> Forum > ๑۩۞۩๑ Güncel Haberler & Tarihden Başlıklar ๑۩۞۩๑ > Yaşamdan Seçmeler > Günümüzde zekat için havâic-i asliyye / asli ihtiyaç maddeleri nelerdir?
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Günümüzde zekat için havâic-i asliyye / asli ihtiyaç maddeleri nelerdir?  (Okunma Sayısı 831 defa)
01 Aralık 2016, 17:56:40
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 01 Aralık 2016, 17:56:40 »



Günümüzde zekat için havâic-i asliyye / asli ihtiyaç maddeleri nelerdir?

Zekâta tâbi mallarda aranan şartlardan biri de o malın, mükellefin kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin temel ihtiyaç maddelerinin (havâic-i asliyye) dışında olmasıdır.

Havâic sözlükte "bir şeye ihtiyaç duyma ve kendisine ihtiyaç duyulan şey" anlamlarına gelen hacet kelimesinin çoğuludur. Hacet, zorluk ve sıkıntının giderilmesi, huzur ve refahın temini için insanın ihtiyaç duyduğu şeyleri ifade eder. Sözlükte "temel ihtiyaçlar" anlamına gelen havâic-i asliyye, İslâm hukuku terimi olarak zekâta tâbi olmayan temel ihtiyaç mallarını ifade eder.

İslâm'da diğer bedenî ve malî yükümlülüklerde olduğu gibi, zekâtta da mükellefin değişik açılardan durumu göz önünde bulundurularak kişilere mâkul, taşınabilir ve anlamlı mükellefiyetler yüklenmiştir. Bu anlayışın bir uzantısı olarak, mükellefin temel ve tabii ihtiyaç maddeleri zekât matrahı dışında tutulmuştur. Kur'an'daki "...afvı infak ediniz." (Bakara, 2/219) âyetini İslâm bilginleri, "kazandığınız meşrû maldan kendinizin ve aile fertlerinizin tabii ihtiyaçlarından fazlasını infak ediniz" şeklinde anlamışlardır. (bk. İbn Kesîr, Kurtubî, ilgili ayetin tefsiri)

Bu âyetin yanı sıra,

"Ze­kât ancak zenginlikten dolayıdır." (Buhârî, Zekât, 18; Nesâî, Ze­kât, 53),

"Önce kendinden başla, kendine sadaka ver, eğer bir şey artarsa onu ailene, yine ar­tarsa akrabana ver." (Müslim, Zekât, 41),

"Müslümana atından ve kölesinden dolayı ze­kât yoktur." (Buhârî, Zekât, 45,46)
mealindeki hadisler ve Hz. Peygamber (asm)'in birçok malda zekât nisabını bizzat belirleyerek, bu sınırın al­tında kalan kısım için zekât gerekmedi­ğini ifade etmesi, temel ihtiyaç madde­lerinin zekâta tâbi olmayacağı fikrinin esasını teşkil etmiştir.

Bir kimsenin zekâtla mükellef tutulabilmesi için zengin olmasının gerektiği açıktır. Bununla birlikte, hangi tür mal ve alacağa sahip olmanın zenginliğin göstergesi sayılacağı hususu, zekât müessesesine bakış açısıyla ilgili olduğu gibi, toplumların telakkileri ve sosyoekonomik şartlarıyla da yakından alâkalı bir konudur. Buna bağlı olarak, hangi tür malların temel ihtiyaç maddeleri sayılacağı ve bunu belirlemede ölçünün ne olacağı hususu da İslâm bilginleri arasında tartışmalı kalmıştır.

Esasen ihtiyaç gizli ve kişiseldir. Kişilerin dünyadaki arzu ve ihtiyaçlarına bir sınır getirmek de imkânsızdır. Bununla birlikte fakihler, temel ihtiyaç maddelerinin belirlenmesini kişilerin şahsî tercihlerine bırakmayı uygun görmeyip, birtakım objektif ve açık ölçüler getirmek istemişlerdir. Çünkü İslâm'ın aslî ibadetlerinden biri ve sosyal adaleti gerçekleştirmenin de en tabii vasıtası olan zekât mükellefiyetin şartlarını kişilerin dindarlık, diğerkâmlık ve fedakârlık duygularına bırakmak yerine, bazı objektif ölçüler belirleme,k düzenli ve dengeli bir hak ve görev dağılımı açısından vazgeçilmez bir önem taşımaktadır.

Hanefîler'e göre, kişi ve aile fertleri için gerekli bir yıllık gıda maddeleri, giyecekler, sanat ve meslek aletleri, oturulan ev, ev eşyası, binek aracı, ilim için edinilen kitaplar aslî ihtiyaç sayılır.

Temel ihtiyaçlar, kişinin hayatını korumak ve insan onuruna yakışır bir şekilde sürdürmek için muhtaç olduğu şeylerdir. Bir kimsenin yeme, içme, barınma, sağlık, iş ve meslek edinme, seyahat, dinlenme ve eğitim gibi tabii ve temel ihtiyaçlarını, içinde yaşadığı toplumun genel iktisadî seviyesine göre lüks ve aşırı sayılmayacak ölçüde gidermesi mümkün ve meşrû görünmektedir.

Aslî ve tabii ihtiyaç kavramının ve bu konudaki ölçülerin zamanın, çevrenin ve şartların değişmesi ile değişebileceği doğrudur. Ancak insanın her arzu ettiği şey de zaruri ihtiyaç değildir. İsrafın yaygınlaştığı, insanların âdeta her şeyin en iyisini tüketme yarışına girdiği ve lüks eşyanın neredeyse ihtiyaç haline geldiği günümüzde, temel ihtiyaç maddelerinin belirlenmesinin kişilerin kendi sosyal çevresine, kültür ve alışkanlıklarına ve kendi tesbitine bırakılmayıp bu konuda toplumun ortak değerlerine ve toplumdaki asgari geçim ve hayat standardına göre bir belirlemeye gidilmesi gerekir. Klasik dönemde fakihlerin ileri sürdüğü ölçüler de bir bakıma -o dönemler itibariyle- böyle bir işlev görmüştür.

Özetle, "havâic-i asliyye" kavramı, İslâm toplumunda asgari hayat ve geçim standardını belirlemede kullanılan bir ölçüt konumundadır. Müslümanlar, gerek fert gerekse devlet olarak bu standardın altında yer alanlara yardım etmekle yükümlü oldukları gibi, bu standardın üstünde olanlar da bu yükümlülüğe katılmak durumundadır.

Diğer taraftan, aslî ihtiyaçların zekât dışı bırakılması anlayışı -her ne kadar pek çok ülkede henüz uygulanmıyorsa da- modern vergi sisteminde asgari ücretin vergi dışı tutulması düşüncesinin asırlar öncesinden bir uygulama örneği olması ve vergilendirmede mal sahibinin şahsını, içinde bulunduğu ortamı, ihtiyaçlarını, borçlarını ve ailevî yükümlülüklerini göz önünde bulundurması itibariyle, vergi hukuku alanında üzerinde durulmaya değer bir önem arzetmektedir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Günümüzde zekat için havâic-i asliyye / asli ihtiyaç maddeleri nelerdir?
« Posted on: 25 Nisan 2024, 04:51:46 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Günümüzde zekat için havâic-i asliyye / asli ihtiyaç maddeleri nelerdir? rüya tabiri,Günümüzde zekat için havâic-i asliyye / asli ihtiyaç maddeleri nelerdir? mekke canlı, Günümüzde zekat için havâic-i asliyye / asli ihtiyaç maddeleri nelerdir? kabe canlı yayın, Günümüzde zekat için havâic-i asliyye / asli ihtiyaç maddeleri nelerdir? Üç boyutlu kuran oku Günümüzde zekat için havâic-i asliyye / asli ihtiyaç maddeleri nelerdir? kuran ı kerim, Günümüzde zekat için havâic-i asliyye / asli ihtiyaç maddeleri nelerdir? peygamber kıssaları,Günümüzde zekat için havâic-i asliyye / asli ihtiyaç maddeleri nelerdir? ilitam ders soruları, Günümüzde zekat için havâic-i asliyye / asli ihtiyaç maddeleri nelerdir?önlisans arapça,
Logged
01 Aralık 2016, 20:36:13
Mehmed.
Görevli Sorumlusu
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 18.663


Site
« Yanıtla #1 : 01 Aralık 2016, 20:36:13 »

Rabbim bizlere malımızı yolunda harcamamızı nasip eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

01 Aralık 2016, 20:52:55
Rabia 7
Öğrenci Grubu
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 2.314


« Yanıtla #2 : 01 Aralık 2016, 20:52:55 »

Selamun aleyküm.Zekât vermenin hükmü farzdır.Zekât aynı namaz gibidir.Zekât zengin olanlara geçerlidir.Zekât 1 yıl bekletilip ondan sonra verilmelidir.Zekât'ın bir ölçüsü ve kuralları da vardır bu kurallara ve ölçülere dikkat edilerek yapılmalıdır.Rabbim paramızı hayır yıllarında harcayanlardan eylesin inşAllah...

Allah c.c razı olsun inşallah...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

GAZİLERİMİZDEN VE ŞEHİTLERİMİZDEN ALLAH C.C RAZI OLSUN İNŞALLAH.......

                  ❤           ❤❤❤
                  ❤           ❤
                  ❤           ❤❤❤
                  ❤                     ❤
                  ❤           ❤❤❤          TEMMUZ.....
ŞEHİTLERİ  VE GAZİLERİ
01 Aralık 2016, 21:17:11
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #3 : 01 Aralık 2016, 21:17:11 »

Aleykumselam.Zekat vermek durumu iyi olan musluman kişilere farzdir.Rabbim bizleri zekatini hakkiyla ve vaktinde veren kullardan eylesin inşallah...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes