> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Mostar Aylık Kültür ve Aktüalite Dergisi > Dosya Yazıları > Siyasetin yeni ‘agora’sı
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Siyasetin yeni ‘agora’sı  (Okunma Sayısı 1104 defa)
30 Haziran 2012, 13:33:08
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 30 Haziran 2012, 13:33:08 »



Siyasetin yeni ‘agora’sı
Hakan HASTAOĞLU • 62. Sayı / DOSYA YAZILARI


Web 2.0 diye adlandırılan olgu, iletişim anlayışımızı kökünden değiştirerek hayatımıza girdi. Eski devirlere kıyasla muazzam boyutlardaki bilgi selinin merkezine kullanıcının yerleştiği yeni dönemde, bütün toplumların iş görme düzeni değiştirmeye başladı. Gazete, radyo, televizyon gibi artık klasik olarak değerlendirebileceğimiz iletişim araçlarının ardından gelen internetle, bilginin akış hızı ve şekli değişmişti. Uzmanların Web 2.0 olarak nitelendirdiği yeni anlayışla birlikte bilginin akış yönü de değişti. Artık evinde internete bağlanan kullanıcı da bilgiye ulaşan, yeniden üreten, dönüştüren ve müdahale eden haline dönüştü.

Siyaset yapanlar da bu dönüşümden etkileniyorlar elbette. İran’daki tartışmalı geçen seçim döneminde rejimin muhalifi olan gruplar, iletişim araçlarını kullanmaları engellenince Twitter üzerinden bir muhalefet ürettiler. Zorunluluktan kaynaklansa da; sokakta gösteri yapan insanlar bütün dünyaya 140 karakterlik mesajlarla meramını aktardı. Hem birbirleriyle iletişimde kaldılar hem de yayın yasaklarına rağmen dünyanın yaşananlardan haberdar olmasını sağladılar.

İran’da zorunluluktan sosyal medya kullanılırken, ABD’de Obama’yı başkanlığa götüren seçim döneminde tamamen profesyonel bir yaklaşımla değerlendirildi. Demokrat Parti’nin David Plouffe yönetimindeki ekibi, yoğun bir çalışma ile Obama’nın seçimi kazanmasında çok önemli rol üstlendi. Resmî internet sitesi, Youtube, Facebook gibi araçları kullanan ekip, rakipleri McCain’in 4 katından daha fazla etki oluşturdu. Amerikan seçimlerinde oy kullananların da kampanyaya katılmasını sağlayan ekip, bağış toplama açısından da görülmemiş bir başarı elde etti. McCain seçim süreci boyunca toplam 201 milyon dolar toplarken, Obama çevrimdışı olarak 156 milyon dolar toplayabildi. Tarihin en büyük sosyal medya kampanyası devreye girdi ve sadece internet üzerinden 500 milyon dolar bağış toplandı. Böyle müthiş bir kitleyi internet üzerinden meselenin içerisine dahil edince de ABD’nin ilk siyahi başkanını seçtirmek gibi imkânsız görünen bir iş başarılmış oldu. Klasik propaganda yönetimi tersyüz edildi ve Web 2.0 anlayışı devreye sokularak bireyler de kampanyanın parçası haline getirildi.

Bizim ülkemizde henüz ticari boyut daha tam kavranamamışken siyaset kurumunun bu yeni anlayışı kabullendiğini söylemek pek kolay değil. İnterneti bireysel olarak etkili kullanan siyasetçiler olmasına rağmen Web 2.0 mantığı ile hareket eden, kullanıcıları önceleyen başarılı bir sosyal medya kampanyası ile henüz karşılaşmadık.

Facebook gibi 17 milyonluk bir Türkiye nüfusunu barındıran sosyal ağda siyasetçilerin, partilerin, devlet kurumlarının olmaması üzerinde düşünmek lazım. Yakın zamanda Dışişleri Bakanlığı, Facebook ve Twitter üzerinde açtıkları hesaplarla kullanıcılarla doğrudan iletişim için bir kanal oluşturdu. Henüz çok etkin kullanılamasa da diğer kurumlara örnek oluşturacaktır. Bireysel olarak Facebook üzerinden seçmenleriyle irtibat kuran milletvekilleri var elbette. Daha çok gazeteciler ve magazin ünlülerinin kullandığı Twitter gibi mikro blog siteleri de kişisel markaların oluşmasına imkân veriyor.

Süreç kendiliğinden gelişse de; sosyal ağların imkânlarından en çok faydalanan kişinin CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce olduğu söylenebilir. Öğretmenlikten Meclis’e uzanan kişisel kariyerinde dönüm noktası, milletvekili seçilmesinin dışında elbette, yaptığı ünlü konuşmadır herhalde. Muharrem İnce, TBMM’de bütçe görüşmeleri sırasında kürsüye çıkar ve yaklaşık 12 dakikalık bir konuşma yapar. Muhalefetin her zaman yaptığı eleştirilerden farklı bir şey söylememesine rağmen belagatiyle beğenilen konuşma internette kelimenin tam anlamıyla “patlar”. Meclis TV’de sadece siyasete meraklı olanların izlediği konuşmanın videosu, Youtube ve Facebook üzerinde binlerce kez paylaşılarak, bu siteleri kullanan herkesin haberdar olmasına neden oldu. Profesyonel bir ekip tarafından yönetilmemesine rağmen kendi kendine gelişen bir kampanyaya dönüştü ve Muharrem İnce’yi en popüler siyasetçilerden biri haline getirdi.

Sonuç olarak, Web 2.0 ile birlikte milyonlarca kullanıcı her gün takip edilemez boyutlarda bilgiye muhatap oluyor artık. Bu bilgi yığının içerisinde kaybolan ve derin bir toplumsal yalnızlık içerisinde bulunan fertlere ulaşmak isteyen siyasetçinin yolu internetin sosyal cemaatinin içerisinden geçiyor. Tıpkı medya, ticaret, kültür ehli gibi…

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Siyasetin yeni ‘agora’sı
« Posted on: 03 Mayıs 2024, 06:21:37 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Siyasetin yeni ‘agora’sı rüya tabiri,Siyasetin yeni ‘agora’sı mekke canlı, Siyasetin yeni ‘agora’sı kabe canlı yayın, Siyasetin yeni ‘agora’sı Üç boyutlu kuran oku Siyasetin yeni ‘agora’sı kuran ı kerim, Siyasetin yeni ‘agora’sı peygamber kıssaları,Siyasetin yeni ‘agora’sı ilitam ders soruları, Siyasetin yeni ‘agora’sıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes