> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Semerkand Aylık Tasavvuf Dergileri > Dünya Hali > Özgürlük Herkes İçin İyidir
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Özgürlük Herkes İçin İyidir  (Okunma Sayısı 890 defa)
01 Ağustos 2011, 12:33:16
Zehibe

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 31.681



Site
« : 01 Ağustos 2011, 12:33:16 »



Dünya Hali


Temmuz 2009 127.SAYI


Halil AKGÜN kaleme aldı, DÜNYA HALİ bölümünde yayınlandı.

Özgürlük Herkes İçin İyidir

7 Haziran’da yapılan bölgesel seçimlerde, türbanlı bir Türk vekilin Belçika parlamentosuna seçilmesi yeni bir tartışma başlattı. Özgürlüklerden yana olduğunu söyleyen bir Türk gazetesi haberinde “Türban konusunda Türkiye’ye akıl veren Avrupalılar, türbana dolandı” ifadesine yer verdi. 26 yaşındaki türbanlı vekilin parlamentoda başörtüsüyle yemin etmesi, güya siyasetin laik ve çoğulcu karakterine aykırıymış. Bunu iddia edenler, demokrasi adına özgürlükleri kısıtladıklarının farkındalar mı acaba?

Siyaset ne için var? Özgürlüklerin kısıtlandığı bir ortamda temsilî demokrasi olur mu? Dinî inancı gereği başını örten bu hanım, Belçika parlamentosundaki yemin töreni sırasında kimseye bir şey dikte ediyor mu? Mesela başı açık diğer vekillere “başınızı örtün, zira bu benim inancımla çelişiyor” diyor mu? Yoksa kimsenin özgürlük alanına tecavüz etmeden kendi bireysel hakkını mı kullanıyor?

Modern seküler demokrasilerin din alerjisi kendini bu tür olaylarda ele veriyor. Her tür özgürlüğü kutsal sayanlar, dinî özgürlükler söz konusu olunca “efendim çağdaş medeniyet seviyesine ve demokrasi kurallarına aykırı” diyorlar. Çifte standardı kurumsallaştırmak ne zamandan beri demokrasi oldu acaba?

Bir de Türkiye’deki laikçilerin tutumu var. Avrupa’da böyle bir olay olduğunda hemen “biz size demiştik” moduna giriyorlar. Güya Türkiye’dekiler bu işi çok iyi biliyormuş ve Avrupalıların bizim laikçilerden öğrenmesi gereken şeyler varmış. Bizim beyaz Türklerimiz hiçbir Batılı ülkede bizimkine benzer bir türban yasağı olmadığı gerçeğini ise görmek ve duymak istemiyorlar.

Medeniliğin ölçüsü yasaklar değil, özgürlüklerdir. Çünkü özgürlük herkese lazımdır. Dahası özgürlük herkes için iyi bir şeydir. Demokrasinin en temel ilkelerinden biri olarak, insan onuruna saygının en temel ölçütü onun tercihlerine saygı duymaktır. Devlet, düzen, laiklik, çağdaşlık adına yasak koymak sadece insanları yalnızlaştırır ve toplumdan uzaklaştırır. Oysa bizim insanları kucaklamaya her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var.

İran’ı Sallayan Seçimler

Geçen ay yapılan İran seçimleri, 1979 devriminden bu yana yapılan en olaylı seçim oldu. Seçimlerin resmi galibi, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad. Fakat Ahmedinecad’ın rakibi Musavi ve taraftarları seçimlere hile karıştırıldığına ve oyların Ahmedinecad lehine sayıldığına inanıyor. Seçimlerden sonra çıkan olaylarda çok sayıda Musavi taraftarı öldürüldü. Böylece seçime kan da karışmış oldu.

Hiçbir seçim, İran halkını bu kadar derinden ikiye bölmemişti. Hatemi seçildiğinde muhafazakârlar tepki göstermiş ama olaylar şiddete dönüşmemişti. Bu seferki bölünme daha derinlere gidebilir. Zira taraflar kılıçları açıkça çekmiş durumdalar. Üstelik İran’ın en yüksek otoritesi Hamaney, tartışmada taraf olduğunu açıkladı ve seçim sonuçlarının kabul edilmesini istedi. Böylece Ahmedinecad’ı açıkça desteklemiş olduğunu ifade etti.

İran’ın tedrici olarak açılması ve bazı politikalarını yumuşatması gerekiyor. İçeride baskı ve kontrole, dışarda çatışma ve izolasyona dayalı bir politika, orta ve uzun vadede sürdürülebilir olmayacaktır. Obama’nın dünyada estirdiği “yeni bir sayfa açma” rüzgârı, İran’daki genç ve eğitimli kesimleri de harekete geçirecektir. Eğer rejim bunu görmez ve tedrici bir açılım ve yumuşama dönemine girmezse tamamen hazırlıksız yakalanabilir. Bu ise bölgede kaos çıkartmak isteyen güçlerin iştahını kabartabilir.

Filistin’de Karanlık Günler

Yeni İsrail başbakanı Benyamin Netenyahu, geçen yaptığı konuşmada Filistin sorunu konusundaki vizyonunu ortaya koydu. Netenyahu’nun yaklaşımını bir cümlede özetlemek mümkün: Filistinlileri tedrici olarak yok etmek...

Netenyahu’nun Amerikalıların baskısına rağmen ortaya koyduğu bakış açısı, İsrail’in sadece Filistin halkı ve Arap ülkeleriyle değil, Obama yönetimiyle de ciddi sorunlar yaşayacağını gösteriyor. Amerikan ve İsrail yönetimleri arasında uzun süredir bu kadar açık bir ayrışma görülmemişti. Obama iki devletli çözüm, yerleşimlerin sona erdirilmesi ve Filistinli grupların İsrail tarafından ciddiye alınmasını şart koşuyor. Buna mukabil Netenyahu iki devletli çözüme ancak çok ağır şartlar altında izin vereceklerini söylüyor.

Netenyahu’nun ortaya koyduğu şartlara baktığınızda aslında ortada ne Filistin halkı ne de Filistin devleti diye bir şeyin kalmayacağını görmek zor değil. Ordusu ve güvenlik güçleri olmayan, bütün sınırlarını İsrail’in kontrol ettiği, ekonomisinin yine İsrail tarafından kontrol edildiği, hava ve deniz alanları İsrail’e bağlı bir Filistin devletine devlet denebilir mi? Bunların yanı sıra Netenyahu Filistinli mültecilerin topraklarına geri dönmesine ve Kudüs’ün Araplarla Yahudiler arasında eşit olarak paylaştırılmasına da karşı çıkıyor. Yani Filistin halkını var eden temel referanslar da ortadan kaldırılıyor.

Bu şartlara evet demek mümkün mü? Elbette değil. Fakat İsrail propaganda makinesi bunu da “Arapların barış istemediği” şeklinde takdim etmeye başladı. Umarız aklı başında insanlar bu propagandanın oyununa gelmezler.

Tekrar Hoş Geldin Yusuf!

Nihayet! Neredeyse otuz yıllık bir aradan sonra Yusuf İslam, büyüleyici müzik yeteneğiyle yeniden karşımızda. Evvelki yıl çıkan “An Other Cup” (Bir Başka Bardak) albümünden sonra Yusuf İslam, “Roadsinger” (Yol Şarkıcısı) adlı albümünü geçtiğimiz ay piyasaya sürdü. Sadece Yusuf adıyla çıkan “Roadsinger” albümü, eski adıyla Cat Stevens, yani Yusuf İslam’ın müzik serüveninde yeni bir aşamayı temsil ediyor. Bir önceki albümünde olduğu gibi burada da Yusuf İslam şiir ve müzik yeteniğinin bütün imkanlarını kullanıyor. Müzik aleti kullanmadan müzik yapmak gibi bir kaygısı yok. Müziği 40 yıl önceki şarkılarında olduğu gibi sıcak, samimi, içten. Fakat son çalışmalarında daha pişmiş, olgunlaşmış ve durulmuş bir Yusuf İslam var.

Albüme adını veren “Yol Şarkıcısı”, bir ozanın hikâyesini anlatıyor. Bir kasabaya gelen ozan, halkın tepkisiyle karşılaşır. Ozanın mesajını duymak istemeyen kasaba halkı kapılarını kapatır. Köpekler havlamaya başlar. Ozan haykırır: “Nereye gidersin korkuyla dolu bir dünyada? Nereye gidersin kalpler mühürlendiği zaman? Nereye gidersin hakikat ışığı söndüğü, gece üşümeye başladığı zaman?..” Ozan yoluna devam eder. Bir başka kasabaya gelir. Oranın ahalisi, ozanımızı kucaklar bu sefer. Elinden tutup kalbini ısıtırlar. Ve ona “çölün kumlarını aşarak cennete nasıl gidileceğini” gösterirler. Bu hikâye size de tanıdık geliyor mu?

Obama Yeni Bir Sayfa Açıyor

Amerikanın siyahî başkanı İslâm dünyasıyla yeni bir sayfa açmak için kolları sıvamış durumda. Obama, Nisan ayında Ankara’da yaptığı konuşmadan sonra, Haziranın başında Kahire’de yaptığı konuşmada da bu fikrinde ısrarlı olduğuna dair mesajlar verdi. Bütün İslâm dünyasına seslenen Obama, yumuşak bir dille geçmişte yapılan hatalara değindi ve “acınızı ve öfkenizi anlıyorum” dedi. Obama, İslâm aleminin tekdüze olmadığını, içinde onlarca farklı rengi barındırdığını söyledi ve bu tecrübeyi Amerika’nın siyasi ve kültürel tecrübesiyle mukayese etti. Bu mukayesenin ne kadar gerçekçi olduğu tartışılabilir. Fakat Obama’nın hiç bir Amerikan başkanınında görmediğimiz bir açıklık ve cesaretle İslâm dünyasına zeytin dalı uzatmaya çalıştığı bir gerçek.

Obama bu açılımı şüphesiz kendi ülkesinin çıkarları için yapıyor. Bundan daha doğal ne olabilir? Fakat buradaki hassas nokta şu: Bush ve arkadaşlarının aksine Obama, İslâm dünyasıyla barış yapmanın Amerika’nın çıkarlarına ters olmadığına inanıyor. Bu, kendi başına önemli bir politika değişikliğidir. Obama’yı sadece konuşmakla suçlayanlar şu gerçeği gözden kaçırıyorlar: Amerikan başkanının doğru şeyleri söylemesi de son derece önemlidir. Eylemle desteklenmeyen sözler şüphesiz havada kalırlar. Fakat doğru amelin de ancak doğru sözle başladığını unutmayalım.

Kısa Kısa

Amerikan Basketbol şampiyonluk kupasını bu sene Los Angeles Lakers kazandı. Fakat final serisinin kahramanı, Orlando Magic’in Türk oyuncusu Hidayet Türkoğlu idi. Başarılı oyunculuğu, yüksek performansı, gayreti ve ölçülü davranışlarıyla dikkat çeken Hidayet, hem Orlandolu izleyicinin hem de Türk basketbolseverlerin sevgisini kazandı. Kupayı kaybetti ama biz yine de Hidayet’i kutluyoruz. Çünkü binlerce kilometre ötede hepimizin yüzünü ağarttı o.

***

Kayseri’de bir köy imamı suyu israf eden köylülere kızınca ortalık karıştı. Cami hoparlörünü eline alan imam köylülere veryansın etmiş. Ağzına geleni de söylemiş. İnternette tıklanma rekoru kıran konuşmanın bence can alıcı cümlesi “Suyu israf etmeyin, insan olun, müslüman olun!” idi. İmam, müslüman olmakla insan olmak arasındaki bağı, bir cümlede özetlemiş. Bravo imam efendiye! Müslüman olmanın kâmil insan olmak olduğunu hatırlattığı için.

***

Kerkük’te sular durulmuyor. Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Kerkük’e bağlı Tazehurmatu kasabasında yapılan saldırıda 70 kişi hayatını kaybetti, 200’den fazla kişi de yaralandı. Türkiye olaya derhal müdahale etti ve yaralıları tedavi için Türkiye’ye getirdi. Bu saldırı, Kerkük üzerindeki kavganın son halkası. Kürtlerin Kerkük üzerindeki iddiası, Türkmenler ve Sünnî Araplar dahil, bütün Iraklıları zorda bırakıyor. Umarız Irak’ta akan kan kısa sürede durur.

***

Türkiye’de andıçların sonu gelmiyor. Geçen ay ortaya çıkartılan ve bu yazı kaleme alındığında gerçekliği henüz doğrulanmamış bir belgede hükümeti bitirme pla...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Özgürlük Herkes İçin İyidir
« Posted on: 28 Mart 2024, 22:59:45 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Özgürlük Herkes İçin İyidir rüya tabiri,Özgürlük Herkes İçin İyidir mekke canlı, Özgürlük Herkes İçin İyidir kabe canlı yayın, Özgürlük Herkes İçin İyidir Üç boyutlu kuran oku Özgürlük Herkes İçin İyidir kuran ı kerim, Özgürlük Herkes İçin İyidir peygamber kıssaları,Özgürlük Herkes İçin İyidir ilitam ders soruları, Özgürlük Herkes İçin İyidirönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes