah'tan bir nur ve apaçık bir kitap gel­di. Kur'ân ile Allah, rızasını arayana kurtuluş yolunu gösterir; lütfedip onları karanlıklardan aydınlığa çıkarır ve dosdoğru bir yola iletir[677] buyurmuş ve Kur'ân'a tâbi olanlara kur­tuluş yolunu göstereceğini ve onların dosdoğru yola gireceklerini garanti etmiştir. Allah, onların kalplerini tasvir ederek kendilerini Allah korkusunun varisleri kıldığını belirtmiş ve Allah sözün en güzelini birbiri ile uyumlu ve bıkılmadan tekrar tekrar okunan bir kitap olarak indirdi. Rablerinden korkanların bu kitabın etkisi ile tüyleri ürperir [678] buyurmuştur.

Ayrıca güzellikte Kur'ân'a denk bir söz olmadığını, onun birbi­rine benzer ayetlerden oluşup hiç bir çelişki içermediğini haber vermiştir. Yine Kur'ân'daki tekrarın ilahî emirlerin yüklü olduğu anlamlardan kaynaklandığı ve zihinlerin Kur'ân okurken, anlatı­lanları idrakten uzak kalabileceğini göz önünde bulundurarak; an­latılanları daha iyi idrak edebilmeleri için bu ayeti, başka bir sure­de tekrar zikrettiğini de belirtmiştir.

Süneyd, Süfeyn[679] ve Muammer'den gelen bir rivayete göre Katade[680] Allah sözün en güzelini birbiri ile uyumlu ayetler halinde vahyetti[681] ayetine ilişkin şunları nakletmiştir: Kur'ân'ın helalleri ve haramları konusunda hiç bir farklılık yoktur, ayet ayet harf harf birbirine benzerler.

Birbiri ile uyumlu, bıkılmadan tekrar tekrar okunan bir kitap [682] ayetine ilişkin İsmail;[683] Ebu Reca[684] tarikiyle el-Hasen'den şunları nakletmektedir: "Allah (c) Kur'ân'da hükmünü iki kez tekrarlamış, bir surede bulunan bir ayeti başka bir surede tek­rar zikretmiştir".

Ebu Reca, bu konu İkrime'ye[685] sorulduğunda "Allah (c) Kur'ân'da hükmünü tekrar etti" diye cevap verdi" demiştir.

Haris şöyle devam etmektedir: Birbirine benzer ifadesine ilişkin Haccac,[686] İbn-i Cureyc ve Mücahid'den[687] "Kur'ân'ın bir kısmı diğer kısmını tasdik eder" ifadesini ve Ebu Said'in,[688] "Kur'ân'ın tamamı çifter çifterdir" dediğini nakletmektedir. Kur'ân'da tekrarın bulun­ması; Allah'ın ilk söylediği söze tekrar rücu etmesidir. Süfeyn; Muammer tarikiyle Katade'den, İkişer ikişer ayeti hakkında "Allah (c) onu iki kez tekrar etmiştir" ifadesini nakletti.

Veki,[689] Süfyan[690] ve Mansur[691] senedi ile Ebu Malik'ten[692] şunları nakletmektedir: "Kur'ân'ın tamamı çifter çifterdir".

Muammer'den naklen Ebu Süfyan haber verdi ve şunları söyledi: Katade, Rablerinden korkanların bu kitabın etkisi ile tüyleri ürperir[693] ayetini okumuş ve 'Cehennem ve ilahî tehdide ilişkin ayetleri işittiklerinde tüyleri ...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Kur an ın Faziletleri
« Posted on: 01 Mayıs 2024, 07:20:34 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Kur an ın Faziletleri rüya tabiri,Kur an ın Faziletleri mekke canlı, Kur an ın Faziletleri kabe canlı yayın, Kur an ın Faziletleri Üç boyutlu kuran oku Kur an ın Faziletleri kuran ı kerim, Kur an ın Faziletleri peygamber kıssaları,Kur an ın Faziletleri ilitam ders soruları, Kur an ın Faziletleriönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes