> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Mostar Aylık Kültür ve Aktüalite Dergisi > Dosya Yazıları > Ayasofya’nın tamir madalyası
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Ayasofya’nın tamir madalyası  (Okunma Sayısı 1510 defa)
26 Temmuz 2012, 14:27:58
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 26 Temmuz 2012, 14:27:58 »



Ayasofya’nın tamir madalyası
Uğur CAN • 80. Sayı / DOSYA YAZILARI


Yüzyıllara meydan okuyan kadim mabet Ayasofya, tarihi boyunca birçok kez onarımdan geçirildi. Constantiopolis’in kurucusu Büyük Constantinos tarafından yapımına başlanan ve onun oğlu Constantinos tarafından tamamlanan Ayasofya, o dönemler ahşap örtülü olduğundan 404 yılında çıkan bir isyanda yandı ve 415 yılında II. Theodosios tarafından yenilenerek hizmete sokuldu. Ancak Theodosios’un yaptırdığı ikinci Ayasofya da, 532 yılında çıkan Nika İsyanı’nda ateşe verildi ve tamamen yok oldu. Bunun üzerine devrin Bizans İmparatoru Justinianus tarafından yeniden ve çok daha büyük bir şekilde inşa edilmeye karar verilen Ayasofya, o döneme kadar yapılan en büyük kubbeli yapı olarak 537 senesinde açıldı.

537 yılından beri ayakta durmaya çalışan bu mabet, günümüze kadar onlarca kez onarımdan geçirildi ancak, inşa edildiği tarihten itibaren gerçekleşen en kapsamlı onarım Sultan Abdülmecid tarafından başlatıldı. Sultan Abdülmecid, bu iş için ünlü mimar Caspard Fossati’yi uygun gördü.

İsviçre’nin İtalyanca konuşulan bölgesinde dünyaya gelen Caspard Fossati, 1831 yılında ortaya çıkan büyük Beyoğlu yangınında tamamen kül olan, Rus Çarlığı’nın İstanbul’daki elçilik binasını yeniden inşa etmek için, 1837’de İstanbul’a geldi.

Kardeşi Giuseppe ile beraber İstanbul’a gelen Caspard Fossati, 1845 yılında Rusya’nın yeni elçilik sarayını tamamladı ve bina hizmete açıldı. Aynı yıllarda Fossati kardeşler, birçok yeni iş daha aldı. Fakat bunlar içinde en önemlisi, Sultan Abdülmecid’in isteği üzerine gerçekleşen, Ayasofya’nın onarımı olmuştu. 800 işçiyle 2 yılda tamamlanan bu kapsamlı onarım sonrasında bu ulu mabet deyim yerindeyse yeniden hayat buldu. Bu kapsamlı onarım sırasında iç ve dış süslemeler yenilendi, kubbedeki çatlaklar giderildi, mozaiklerin üzerleri açılarak çizimi yapıldıktan sonra tekrar kapatıldı. Ayrıca 1651 yılında asılan Teknecizade İbrahim Efendi’nin hat levhalarının yerini, Kazasker Mustafa İzzet Efendi’nin celi sülüs ile yazdığı, 7,5 m. çapında olan sekiz yuvarlak levha aldı. (Allah (c.c.), Muhammed (s.a.v), dört halife ve Hasan (r.a.) ile Hüseyin (r.a.) isimlerinin yazılı olduğu levhalar).

Yine Mustafa İzzet Efendi’ye Nur Suresi’nin 35. ayetini içeren bir de kubbe yazısı yazdırıldı. Kazasker Mustafa İzzet Efendi’nin bu hattı, hat sanatı açısından büyük değer taşıyor.

Fossati kardeşler bu onarım sırasında bazı ek binalar da inşa ettiler. Padişahın Cuma namazı öncesi kısa bir süre dinlenmesi için bir Kasr-ı hümayun yapan Fossatiler, Sultan II. Mehmet’in yaptırdığı medreseyi de tamamen 19. yüzyıl mimari üslubuyla yeniledi (Fakat bu medrese 1935’te müzeye çevrilme aşamasında yıktırıldı.) Ayrıca bir de hünkâr mahfili yapan Fossati kardeşler, bu hünkâr mahfilinde ise, 6. yüzyıl Bizans mimari üslubunu benimsediler.

Fossati kardeşler, bu onarım sırasında dökülen mozaik tanelerini toplatıp mozaik ustası Lanzoni’ye Sultan Abdülmecid’in bir tuğrasını yaptırdılar. Bunların dışında Sultan II. Bayezid devrinde inşa edilmiş olan tuğla minare de yükseltilerek bu minarenin diğer minarelerle eşit uzunlukta olması sağlandı. Tüm bu onarımlar için ise, mirasçısız ölen, Şeyhülislam Mekkizade Mustafa Asım Efendi’nin serveti kullanıldı.

Nihayet onarım sona erdiğinde, Ramazan ayının ilk Cuma gününe denk gelen 13 Temmuz 1849 tarihinde Ayasofya Camii’nin açılışı yapıldı ve yeniden hizmete girdi. Fossati Kardeşler tarafından gerçekleştirilen bu onarımın anısına bir de hatıra madalyası darp ettirildi.

Osmanlı İmparatorluğu’nda madalya darp ettirme geleneğinin en yüksek seviyeye ulaştığı Sultan Abdülmecid döneminde yapılan imar faaliyetleri için 5 Ağustos 1847 tarihinde bir hatıra madalyası konusu gündeme geldi.

Darülfünun olarak inşa edilen, daha sonra da adliye olması planlanan, ancak 1933 yılında yanarak yok olan, Ayasofya’nın hemen yanındaki bina ve Ayasofya’nın tamiri için birer madalya bastırılması fikriyle ortaya çıkan konuda daha sonra ikisi için tek madalya basılması konusunda fikir birliğine varıldı. Sultan Abdülmecid devrinin iki önemli imar faaliyeti olan Darülfünun binası ve Ayasofya restorasyonunun bu madalyayla anılması istendi. Fakat Darülfünun binasının inşaatı o tarihte henüz bitmediğinden bundan vazgeçildi ve yalnızca Ayasofya için bir tamir madalyasının darp edilmesinde karar kılındı.

Altın, gümüş ve bakırdan imal edilen bu madalyaların üzerindeki figürleri nakşeden ise dönemin ünlü ressamı ve hakkakı Robertson’du. Madalyaların ön yüzünde çeşitli bitkisel motiflerle çevrelenmiş, Sultan Abdülmecid’in tuğrası bulunurken, arka yüzünde ise Ayasofya’nın batı cephesini (ön cephesi) tasvir eden bir çizim yer alıyor. Bu çizimin hemen altında, çizimin sağında ise Latince olarak “FOSSATI RBS”, sol tarafında ise “ROBERTSON SC.” yazıyor. Bu ibarelerin altında ise Osmanlıca olarak, “Târîh-i Tamir-i Ayasofya, Sene 1265 (1848)” ibareleri bulunuyor.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Ayasofya’nın tamir madalyası
« Posted on: 29 Mart 2024, 17:34:19 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Ayasofya’nın tamir madalyası rüya tabiri,Ayasofya’nın tamir madalyası mekke canlı, Ayasofya’nın tamir madalyası kabe canlı yayın, Ayasofya’nın tamir madalyası Üç boyutlu kuran oku Ayasofya’nın tamir madalyası kuran ı kerim, Ayasofya’nın tamir madalyası peygamber kıssaları,Ayasofya’nın tamir madalyası ilitam ders soruları, Ayasofya’nın tamir madalyasıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes